Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

Hızlı Okuma Teknikleri Nelerdir? Nasıl Hızlı Okunur?

13

Hızlı Okuma Teknikleri Nelerdir? Nasıl Hızlı Okunur? | Zaman aslında herkes için değerli bir kavramdır. Bir kere gittikten sonra geri getirmek pek de mümkün olmuyor. Hem zaman kaybetmemek hem de okuma adımlarını kayıpsız şekilde tamamlamak isteyen herkes bir gün “hızlı okuma teknikleri nelerdir?” sorusunu sormuştur.

Zaman aslında herkes için değerli bir kavramdır. Bir kere gittikten sonra geri getirmek pek de mümkün olmuyor. Hem zaman kaybetmemek hem de okuma adımlarını kayıpsız şekilde tamamlamak isteyen herkes bir gün “hızlı okuma teknikleri nelerdir?” sorusunu sormuştur.

Hızlı okuma konusunda bilinenler dışında bazı teknikler bulunmakta. Bu teknikler bir anda hayata geçirebileceğiniz teknikler değil ancak hayata geçtikten sonra ciddi anlamda okuma hızı kazanmanıza olanak tanımakta.

Okuma yaparken okuduğunuz metini anlamanız oldukça önemli, hiçbir şey anlamadan metini hızlı okumanın hiçbir şekilde anlamı bulunmamakta. Göz egzersizleri ile destek vererek okumanızı en hızlandırmak için önerdiğimiz adımları izleyin.

İç Sesinizden Kurtulmalısınız

Okuma yaparken size engel olan en büyük sorun iç sesinizdir. İç sesiniz okumanızı yaparken tekrar ederek kelimeleri anlayıp anlamadığınızı kontrol etmektedir. Hızlı okumanın temel kuralı gözler ile okumaktır.

İç sesinizi yok etmek için bazı aşamaları izleyebilirsiniz. Bu aşamalar genelde içten sayı saymak veya başka şeyler düşünmektir. Bu tekniği uygularken ilk başlarda önemli metinleri okumamaya özen gösterin. Teknik işe yarayana kadar anlamsal kayıplar yaşayabilirsiniz ancak ilerleyen zamanlarda bu durum ortadan kalkacaktır.

Bir metini okurken içinizden sürekli olarak 1,2,3,4,5 şeklinde tekrarlarda bulunun. Sadece gözleriniz ile okuyun ve anlamaya çalışın. Bu tekniği ortalama 30 gün uyguladıktan sonra sonuç almaya başlayacaksınız.

Göz Egzersizleri ile Gözlerinizi Güçlendirin

Hızlı okuma konusunda teknikten çok egzersiz önemlidir. Göz kaslarınızı doğru şekilde eğiterek bunu başarmanız mümkün durumda.

Düzenli olarak okuma yapıyor olsanız bile bir zamandan sonra göz tembelliği yaşamanız oldukça mümkün durumda. Bazı göz egzersizlerini uygulayarak göz kaslarınızı geliştirmeniz gerekmekte. Göz kaslarınızı geliştirmeniz sadece okumanızı arttırmakla kalmayacak algı oranınızı ve görüş mesafenizi de genişletecektir.

Örnek olarak bu göz egzersizlerini kullanabilirsiniz

Fotoğraflama Tekniği ile İlerlemek

Hızlı okuma teknikleri arasında bulunan belki de en etkili teknik fotoğraflama tekniğidir. Fotoğraflama tekniği ile metinleri parça parça değil bir bütün olarak okursunuz.

Bu aşamada okuma yapabilmek için öncelikle iç sesinizi yenmeli ve ardından göz egzersizlerini yapmanız gerekmekte. Bu teknikte okumalar klasik olan “kırmızı-arabaya-bindiler”  şekli yerine “kırmızı arabaya bindiler” şeklinde kullanılmaktadır. Cümlelerin ve kelimelerin fotoğrafları çekiliyor gibi hareket edilmeli ve durup kelime okunmaya çalışılmamalı.

Okuma Öncesi Okunacak Alanı Taramak

Kitap okuma işlemlerine geçmeden önce okuma alanını taramanız gerekmekte. Her ne kadar okumaya faydası olmayacak gibi gözükse de okunacak alanı önceden bir bakış atarak daha kolay okunacak hale getirme imkânınız bulunuyor. Yüzeysel olarak göz atabilir ve kelimeleri bilinçaltınıza ekleyebilirsiniz.

Bilinçaltınız sürekli olarak çalışmakta, sizin fark etmediğinizi fark edebilir ve beyninize yazabilir. Bu teknik ile bu yöntemi kullanabilecek ve daha hızlı okuma sağlayabileceksiniz.

Hızlı Okuma Teknikleri Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Hızlı okuma teknikleri ile edinebileceğiniz bazı avantajlar vardır. Ortalama bir insan bir dakika içerisinde 250 kelime kadar okumaktadır. Hızlı okuma teknikleri ile bunu iki katına çıkartmanız oldukça mümkün durumda.

Bir dakika içerisinde 500 kelime kadar okumak sizi büyük ölçüde avantajlı konuma getirecektir. Ortalama uzunlukta bir metni diğerlerine göre daha hızlı okuyabilir, takılmalardan uzaklaşabilir kitap okuma alışkanlığınızı geliştirebilirsiniz.

 

Yoruma kapalı.