KPSS ÖABT başta öğretmenler olmak üzere alan sınavına girecek olanların bilmesi gereken ve başvurması gereken alandır. Alan sınavı olarak adlandırılan bu sınavın gerçek anlamda önemi oldukça büyüktür. Çünkü diğer sınava göre önemi ve getireceği puanlaması oldukça yüksektir. Bu durumda öğretmenlerin atanma konusunda şansını giderek arttırmaktadır.
KPSS ÖABT Nedir?
ÖABT, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi olarak adlandırılan bir sınavın kısaltmasıdır. Alan bilgisi testi olarak adlandırılması KPSS A ile karıştırılmamalıdır. Zira bu sınavın ayrı bir oturum olduğunu söylemek mümkündür. KPSS A gibi bir alan sınavı olsa da girebilecek meslekler sınırlıdır ve öğretmenlere özel olarak oluşturulmuştur. Her öğretmen kendi branşına bağlı olarak oluşturulmuş sınava girmektedir.
ÖABT 2. Oturum Nedir?
ÖABT iki ayrı oturumdan gerçekleşmektedir. İlk oturum genellikle genel bilinen öğretmenlik bölümlerinin girdiği ve saat 10.15’te başlayan oturumu temsil eder. İkinci oturum ise İmam Hatip Lisesi ve meslek lisesi öğretmenlerinin bir kısmını kapsayacak şekilde gerçekleşmektedir. Bahsedilen ÖABT 2. oturum da 14.45 saatinde yapılır.
KPSS ÖABT Kimler Girebilir?
KPSS ÖABT girecek olan kişilerin genel mesleği öğretmenlik olarak bilinmektedir. Yalnız günümüzde çoğu öğretmenler için ÖABT hazırlanmış olsa da tüm öğretmenler için geçerli değildir. Genel itibari ile ÖABT girecek olanların alanları:
· Okul Psikolojik Danışmanları (PDR mezunları ya da Rehber Öğretmen sıfatıyla formasyon almış Psikoloji mezunları)
· Türkçe öğretmenleri
· Fen Bilgisi öğretmenleri
· Tarih öğretmenleri
· Matematik öğretmenleri
· Sosyal Bilgiler öğretmenleri
· Coğrafya öğretmenleri
· Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri
· Sınıf öğretmenleri
· Fizik öğretmenleri
· Kimya öğretmenleri
· Biyoloji öğretmenleri
· Okul Öncesi öğretmenleri
· Yabancı dil öğretmenleri bulunmaktadır.
Genel itibari ile Eğitim Fakültesi mezunu olan ve yukarıda bahsedilen bölüm mezunlarının bu sınava girmesi mümkündür. Bununla birlikte Fen ve Edebiyat Fakültesi mezunu olup formasyon alarak öğretmenlik yapabilecek kişiler de sınava girebilir.
Alan Sınavı Olmayan Öğretmenlikler Hangileri? KPSS ÖABT Olmayan Öğretmenlikler
Her ne kadar birçok öğretmenlik grubu KPSS ÖABT zorunluluğu bulunsa da bazı öğretmenliklerde alan sınavı zorunluluğu yoktur. Bunların çoğunluğu meslek liselerinde yer alan öğretmenler olmaktadır. Mesleki gruplarda öğretmenlik yapacak öğretmenlerin sadece Genel Yetenek ve Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri sınavına girmesi gerekir.
KPSS ÖABT Başvuru Nasıl Yapılır?
Son günlerde KPSS başvuru döneminin başlaması ile birlikte aslında ÖABT başvuru dönemi de start vermiştir. ÖABT başvuru süreci normal sınav gibi olacaktır. Öğretmenlerin, başvuru sürecinde diğer sınavlarda olduğu gibi sınava girmek istediği ilçeleri ve şehirleri seçmesi bununla birlikte kişisel bilgilerini doğrulaması gerekir. En son aşamada ücreti ödeyerek başvuru sürecini tamamlayabilirsiniz.
KPSS ÖABT Ücreti 2022 Ne Kadar?
Başvuru sürecinde 2022 yılı itibariyle öğretmenler başta olmak üzere sınava girecek her birey tarafından büyük bir tepki meydana gelmiştir. Bunun sebebi de KPSS ÖABT ücreti başta olmak üzere genel sınav ücretlerinden kaynaklanmaktadır. 2022 KPSS ücreti oturum başına 115 TL belirlenmiştir. Öğretmenlerin üç ayrı oturuma (GY-GK, Alan sınavı, Eğitim Bilimleri) gireceği düşünüldüğünde 345 TL ödemesi tutmaktadır.
KPSS ÖABT Ne Zaman?
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi 2022 yılında 14 Ağustos tarihinde gerçekleşecektir. Öğretmenlerin gireceği Eğitim Bilimleri ise 31 Temmuz da ve yine ilk oturumlar olan Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavı da 31 Temmuz tarihinde gerçekleşmektedir. KPSS Alan bilgisi sınavı olarak adlandırılan KPSS A ise 6-7 Ağustos’ta yapılacaktır.
KPSS ÖABT Hesaplama Nasıl Yapılır? KPSS ÖABT Puan Hesaplama 2022
KPSS ÖABT girecek olan bireylerin sınav puanını hesaplama süreci diğer bölümlere daha karışık olmaktadır. Çünkü memur adaylarının üç ayrı sınava girdiği görülüyor. Bu üç ayrı sınavında kendi içerisinde ağırlıkları ve etkileyicilik durumu değişiklik gösterir. Yalnız bu alanda eğitimciler tarafından ve derece yapan öğretmenlerin de belirttiği üzere alan sınavı üzerinden önem vurgusu yaptığı görülür.
Çünkü kişilerin GY-GK %15 oranında etkilerken, Eğitim Bilimleri %20 oranında etkiler. Söz konusu olan öğretmenlik alan bilgisi sınavı ise %50 oranında etkileyicidir. Görüldüğü üzere öğretmenlik alan testi, puan hesaplamasının yarısında belirleyicidir. Bu yüzden 1 ÖABT sorusunun ortalama olarak 5 Eğitim Bilimleri netine etki ettiği görülür. Bu da ağırlık verilmesi gereken dersleri de göstermektedir.
Kısa sürede puanınızı hesaplamak isterseniz internette yer alan hesaplayıcıları kullanabilirsiniz.
Yoruma kapalı.