Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

Öğretmen Adayları KPSS’ye Nasıl Hazırlanmalı?

0 1.417

KPSS’ye hazırlanma süreci öğretmen adayları için bir hayli zor geçen bir süreçtir. Bu sebeple çalışmaya başlamadan önce araştırma yapılmalı, eksik konular belirlenmeli ve kaynak seçimi doğru olmalıdır. Düzenli çalışmalar yapıp eksikleri gidermek sınavı kazanmak adına yapacağınız en doğru hamlelerden biri olacaktır.

Öğretmen Adayları KPSS’de Hangi Oturumlara Girecek?

Öğretmen adayları KPSS’ye nasıl hazırlanmalı konusunda bilgiler edinirken adayların hangi sınavlara gireceğinin bilinmesi de önemlidir. Öğretmen adaylarının sınava giren diğer adaylar aksine üç tane oturuma girme zorunluluğu vardır. Girilen bu sınavlar sonucu öğretmen adaylarının tercih işlemlerinde kullanacağı P121 puanı ve branş bazında sıralamaları belirlenmektedir.

Devlet kadrolarına atanmak isteyen öğretmen adaylarının gireceği oturumlar:

  • Genel Yetenek Genel Kültür Sınavı (GYGK)
  • Eğitim Bilimleri Sınavı
  • Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT)

Pazar günü öğleden önce GYGK öğleden sonra ise Eğitim Bilimleri sınavı olmak üzere toplam iki sınavdan oluşmaktadır. Üçüncü oturum ise ÖSYM’nin belirlemiş olduğu tarihte yapılan ÖABT’dir.

Öğretmen Adayları KPSS’ye Nasıl Hazırlanmalı? KPSS GYGK Nasıl Çalışılır?

KPSS nasıl çalışılır 2020 yılında da pek çok kişi tarafından merak edilen bir konu olmuştur. Öğretmen adaylarının ilk gireceği GYGK sınavının ders ve soru dağılımları:

  • Türkçe-30 Soru
  • Matematik-30 Soru
  • Tarih-27 Soru
  • Coğrafya-18 Soru
  • Vatandaşlık-9 soru
  • Güncel Bilgiler-6 soru

Olmak üzere toplam 120 sorudan oluşmaktadır. Adaylara verilen süre ise 130 dakikadır.

Diğer sınavlar içerisinde %30 gibi önemli etkiye sahip olan bu sınava hız testi olarak bakılmaktadır. Öncelikle eksik olduğunuz yerleri belirlemelisiniz. Bu konular çalışılırken uzaktan eğitim videoları ve kaliteli konu anlatım kitapları kullanılmalıdır. Konuyu öğrenmek için bol soru çözülmesi de gerekmektedir. Bol soru çözümüyle öğrenilenleri pekiştirmek ve soru çözümünde hız kazanmak mümkündür.

KPSS Eğitim Bilimleri Nasıl Çalışılır?

Öğretmen adayları KPSS’ye nasıl hazırlanmalı konusunda hangi sınavdan kaç soru çıkacağının bilinmesi önemlidir. Eğitim Bilimleri soru dağılımı:

  • Öğretim İlke ve Yöntemleri-21
  • Gelişim Psikolojisi- 10
  • Öğrenme Psikolojisi- 12
  • Rehberlik ve Özel Eğitim- 10
  • Ölçme ve Değerlendirme-12
  • Program Geliştirme- 5
  • Sınıf Yönetimi-5
  • Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı- 5

Olmak üzere toplam 80 sorudan oluşmaktadır.

Sınavda %20 etkiye sahip olan Eğitim Bilimleri konu bakımından birbiriyle alakalı olan derslerdir. Böylelikle bir derse çalıştığınızda diğer derslerle ilgili de bilgi toplamış oluyorsunuz.  Eğitim Bilimlerinde birçok yeni kavramla karşılaşacaksınız. Öğrendiğiniz kavramlarla ilgili aralıklı tekrarlar yaparak kalıcılığını arttırmanız gerekmektedir. Kaliteli kaynaklardan çalışılmalı ve öğrenmenin pekişmesi için bol soru çözümü yapılmalıdır.

KPSS ÖABT Nasıl Çalışılır?

