Mühendisler kamu kurumlarında mühendis olarak çalışmak istiyorlarsa, KPSS sınavında KPPS Genel Kültür Yetenek oturumuna katılmalıdırlar. Mühendisler KPSS kapsamında, Cumartesi sabahı yapılan ilk oturuma girerler. KPSS B bölümü şeklinde adlandırılan Genel Yetenek Genel Kültür sınav kısmından yeterli puanı elde eden adaylar, kamu da çalışmak üzere atanma koşullarından yararlanırlar.
Mühendisler KPSS’de Hangi Soruları Çözer?
Mühendisler KPSS ile kamu kurumlarına atanmak ve görev almak amacıyla matematik, tarih, coğrafya, vatandaşlık ve güncel bilgiler sorularını çözerler. Bu soruların tümü ilk oturum olan Genel Kültür Ve Yetenek sınavında sorulur. Verilen cevaplara göre KPSS P3 puan türü hesaplanır. Bu kapsamda mühendislerin sorumlu olduğu puan türü ise KPSS P3 olarak bilinir.
Mühendisler KPSS’de A Kadrolara Girebilir Mi?
En iyi KPSS kitapları ile sınava hazırlanan mühendislik mezunlarının KPSS sınavına katılım ardından A Kadrolar için mülakatlara katılım sağlayabilmeleri mümkündür. Mühendislik mezunları eğer; kontrolör, uzman, müfettiş, denetmen yardımcısı gibi meslekleri kamuda gerçekleştirmek istiyorlarsa, KPSS A grubu kadrolarına giriş için ilk oturum ardından, Pazar günü yapılan ikinci oturuma katılım sağlamalıdırlar. KPSS A oturumunda ise maliye, muhasebe, hukuk ve iktisat soruları çözülerek geçerli puan alınmalıdır. Ek olarak yabancı dil sınavından yeterli puan elde edilmelidir. Şartları tamamlayan mühendisler A Kadrolar için mülakatlara hak kazanırlar.
KPSS İle Hangi Kurumlar Mühendis Alımı Yapar?
KPSS B grubu sınav sonuçlarına göre mühendis alımı yapan kurumlar:
- Devlet Su İşleri,
- Karayolları Genel Müdürlüğü,
- Tohum İşletmeleri Genel Müdürlüğü,
- TC Devlet Demiryolları,
- Büyükşehir Belediyeleri,
- İl Özel İdareleri,
Geçerli puanların alınması ve mülakatların geçilmesi halinde, bu kurumlara atanma koşullarından yararlanılır.
KPSS’ye Hangi Mühendislik Dalları Girebilir?
KPSS’ye girme hakkına sahip olan mühendislik bölümleri:
- Ağaç işleri, bilgisayar, adli bilişim, yazılım mühendisleri,
- Biyosistem, cevher hazırlama, deniz ulaştırma, deri, gıda, elektrik mühendisleri,
- Biyomedikal, endüstri, fizik, kimya, biyoloji mühendisleri,
- Maden, inşaat, matematik, malzeme, makine mühendisleri,
- Hidrojeoloji, harita, genetik, geometri, jeofizik, raylı sistemler, nükleer enerji, su ürünleri, optik, polimer, tıp, uzay, tekstil, ziraat, orman, petrol mühendisleri KPSS sınavına girebilirler.
Tüm bu kategoriler KPSS B grubundan alacakları puan ile kamu kurumlarına atanma olanağından yararlanırlar. Kurumlarda her bir mühendislik çeşidine duyulan ihtiyaç oranı farklıdır.
Mühendisler KPSS’de Kaç Puan Almalı?
KPSS sınavına giren ve kamuya atanmak isteyen bir mühendislik mezunu minimum 70 puanı KPSS P3 üzerinden almalıdır. Mühendisler KPSS sonunda en düşük puan ile ziraat mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve gıda mühendisliği kadrolarına atanırlar. Atamaya ilişkin puanlar kurumalara ve verilen maaş tutarlarına bağlı olarak değişir. Örneğin; aldığı mühendislere en yüksek maaş miktarlarını sunan Devlet Hava Meydanları İşletmesi atama puanını 90 olarak belirlerken, Ulaştırma Ve Alt Yapı Bakanlığı atama puanları en son 70 olarak kapanmıştır.
Yoruma kapalı.