KPSS Çalışırken Görsel Hafıza Teknikleri İşe Yarar mı?
Görsel Hafızası İyi Olanlar Nasıl Ders Çalışmalı?
Görsel hafıza teknikleri özellikle söz konusu sınava çalışmak olduğunda çok sık duyulan bir kavram olmaktadır. Zihin yani zeka sanılanın aksine tek bir alana hitap etmemektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre özellikle Gardner, zekanın birden fazla alana yayıldığını belirtir. Bunlardan birisi de görsel zeka olarak karşımıza çıkar.
İlk defa Gardner tarafından ortaya koyulan görsel zeka zamanla daha çok önem kazanmıştır. Öyle ki sayısal zekaya sahip olanlara karşılık bir baskı kurmaktadır. Görsel hafızası yüksek olanlar da hayatının sınavı ile karşı karşıya kalındığında kişilerin değerlendirdiği bir yöntemdir. Bu zeka türü sayesinde sınava çalışanlar kadar bir gelir kapısı oluşturanların da sayısı oldukça fazladır.
Peki görsel hafıza teknikleri nelerdir? Görsel hafıza testi nedir? Görsel hafızası iyi olanlar nasıl ders çalışmalı?
1- Görsel Hafıza Nedir?
Görsel hafıza teknikleri konusunda değinmeden önce görsel hafıza konusunda bilgi vermek gerekiyor. Görsel hafıza; çevresinde yer alan görsellere ilgili olan, fotografik olarak gördüğünü unutmayan, gittiği bir adrese tekrar rahatlıkla gidebilen kişilerin hakim olduğu zeka türüdür. Göz ile görülen nesne ve olayların beyinde daha fazla sinirle işlenmesi ile etkililiğin artmasını temsil eder.
2- Görsel Hafıza Teknikleri Nelerdir?
Görsel hafızaya sahip olan bireylerin farkında olarak ya da olmayarak kullandığı yöntemlere denilir. Özellikle KPSS gibi sınavlarda etkili bir öğrenme sunmak amacıyla eğitimciler tarafından da görsel hafıza teknikleri üretilmektedir. Bu teknikler neticesinde kişinin bir bilgiyi (özellikle sözel) daha hızlı akılda tuttuğu, öğrenmese bile bir şekilde beyninde yer ettiği görülür.
Yalnız görsel hafıza teknikleri o konunun derinlemesine öğrenmesinde etkili olmamaktadır. Tek hedefi bir konu ya da bilgiyi kısa sürede beyne alması ve beyinde sürekli olarak bulunmasını sağlar. USB yani Uzun Süreli Bellek’e gönderilen bilgilerin aynı zamanda kısa sürede hatırlanmasında da etkili olduğu görülmektedir.
3- Görsel Hafızası Güçlü Olanlar Hangi Özelliklere Sahiptir?
Görsel hafızası güçlü olan bireylerin aşağı yukarı benzer özelliklere sahip olduğu görülmektedir. Gardner’a göre çok sayıda kişide bulunmayan fakat yer alan bireylerde de ayrı özelliklerin var olmasını sağlayan bir zekadır. Görsel zekası yüksek bireylerin genel özellikleri şu şekilde bulunmaktadır:
- Çevresindeki nesneleri farklı görsellerle ilişkilendirir.
- Zihninde kurduğu hayaller fazladır.
- Bir metni okuduğunda zihinde görsel canlandırmalar kurar.
- Tablo, şablon ve zihin haritası kullanarak konuyu belleğinde uzun süreli tutabilir.
- Gittiği bir mekanı, ortamı kolay kolay unutmaz ve ayrıntılı zihninde canlandırabilir.
- Görsel hafızasından dolayı bir kere gittiği bir yolu ve yol üzerindeki mekanları rahatlıkla hatırlayabilir.
Eğer bahsedilen bu özelliklere sahipseniz ‘gördüğümü kolay kolay unutmam!’ diyorsanız görsel hafızanızın yüksek olabileceğini düşünebilmek mümkün.
4- Görsel Hafıza Testi Nedir? Fotografik Hafıza Testi Ne İşe Yarar?
