Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

Aday Öğretmenlik Nedir? 2022 Aday Öğretmenlik Kalktı mı?

Aday Öğretmenlik Süreci Nasıl İlerlemektedir?

0 183

Aday öğretmenlik, ilk defa atanmış ya da atanacak olan öğretmenlerin merak ettiği konuların başında yer almaktadır. Özellikle son dönemlerde meydana gelen öğretmenlik yönetmeliği kapsamındaki değişim ‘Aday öğretmenlik kalktı mı?’ ya da ‘aday öğretmen yönergesi değişiklikleri’ nasıl gibi soruları beraberinde getirmiştir.

Öğretmenlerin atandıktan sonra sahip olduğu bazı mesleki kavramlar bulunmaktadır. Özellikle eğitimi daha kaliteli ve doğru bir şekilde yürütmek adına öğretmenlerin gelişimi hedeflemektedir. Zira öğretmen olunsa, atanma gerçekleşse dahi kişilerin sürdüreceği bir gelişim kesin olarak bulunmaktadır.

Peki aday öğretmenlik nedir, aday öğretmenlik kalktı mı? İşte Aday sayılan öğretmenler hakkında bilinmesi gerekenler ve gerçekleşen yenilikler!

Aday Öğretmen Nedir?

aday-ogretmenlik
Aday Öğretmenlik Nedir?

Kişilere öncelikle ‘aday öğretmenlik nedir?’ sorusuna cevap vermek gerekmektedir. Aday öğretmen; ilk defa atanmış, atanma sonrası öğretmenlerin aldığı adlandırmadır. Öğretmenlik dört kademeye ayrılmaktadır; aday öğretmen, öğretmen, uzman öğretmen, başöğretmen olarak bulunmaktadır. Aday öğretmenlik ilk olarak atanmayla birlikte başlamaktadır.

Kaba tabir ile aday öğretmen aslında ilk defa atanıp işe başlamış fakat ‘stajyer öğretmen’ olarak adlandırılan bir konumdadır. Her ne kadar kişi atanmış olsa da öğretmenlik anlamında tam tecrübesi olmadığı için gerekli eksiklerin giderilmesi amacıyla eğitimlerin verildiği bir süreçtir. Temel hedef kesinlikle öğretmenin aldığı katkılar sonucunda eğitimin kalitesini arttırmaktır.

Aday Öğretmenlik Kalktı mı? Aday Öğretmen Yönergesi Değişikliği Nasıl Oldu?

Her ne kadar eğitim sistemini daha iyi seviyeye çıkarmak adına oluşturulmuş bir sistem olsa da bu sistem tartışılmaktadır. Zira öğretmenler uzun süren bir eğitim sonucunda mesleğe başladıkları halde sınavlara (yazılı ve sözlü) maruz kalmalarından ötürü sürekli stres altında olmaktadır. Bu noktada tartışmalar ilerledikçe değişim de beraberinde gelmiştir.

Aday öğretmenlik için oluşturulmuş sınav yani AKS, Milli Eğitim Bakanı tarafından duyurulan müjde ile değişime gitti. Yalnız bu ‘aday öğretmen’ sıfatını tamamıyla ortadan kaldırmadı. Yönergede sadece öğretmenlerin maruz kalacağı uygulamalarda bir değişim meydana gelmektedir. Yoksa ilk atamada meydana gelen ‘aday öğretmen’ uygulaması hala süregelmektedir.

aday-ogretmenlik

Aday Öğretmenlik Sınavı Nedir? Aday Öğretmen Sınavı Kalkacak mı?

Aday öğretmen yönergesi kapsamında yapılan en büyük değişiklik sınavın kalkmasıdır. AKS olarak adlandırılan bu sınav artık uygulanmayacaktır. Sözlü ya da yazılı olduğu fark etmeksizin öğretmenler ekstra bir sınav ile karşılaşmayacak sadece farklı uygulamalara yani eğitimlere girmesi gerekecektir. Böylelikle gerekli onay verildikten sonra aday sıfatı ortadan kalkmaktadır.

Aday Öğretmenlik Süresi Ne Kadar?

Aday öğretmenlik süresi oluşturulmuş yönergede kesin olarak belirlenmiştir. En az 1 sene en çok ise 2 senelik bir adaylık söz konusudur. Öğretmen kişi, bahsedilen bu süre zarfında net olarak artık mesleğine devam edebilmektedir. Fakat MEB tarafından uygulamaları tamamlamaz, farklı cezalar alır ve öğretmenliğe uygunluğu görülmez ise adaylığı ile birlikte meslek uygulaması tamamen sonlandırılmaktadır.

aday-ogretmenlik

1 Senesini Doldurmuş Aday Öğretmenler Ne Olacak?

Meydana getirilen yönerge değişimi neticesinde bir senesini doldurmuş öğretmen adaylarının süreci bir muallakta kaldı. Aday öğretmen sürecinde bir senesini dolduran öğretmenler bir kurul tarafından gözden geçirilmektedir. Aday öğretmen komisyonunda yer alan danışman öğretmen, müdür tarafından gerçekleştirilen değerlendirme geçildiğinde öğretmen olarak devam edilmektedir.

Aday Öğretmen Kaç Hafta Form Dolduracak? Aday Öğretmenlik Dosyası Devam Edecek mi?

aday-ogretmenlik

Öğretmen adayları geçmiş dönem içerisinde formlar doldurmaktadır. Bu dosyalama işlemine ise aday öğretmen dosyası’ olarak adlandırılmaktadır. Dosyanın temel amacı öğretmenlerin aldığı eğitimleri, sağladığı gelişimleri kesin olarak kanıtlamasıdır. Öğretmenlerin özellikle MEB tarafından girdiği eğitimleri, okuduğu kitapları belgelemesi şarttır.

Dosyalama sistemi yeni yönerge ile değişmemektedir. Öğretmenlerin internet üzerinden indireceği dosyaları, formları doldurması gerekmektedir. Bunun dışında sabit formlar dışında okulda bu öğretmenlerle ilgilenen müdür tarafından verilen dosyaların da kesin olarak doldurulması şarttır. Dosyada eksiksiz bir ilerleme sağlamalıdır.

2022 ve Sonrasında Aday Öğretmenlik Süreci Nasıl İlerlemektedir?

Aday öğretmenlik yönetmeliği kapsamında yapılan değişim ile birlikte artık sürecin ilerleme süreci net olarak belirlenmiştir. Atanma sonrası öğretmen ‘aday öğretmen’ olarak adlandırılacaktır. Süreç içerisinde kendisini takip etmesi ve haftalık olarak takip etmesi adına müdür tarafından ‘danışman’ kendisine atanacaktır.

Danışman ile birlikte ilerleyecek olan bu süreçte haftalık işlemler program bazında oturtulmaktadır. Bunun dışında ‘Aday Öğretmen Komisyonu’ da oluşturulmaktadır. Komisyonda yer alan kişiler aday öğretmeni puanlamayacaktır, sınava girmesine neden olmayacaktır. Sadece öğretmene rehber olmak hedeflenir. Senenin sonunda ise sürecin değerlendirilmesini sağlayacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.