Başöğretmenlik Sınavı Nedir? 2022 Başöğretmenlik Sınavı Konuları Neler?
Başöğretmenlik Sınavı Ne Zaman?
Başöğretmenlik sınavı geçtiğimiz aylarda duyurulan yeni Öğretmenlik Kanunu kapsamında ortaya çıkan durumlardan birisidir. Öğretmenlik mesleği yapan bireyler için ortaya atılan uzman öğretmenlik başvuru kriterleri ve başöğretmenlik kriterleri meslekte yer alan birçok kişiyi ilgilendirir hale geldi. Özellikle bu kavramlar dolayısıyla ortaya çıkarılan öğretmenlik tazminat parasından dolayı araştırmalar arttı.
Başöğretmenlik Nedir?
Öğretmenlerin ilk defa olmasa da güncel olarak karşılaştığı kavramlardan birisi haline gelen başöğretmenlik meslekte yeni olmayan bireyler için kullanılmaktadır. Öğretmenliğin en üst kademesi halinde sunulan başöğretmenlik için belirli kriterlere sahip olmak gerekiyor. Öncelikle kişinin uzman öğretmen olması ve sonrasında belirli şartları yerine getirerek başöğretmenlik sınavı sonrasında istenen sonuçları alması gerekiyor.
Kimler Başöğretmen Olabilir? Başöğretmenlik Başvuru Şartları Hangileri?
Herkes için cazip gelse de başöğretmen olabilmek için imkânlar kısıtlı tutulmuştur. Kişinin başöğretmen olabilmesi için öncelikle meslekte belirli bir süre geçirmiş olması gerekiyor. Uzman öğretmen sıfatına sahip olması yani en az 10 yıl öğretmenlikte yer alması şartlardan ilkidir.
Bunun dışında kriterleri arasında; Eğitim Öğretim ve Rehberlik Çalışmaları, Yönetime Katılım ve Araştırma ile Geliştirme Çalışmaları kapsamı altında duyurulan görevlerden yerine getirmiş olması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafında yayınlanan ek tablolarda yer alan görevlerden her bir bölüme ayrılanlar arasından birisinin sağlanması yeterlidir.
Gerekli görevlerden birisini yerine getirmiş kişi uzman öğretmenlik sınavı başvuru ve başöğretmen sınavı başvuru hakkını elde edebilmektedir. Sınav kapsamında yer alan konulardan başarılı olacak bireylerin başvurduğu sınava göre unvan alması sağlanır. Örneğin başöğretmenlik sınavı başvurusu sonucunda ‘başöğretmen’ unvanı alınabilmektedir.
Başöğretmenlik Sınavı Nedir?
Milli Eğitim tarafından duyurulan yeni dönem öğretmen sınavlarından birisidir. Öğretmenlerin ‘başöğretmen’ unvanına sahip olması ve buna bağlı olarak ekstra ödeme alabilmesi amacıyla sınava girmesi şarttır. Sınav MEB tarafından belirlenen bazı konular kapsamında yapılacaktır. Buna göre öğretmenlerin önce başöğretmen sınavı başvurusu yapması ve sonrasında sınava girerek sonuçları beklemesi gerekir.
Başöğretmenlik Sınavı Konuları Neler?
Uzman öğretmenlik sınavı konuları ile benzerlik göstermekle birlikte elbette ayrılan noktaları mevcuttur. Başöğretmenlik eğitim süresi kapsamında verilen derslerden sorumlu tutulurlar. Eğitimler uzman öğretmen eğitimlerine göre daha uzun sürmektedir. Başöğretmen sınav konuları arasında:
- Öğrenme ve Öğretme Süreçleri %12 (25 saat eğitim)
- Ölçme ve Değerlendirme %8 (20 saat)
- Özel Eğitim ve Rehberlik %12 (25 saat)
- Eğitim Araştırmaları ve AR-GE Çalışmaları %7 (20 saat)
- Eğitimde Kapsayıcılık %8 (20 saat)
- Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği %7 (20 saat)
- Sosyal Etkileşim ve İletişim %7 (20 saat)
- Dijital Yetkinlik %6 (15 saat)
- Güvenli Okul ve Okul Güvenliği %6 (15 saat)
- Okul Geliştirme ve Liderlik %15 (30 saat)
- Sosyal Duygusal Öğrenme Becerilerinin Geliştirilmesi %6 (15 saat)
- Bilişsel Düşünme Becerileri %6 (15 saat) şeklinde oluşmaktadır.