Gardner Çoklu Zeka Kuramı kapsamında her ne kadar görsel zekadan bahsetse de zekaların IQ testi gibi testlerle ölçülemediğini savunur. Bu yüzden zekanın sayısal olarak elde edilmesi kendisine göre mümkün değildir. Fakat günümüzde bu konuda testler mevcuttur. Görsel hafıza testi de bunlardan sadece birisidir.
İnternet üzerinden geçerliliği ve güvenirliği tartışılacak çeşitli fotografik hafıza testi ile karşılaşabilirsiniz. Bu testler genellikle doğru sonuç vermez fakat kendinizi denemek için bir fırsat olacaktır. Yine de kendiniz gördüğünüz alanları unutup unutmadığınıza, ayrıntıları hafızanızda canlandırabilme kabiliyetinize göre kendinizce testler oluşturup deneme yapabilirsiniz.
5- Görsel Hafıza Etkinlikleri ile Görsel Hafıza Zayıflığı Ortadan Kalkar mı? Görsel Hafıza Nasıl Geliştirilir?
Daha önce de bahsedildiği üzere görsel zeka kavramını ilk defa ortaya çıkaran Gardner zeka gelişimi konusunda oldukça iyimserdir. Zira ona göre her birey doğuştan tüm zeka türleri ile birlikte doğar. Yaşadıkları çevreye bağlı olarak bir ya da birden fazla zekayı baskın hale getirir. Eğer görsel zekanızın zayıf olduğunu düşünüyorsanız birkaç uygulama yaparak kısmen yükseltebilirsiniz.
Görsel hafıza teknikleri kullanmak görsel hafızanızda çok yüksek ilerlemeler kaydettirmez. Ancak yine de kısmen akılda kalıcılık konusunda yardımcı olur. Uzun süreli bellek konusunda olmasa da özellikle kısa süreli bellekte kalması gereken bilgilere kısmen yardımcı olabilir. Bunu kimlik numaranızı parçalayarak akılda tutmaya benzetebilirsiniz.
6- Görsel Hafıza Geliştirme Egzersizleri Kaç Yaş için Uygundur?
Uzmanlar tarafından zeka üzerinde yapılan açıklamalar farklılaşsa da ortak olunan bir nokta var ki o da erken yaştaki egzersiz ve uygulamaların zeka üzerindeki etkisidir. Çocuğun hazırbulunuşluğu tamamsa ve kritik döneme erişmişse rahatlıkla gelişim sağlanabilir. Fakat bu noktada çocuğun zorlanmaması ve istekle duruma yaklaşması sağlanmalıdır.
Çocuklar için Görsel Hafıza Geliştirme Oyunları | Görsel Hafıza Teknikleri ve Çocuklar
Görsel hafıza oyunu çocukların ilgisini çekebileceği gibi gelişimini destekleyici olacaktır. Çok basit ve uygulanması basit görsel hafıza geliştirme oyunları kapsamında verilebilecek yıllardır oynanan bir oyun bulunur. Çeşitli görsellerin çift şekilde bulunduğu birden fazla kart ile deneme yapabilirsiniz. Kartların arka yüzünü çevirerek çiftini buldurmaya çalıştırmak etkili yöntemdir.
7- Görsel Hafızası İyi Olanlar Nasıl Ders Çalışmalı?
KPSS ya da farklı alanlarda bir sınava hazırlanıyorsanız ve görsel hafızanızın güçlü olduğunu düşünüyorsanız yapmanız gerekenler mevcuttur. Bahsedilecek bu çalışma yöntemleri konu ya da bilginin doğrudan aklınızda kalmasında etkili olacaktır.
- Yazarak Çalışın: Görsel hafıza teknikleri denildiğinde akla sadece fotoğraf ve resim gelse de yazı yazmak hem yazarken hem de yazı karakterlerinden dolayı hafızanızda yer edinmesini sağlar. Yazarken görsel hafızanız da etkili olacaktır.
- Kavram Haritaları Oluşturun: Kavram haritası eğitimciler tarafından da konu çalışırken oluşturulması önerilen durumlardan birisidir. Kavram haritaları hem az notla çok şey öğrenmenizi sağlar hem de görsel anlamda zihninizde kategorileştirme oluşturur.
