Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

8 Adımda Ders Çalışma Ortamı Nasıl Hazırlanır?

Ders Çalışma Ortamı Nasıl Olmalı?

0 8

Ders çalışma ortamı, hangi sınava çalıştığı fark etmeksizin dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Ders çalışan kişinin alacağı verime doğrudan etki etmektedir.

Kişiler genellikle nasıl ders çalışacağına, kullanacağı ders ekipmanlarına dikkat etmektedir. Fakat çok kritik olan noktalardan birisi de ders çalışma ortamı olmaktadır.

Sınava çalışan kişinin tüm ekipmanlarını hazırladıktan sonra ortam içinde belirli bir çalışma yapması gerekir. Yapılacak bu çalışmalar neticesinde masada bulunan sürede en yüksek verim elde edilecektir.

Peki ders çalışma ortamı nasıl hazırlanır? Evde ders çalışma ortamı yok diyenler neler yapabilir? İşte detaylar!

Uzman Görüşlerine Göre Ders Çalışma Ortamı Nasıl Hazırlanır?

Günümüzde ders çalışma ve ortamına yönelik çeşitli eğitim araştırmaları yapılmaktadır. Kişilerin algı ve fizyolojik durumları göz önünde bulundurularak ders çalışma ortamı nasıl hazırlanır sorusuna yanıt aranmaktadır.

Aslında aşağı yukarı yapılması gerekenler bellidir. Dikkat edeceğiniz temel unsurlar neticesinde kısa sürede hazırlığınızı tamamlayarak ders çalışmaya başlayabilirsiniz.

ders-calisma-ortami

1- Uygun Boyutta Masa ve Sandalye Seçimi

Çalışacağınız ortamda kesinlikle kullanacağınız masa ve sandalye belirli bir formatta olmak zorundadır. Masanın boyu ne çok aşağı da ne çok yukarıda bulunmalı.

Bu duruşunuzdan, uzun süreli oturmalara varana dek çeşitli konulara etki etmektedir. Eğer doğru bir masa ve sandalye seçimi yaparsanız tahmin ettiğinizden daha fazla çalışabilirsiniz.

Sandalye formu çok rahat olmamalı. Kişide biraz rahatsızlık yaratması aslında rehavete kapılmayı ve dikkat eksikliği durumunun da önüne geçilmesini sağlamaktadır.

2- Yatarak Ders Çalışılmamalı

Ortam içinde kesinlikle bir masa bulunmalıdır. Yatarak ders çalışma başta uyku olmak üzere ciddi bir dikkat dağınıklığı yaratacaktır.

Yalnız, ders çalışma için ortam oluştururken eğer uzun süreli masa başında çalışmanıza engel olan bir rahatsızlığınız varsa bu konuda da dikkatli olmalısınız.

Başta omurga ve kemik sorunları olmak üzere yaşadığınız bu sorundan dolayı eğer sürekli masada olmaktan ağrılarınız oluşuyorsa periyotlar oluşturup süreleri belirleyin. Süreyi doldurduktan sonra masadan kalkıp 10 dakikalık uzanabilirsiniz.

Ancak her ne kadar rahatsızlığınız bulunsa da kesin olarak masada çalışmanız gerekmektedir.

ders-calisma-ortami

3- Ders Çalışma Ortamı Işık Seçimi

Genellikle uzmanlar tarafından ders çalışma ortamı ışık seçiminde aşırıya kaçırılması önerilmez. Işık ne çok fazla ne de az olmalıdır.

Her iki durumda dikkat dağıtmak için ciddi bir sorun yaratacaktır. Renk açısından ise genel olarak beyaz ışığın seçilmesi önerilir.

Sarı ışık çoğunlukla uyku getirmekle birlikte rahatlık sunmaktadır. Halbuki beyaz ışık dikkati toplamak için daha fazla yardımcı olur.

4- Ortamda Poster / Tablo Olmamalı

Duvarlarda dikkat dağıtan başlıca sorunlardan birisi tablolar olmaktadır. Ortamda ekstra uyarıcı yaratacağı için ders çalışma konusunda problem yaratabilir.

