Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

2022 Uzman Öğretmenlik Sınav Konuları Hangileri?

Uzman Öğretmenlik Sınavı Konuları Neler?

0 124

Uzman öğretmenlik sınav konuları; son dönemde sık konuşulmasından dolayı öğretmenlerin araştırma konusu olmuştur. 2022 yılı itibari ile uzman öğretmenlik sınavı ve başöğretmenlik sınavı yapılacak olması çalışma ihtiyacını oluşturmuştur. Her ne kadar programda öğretmenler eğitim alacak olsa da önden araştırma ile uzman öğretmenlik sınav konuları merak edilir.

Peki 2022 uzman öğretmenlik sınav konuları hangileri? Uzman öğretmenlik sınavı yorumları neler? İşte uzman öğretmenlik sınavı hakkında merak edilenler!

Uzman Öğretmenlik Sınavı 2022 Başvuru Sonuçları Açıklandı!

uzman-ogretmenlik-sinav-konulari

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından geçtiğimiz günlerde uzman öğretmenlik sınavı ve başöğretmenlik sınavına dair açıklamalar yapıldı. Sınavların hangi tarihlerde yapılacağı, başvuruların başlangıç ve sonuç tarihine kadar ayrıntılı bilgiler verildi.

Son yapılan açıklamalar sonrası öğretmenler tarafından bahsedilen bu sınavlar için başvurular yapılmıştır. MEB kapsamında alınan başvuru tarihlerinin geçmesinden sonra başvuru sonuçları da açıklandı. Uzman öğretmenlik sınav konuları da başvuruların netleşmesinden sonra araştırılara konu oldu.

Uzman Öğretmenlik Sınavı Konuları 2022 için Hangileri? Uzman Öğretmenlik Sınav Konuları Listesi!

uzman-ogretmenlik-sinav-konulari
Uzman Öğretmenlik Sınav Konuları

Önümüzdeki aylarda gerçekleşecek olan uzman öğretmenlik sınavı konuları açıklanan kılavuz ile birlikte yüzdelik dilimlerle birlikte belirlenmiştir. Uzman öğretmenlik sınav konuları:

·        Öğrenme ve Öğretmen Süreçleri (25 saat) %15

·        Ölçme ve Değerlendirme (20 saat) %12

·        Özel Eğitim ve Rehberlik (25 saat) %15

·        Eğitim Araştırmaları ve AR-GE Çalışmaları (20 saat) %10

·        Eğitimde Kapsayıcılık (20 saat) %12

·        Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği (20 saat) %10

·        Sosyal Etkileşim ve İletişim (20 saat) %10

·        Dijital Yetkinlik (15 saat) %8

·        Güvenli Okul ve Okul Güvenliği (15 saat) %8 olarak belirtilmiştir.

Dersler 9 ile sınırlı tutulmakla birlikte yüzdelik etkileyici oluşları değişiklik göstermiştir. Bunun dışında eğitim süreci ders sayısı az olduğundan daha kısa sürede bitecektir.

Başöğretmenlik Sınav Konuları ile Uzman Öğretmenlik Sınav Konuları Aynı mı?

Başöğretmenlik sınav konuları ile uzman öğretmenlik sınav konuları genel itibari ile benzerlik içermektedir. 9 ders birebir aynı olarak bulunur. Yalnız başöğretmenlik sınavı uzman öğretmenlikten daha öte olduğundan ders sayısı fazladır. Ders kapsamında verilen uzunluk da daha fazladır. Uzman öğretmenlik sınav konuları ile ayrışan ve ekstra verilen dersler:

·        Okul Geliştirme ve Liderlik (30 saat) %15

·        Sosyal Duygusal Öğrenme Becerileri (15 saat) %6

·        Bilişsel Düşünme Becerileri (15 saat) %6 olarak belirlenmiştir.

uzman-ogretmenlik-sinav-konulari

2022 Yılında Uzman Öğretmenlik Sınavı Ne Zaman Olacak?

Uzman öğretmenlik sınavı tarihi son kılavuz ile birlikte belirlenmiştir. Öncelikle başvurular alındı başvuru hakları belirtildi. Başvurular sonuçlandıktan sonra öğretmenler dönem sonunda eğitimlere katılacaklar. Eğitimler uzman öğretmenlik için daha kısadır. Sınav tarihi ise 19 Kasım 2022 olarak belirlenmiştir.

Uzman Öğretmenlik Sınavı Ne Zaman Yapıldı, Daha Önce Yapıldı mı?

Akılları karıştıran noktalardan birisi de daha önce bu sınavın yapılıp yapılmadığına dair araştırmalardır. Uzman öğretmenlik sınavı 2006 yılında bir kere gündeme gelmiş ve gerçekleşmiştir. Gerçekleşen bu sınav sonrası ikinci defa uzman öğretmenlik sınavı yapılmamıştır. Geçtiğimiz yıllarda gündeme gelse de gerçek anlamda ele alınmadığından seneler sonra ilk defa uygulanacaktır.

uzman-ogretmenlik-sinav-konulari

Uzman Öğretmenlik Sınavı Yorumları Neler?

Aradan yıllar geçmesinden dolayı ve geçmişte ciddi anlamda bir tekrarı söz konusu olmadığından bu sınava dair yorumlar oldukça kısıtlıdır. Deneyimlemiş öğretmenlerin sadece o seneye ait olması ve buna bağlı olarak sınavın farklı olmasından dolayı yorum neredeyse yapılamamaktadır. Bu sene ilk defa bu sisteme dahil olacak öğretmenler tarafından aslında gerçek anlamda yorumlar duyulacaktır.

Uzman öğretmenlik sınav konuları kadar aslında geçmiş sınava girenlerin yorumları merak edilir. Yalnız geçmiş sınav yorumları yanıltıcı olacaktır. Zira bu sınavın kapsayıcılığı ve deneyimleri bu sene ile asla bir olmamaktadır. Denk sayılacak bir sınav durumu olmadığından ötürü bu sene sonrası yapılacak yorumların daha çok kaale alınacağı düşünülmektedir.

uzman-ogretmenlik-sinav-konulari

Uzman Öğretmenlik Sınavı Soruları ve Cevapları Yayınlanacak mı?

ÖSYM kapsamında yapılan sınavların soruları ve cevapları çoğu zaman paylaşılmaktadır. Fakat bahsedilen bu sınav Milli Eğitim Bakanlığı kapsamında yapılacağından ötürü ve seneler sonra ilk defa gerçekleşmesinden dolayı soru ve cevapların paylaşılıp paylaşılmayacağı net değildir. Sınav sonrası paylaşılması beklenen sorulara bağlı olarak aslında gelecek sınavlar hakkında bilgi edinmek de mümkün olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Başöğretmenlik Sınavı Nedir? 2022 Başöğretmenlik Sınavı Konuları Neler?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.