- Kişi ya da Olayları Zihninizde Eşleştirin: Edebiyat, Tarih gibi derslere çalışırken özellikle önemli kişi ya da olaylar öğrenilmektedir. Bu noktada zihninizde daha önce yer edinmiş bilgilerle eşleştirme yapabilirsiniz. Örneğin; Adolf Hitler’i günümüzde bir kişi, tanıdığınız bir kişi ile özdeşleştirerek özelliklerini daha kolay canlandırabilirsiniz.
- Şekillerin Gücünden Yararlanın: Bir olayı, kelimeyi, kişiyi temsil etmesi amacıyla nesnelerden yararlanabilirsiniz. Örneğin bir kişiyi kendiniz cisim çizerek eşleştirebilirsiniz. Hatta çizdiğiniz bu nesneyi kişiselleştirerek aynı zamanda gerçek kişinin de özelliklerini böylece bir arada tutabilirsiniz.
8- Görsel Hafıza Geliştirme Etkinlikler ile Çalışılan Dersler Hangileri? Görsel Hafıza Teknikleri ile Ders Çalışma Etkili mi?
Günümüzde görsel hafıza teknikleri kapsamında birçok derse çalışıldığı görülür. Hatta eğitmenler tarafından uzmanlık alanı olsun ya da olmasın farklı dersler için kaynakların çıkarıldığı bile görülmektedir. Görsel hafıza kapsamında üretilen bu kaynaklar kimisi için etkili olurken kimisi için tamamen gereksiz görülebilmektedir.
A- Görsel Hafıza Teknikleri Coğrafya
Coğrafya, görsel hafıza yöntemiyle özellikle KPSS kapsamında çalışmak için en uygun derslerden birisidir. Sınavda sürekli olarak tabi tutulan; tarım alanları, sanayi alanları gibi dağılım gösteren konulardan özellikle görsel hafıza sayesinde yararlanabilirsiniz. Bunu hikayeleştirme yöntemiyle de birleştirdiğinizde ekstra sonuç alabilirsiniz.
B- Görsel Hafıza Teknikleri Edebiyat
Edebiyat dersi yine özellikle KPSS ÖABT kapsamında alan sınavına girecek olan Edebiyat öğretmenleri için etkili olacaktır. Ezberlenmesi gereken edebi kişiler için ya da genel kurallar kapsamında kullanılabilir. Genelde ezber yapılan bu bilgilerde tamamen görsellerle daha hızlı belleğinize yerleştirip geri getirebilirsiniz.
C- Görsel Hafıza Teknikleri ile İngilizce
Görsel hafıza teknikleri kapsamında İngilizceye çalışmak ve öğrenmek de elbette mümkündür. Örneğin ‘car’ kelimesini düşünelim. Okunuşuyla ‘kar’ şekline dönen bu kelime Türkçe olarak ‘araba’ anlamına gelir. Öğrenmenin yolu ise oldukça basit; karlı bir havada, araba çizmeniz yeterli olacaktır. Artık bu iki nesne sayesinde asla unutmayacaksınız.
D- Tarih Görsel Hafıza Teknikleri
Tarih başta KPSS çalışırken olmak üzere genel anlamda çok geniş ve birçok bilginin bulunduğu bir derstir. Ezber yapmaya gidilen bu derste aslında ezberden uzak kodlama ile akılda daha kolay tutmanın yolları da vardır. Kavram haritaları tam olarak burada etkili olmaktadır. Kavram haritaları ile özellikle padişahlara ait özellikleri öğrenebilirsiniz.
E- Görsel Hafıza Teknikleriyle Matematik
Görsel hafıza teknikleri kapsamında öğrenilmesi imkânsız olan derslerden birisi Matematik olacaktır. Matematik sayısal zeka ve mantık isteyen bir derstir. Akılda kalıcı olması gereken çoğu zaman formüller olduğundan hafıza teknikleri kullanmanın bu ders kapsamında bir etkisi olmayacaktır.
Yoruma kapalı.