Yüzdelik dilimler başöğretmenlik sınavı kapsamında derslerin etkili olduğu kısmı yansıtırken saat bilgisi ise eğitim sürecinde öğretmenlerin bu dersleri kaç saat göreceği konusunda bilgi vermektedir.
Başöğretmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
1 Haziran itibari ile okullarda ve çeşitli bakanlıklarda yer alan öğretmenlerin uzman öğretmenlik başvuru kriterleri sağlayanlar ile başöğretmenlik sınav başvuruları alınmaya başladı. Son tarih olarak 10 Haziran görünen süreçte öğretmenler okulları kapsamında MEBBİS üzerinden olmak üzere başvurularını yapabilmektedir. 13 Haziran’a kadar başvuran bu bireylerin değerlendirmeleri alınacaktır.
2022 Başöğretmenlik Sınavı Ne Zaman?
Başöğretmenlik sınavı ya da uzman öğretmenlik sınavı öncesi öğretmenler eğitime tabi tutulacaktır. MEB tarafından yayınlanan kılavuza göre öncelikle bireyler 18 Temmuz 19 Eylül arasında eğitim sürecini tamamlayacaklar. Uzman öğretmen adayları ise 18 Temmuz 5 Eylül arasında eğitimlerini sürdürecekler. Eğitim sonrası başvurular alınacak ve 81 ilin tamamında olmak üzere 19 Kasım tarihinde sınavlar yapılacaktır. Sonuçlar ise 12 Aralık’ta açıklanacak.
Başöğretmenlik Kılavuz Bilgileri ve Başvuru Süreci Nasıl İlerleyecek?
Başöğretmenlik sınav bilgilerini ve uzman öğretmenlik sınavı hakkında bilgi içeren kılavuz yayınlandı. Buna göre kılavuzda hangi tarihlerde hangi işlemlerin yapılacağı da kesinleşmiş oldu. Kılavuzda ilerleyen günlerde gerçekleşecek faaliyetler şu şekilde yer almaktadır:
- 1-10 Haziran arasında eğitim başvurularının alınması
- 1-13 Haziran tarihlerinde eğitim başvurularının incelenmesi
- 7 Temmuz tarihinde eğitime katılacakların listesinin ilanı
- 18 Temmuz – 19 Eylül arasında başöğretmenlik eğitiminin sürdürülmesi
- 18 Temmuz – 5 Eylül arasında uzman öğretmenlik eğitiminin sürdürülmesi
- 7 Temmuz – 3 Ekim arasında Mesleki Gelişim Çalışmalarının MEBBİS’e yüklenmesi
- 26 Eylül – 3 Ekim tarihlerinde sınava gireceklerin başvurusunun alınması
- 19 Kasım 2022 tarihinde yazılı sınavların yapılması
- 12 Aralık 2022 tarihinde sonuçların açıklanması.
Başöğretmenlik sınavı ve uzman öğretmenlik sınavı hakkında yayınlanan kılavuzda tarihler bu şekilde yer almaktadır. Eğer siz de başöğretmenlik sınavı hakkı kazanmak istiyorsanız 10 Haziran tarihine kadar başvuruda bulunmalı ve eğitim sürecini beklemelisiniz. Eğitim sonunda yazılı sınav başvurusu yaparak sınavdan da başarılı olduğunu takdirde öğretmenlik kademenizi arttırabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Verimli Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir? 11 Etkili Yöntem
Yoruma kapalı.