Ders çalışma ortamı kapsamında ders dışında herhangi bir poster ya da tablo olması önerilmez. Fakat dersle alakalı az sayıda tablo olabilir.

Başlıca coğrafya için ya da tarih için haritalar yapıştırabilirsiniz. Odaklanmanızı sağlayan, motivasyon arttıran bir iki görsel bulunabilir.

ders-calisma-ortami
Ders Çalışma Ortamı Nasıl Hazırlanır?

5- Çok Fazla Ders Notu Yapıştırmayın

Genellik öğrenciler tarafından düşülen hatalardan birisi duvar ve mantar panolara çok sayıda yapıştırılan ders notları olmaktadır.

Çoğu zaman ders çalışmaya katkısı olduğu düşünülse de yanlış bir yanılgıdır. Çok sayıda notun olması notta yer alan bilgiyi öğrenmenizi engeller.

Dikkatinizi fazlasıyla dağıttığı gibi aynı zamanda çok not görüntüsü stresinizi arttırma konusunda da etkili olabilmektedir.

6- Ders için Gerekli Tüm Malzemeler Masada Olmalı

Ders çalışma ortamı genel itibariyle ders için gerekli olan tüm malzemeleri bulundurmalıdır. Kitap, kalem, yapıştırıcı, silgi gibi çeşitli malzemelerin çoğunlukla içermelidir.

Buradaki amaç, sürekli masa başından kalkmamak ve kısa sürede ihtiyaçları tamamlamaktır. Bu durum aslında ders çalışma süresini uzatma da yardımcıdır.

7- Masa Gereksiz Kalabalığa Sahip Olmamalı

Bir önceki maddeyi aslında abartarak masada ders dışında gereksiz birçok malzemeyi içeren ve buna bağlı olarak ders çalışamayan insanlar vardır.

Dersten alakasız bulunan tüm malzemeler ders dışı hayal kurmanızı, düşünmenizi sağlar. Bu aşamada olumsuz etkilenebilirsiniz. Ders ya da derslere daha iyi çalışmak için belirli sayıda malzeme bulundurmalısınız.

ders-calisma-ortami

8- Ders Çalışma Ortamı Sesi Olmamalı

Öğrenciler tarafından ders çalışma ortam içerisinde sessizlik hedeflenir. Ancak ses olan ortamdan soyutlanmak ya da sessizlik olsa bile ders çalışırken müzik dinlendiği görülür.

Uzmanlar tarafından genelde müzik dinlemek önerilmez. Fakat dış ortamdan etkilenmemek adına dinleyecekseniz de klasik müzik dinleyerek ders çalışmanız gerekir.

Ders Çalışma Ortamı Hangi Renk Olmalı?

Okullarda başta olmak üzere eğitim kurumlarında genelde pastel renklerde sınıflar boyanmaktadır. Bunun temel sebebi kişinin dikkatini dağıtmamasıdır.

İkili renk kullanımı yapabileceğiniz gibi tek renk de seçebilirsiniz. Krem tonları, çok açık kahverengi, pastel pembe gibi tercih yapabilirsiniz.

Ancak açık kırmızı, çok net sarı renk gibi seçimlerden uzak olmanız gerekiyor.

‘Evde Ders Çalışma Ortamı Yok’ Ne Yapmalıyım?

Genelde ders çalışma ortamı evde daha rahat oluşturulur. Ancak evde çalışma ortamınız yoksa değerlendirebileceğiniz temel noktalar bulunmaktadır. Bunlar arasında:

·        Belediyelerin genel kütüphaneleri,

·        Özel kütüphaneler,

·        Sessiz kafe ortamları,

·        Okullardaki boş sınıflar,

·        Sanal ders çalışma ortamı,

·        Dershaneler bulunmaktadır.

Tüm bunların yanı sıra ders çalışma ortamı oluştururken kaliteli ders çalışmak için ders çalışma uygulamaları da kullanılabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.