Öğretmen adayları KPSS’ye nasıl hazırlanmalı veya Sinif Öğretmenliği alan nasıl çalışılır sorularına bakılacak olursa sınavı kazanmadaki altın anahtar ÖABT’dir.  Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi üç sınavın içerisinde en çok etkiye sahip olan sınavdır ve %50 etkilidir. Bu sebeple ÖABT’ye eksiksiz hazırlanmak ve bol soru çözmek önemlidir.

Branşınıza göre oluşan ÖABT konuları bir okyanus gibidir. Birçok ayrıntı bilgi yer almaktadır ve bu bilgiler ÖSYM tarafından sorulmaktadır. Bu sebeple ÖABT konularını çalışırken detaycı olmanız gerekmektedir. İyi bir kaynak doğru yolda olmanız için büyük bir adımdır. Ufak kâğıtlara notlar tutarak aralıklı tekrar yapılmalıdır. Her konudan sonra pekişmesi için bol soru çözülmelidir.

Öğretmen Adayları KPSS’ ye Nasıl Hazırlanmalı? KPSS Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

Öğretmenlik KPSS’ye nasıl çalışılır konusunda atacağınız en önemli adım çalışma programı oluşturmaktır.  Sınava girecek öğretmen adayları kendi düzenine göre program oluşturmalıdır. Çünkü her bireyin kendine özgü öğrenme şekli vardır. Mezun, çalışan ve okuyan sınav adaylarının ders çalışma programları birbirinden farklıdır. Bu sebeple ders çalışırken verim alabilmeniz için uygun saatler seçmek önemlidir.

KPSS Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

Yukarıda sizler için hazırlanan örnek ders programını inceleyip saatleri uygun olacağınız zamanlara göre düzenlemelisiniz. Ders çalışırken günlük, haftalık hatta aylık program yapmanız bu zorlu süreci kolaylıkla atlatmanıza yardımcı olacaktır. Program yaparken kendinize günlük hedef belirlemeli ve bu hedeflerde gerçekçi olmanız önemlidir. Kendinizi yoracak, saatlerce ders çalışacak programlar yapmanız zararınıza olacaktır.

Program hazırlarken bilmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunlar:

  • Hazır programlar örnek alınarak çalışma programı hazırlamalı
  • Aynı günde en az iki ders çalışılmalı
  • Konu çalışması yaptıktan sonra bol soru çözülmeli
  • Günlük ve haftalık tekrarlar yapılmalı
  • Her hafta deneme çözülmeli

Bu noktaları göz önünde bulundurarak sağlıklı bir çalışma programı hazırlamanız mümkündür.

Atanan Öğretmenler KPSS ye Nasıl çalıştı?

Öğretmen adayları KPSS’ye nasıl hazırlanmalı sorusuna en güzel cevabı atanmış öğretmenler verecektir.  Her branşın atama sayısı ve puanı farklıdır. Bu sebeple öğretmen adayları branşına göre bazen 70 puanla atanabilmekte bazen de 85 puanla atanamamaktadır. Eğer devlet kadrosuna yerleşmek istiyorsanız bu sınava iyi hazırlanmalı ve yüksek puanlar almanız gerekmektedir.

Atanan öğretmenlerle konuşulduğunda veya “ KPSS Nasıl Atandım?” videolarını izlenildiğinde hepsinin en önemli gördüğü konu hedeflerin belirlenmesidir. Herkesin de bildiği gibi hedefsiz insan rotasız gemiye benzer. Bu sebeple yüksek ve başarabileceğiniz hedefler koymalı ve bunun uğrunda çabalamalı, pes edilmemelidir. Atananların bir diğer tavsiyesi de çalıştığınız konularda kendi cümlelerinizle not çıkarmanız gerektiğidir.

Atanan öğretmenlerin diğer önemli gördüğü nokta ise bol soru çözümü ve bol tekrar yapılması gerektiğidir. Böylelikle konunun öğrenilmesi ve kalıcılığının sağlanması mümkündür. Çalışma ortamının düzenli ve ferah olması da gerekmektedir. Atanan öğretmenler doğru kaynak seçiminin de çok önemli olduğu belirtmekte ve videolarında kaynak tavsiyeleri yapmaktadırlar.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.