Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

EKPSS Nedir? 2021 EKPSS Sınavı Yapılacak mı?

0 7

EKPSS, 2014 yılında yapılmaya başlanan ve engelli bireylere memur olma fırsatı sunan bir sınav türüdür. 7 Şubat 2014 yılında 28906 sayılı Bakanlar Kurulunun kararı sonrasında bu sınav resmen düzenlenmeye başladı. Böylece engelli bireylerde iş hayatında aktif bir şekilde rol oynayarak, memur olabilme fırsatı buldu.

EKSS sınavı iki yılda bir kez gerçekleştirilmektedir. Normal standartlarda EKPSS sınavından alınan puan 2 yıl boyunca kullanılabiliyordu. Ancak yapılan son düzenleme kapsamında, bu puanın 4 yıl boyunca geçerli olmasına karar verildi. Buna göre aday, son yapılan sınava katılamadığı takdirde bir önceki yıla ait puanını kullanabilecek.

EKPSS Kimler Girebilir?

Engelli adayların büyük bir kısmı sınav öncesi, EKPSS kimler girebilir konusuna yanıt aramaktadır. Adayların bu sınava girebilmesi için ilk olarak memur olma şartlarını yerine getirmesi gereklidir. ÖSYM tarafından belirlenen bu şartlar;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • Kamu haklarından herhangi bir nedenden ötürü mahrum olmamak,
  • TCK’nın 53. Maddesine yönelik suçlardan bir ya da daha fazla süre ile hapis cezası almamış olmak,
  • Milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı herhangi bir suç işlememiş olmak,
  • Adayların 657 sayılı kanuna göre askerlik şartını yerine taşıyor olması,
  • Tercih edilecek kadro özelinde istenen şartlara sahip olmak,
  • Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkındaki Yönetmeliğe göre %40’ın üzerinde çalışabilme yetisinin bulunmasıdır.

EKPSS/ Kura Başvuru 2021

EKPSS/ Kura Başvuru 2021

EKPSS sınavına giren engelli adaylar başvurusunu mezuniyet belgelerini götürerek yapabileceklerdir. Diploması henüz çıkmamış adayların, geçici mezuniyet belgesini götürebilmesi de mümkündür. Bazı alanlarda özel sertifikalarının bulunduğunu belgeleyebilen adaylar, ilgili pozisyonlara da kolayca başvuru yapabileceklerdir.

EKPSS sınavı sonrasında, kısa bir süre sonra puanlar açıklanacaktır. Puanlara göre mezuniyet bölümünü baz alan adaylar, ilgili kadroya tercih yaparak atanma şansı bulabileceklerdir. EKPSS/ kura başvuru 2021 ise, tercihlerden daha farklı bir sisteme sahiptir. Buna göre adaylar kura yöntemi ile yapılan bazı atamalara katılmaktadır.

İlkokul, ortaöğretim ve özel eğitim iş uygulama okullarından mezun olan adaylar için, yapılan kura yöntemine katılmak için başvuru yapılmalıdır. Başvuru ÖSYM’nin resmi sitesi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Kura yöntemine katılmak için, memur adaylarının belirli bir ücret yatırması zorunluluğu bulunmaktadır. Yapılan kura çekimi sonrasında adı çıkan kişiler, belirtilen kadrolarda memur unvanı ile çalışmaya başlayacaklardır.

EKPSS Soruları ve Test Sayıları Nasıl?

EKPSS sınavı, genel yetenek ve genel kültür olmak üzere 2 testten oluşturulmuştur. Genel yetenek bölümünde 15 Matematik ve 15 Türkçe sorusu olmak üzere totalde 30 soru yer almaktadır. Genel kültür testinde ise 10 Atatürk ilkeleri, 6 Temel yurttaşlık, 5 Türkiye coğrafyası, 3 Türk kültür medeniyetleri ve 6 Türkiye- Genel dünya tarihi sorusu bulunmaktadır.

EKPSS 2021 Ne Zaman?

Memur olma hayali kuran engelli adaylar EKPSS 2021 ne zaman sorusunun cevabını da oldukça merak ediyor. EKPSS 2 yılda bir gerçekleştirilen bir sınav olarak bilinmektedir. Bu nedenle yalnızca çift haneli yıllarda EKPSS sınavı yapılacaktır. Sınav 2020 yılında, 15 Kasım’da gerçekleştirilmiştir. 17 Aralık’ta ise adayların sınav sonuçları ÖSYM üzerinden duyurulmuştur.

Bu sınavdan alınan puan türü 2024 yılına kadar geçerli olurken, adaylar isterse 2022 yılında düzenlenecek EKPSS’ye başvuru yapabileceklerdir. Bu yıl EKPSS sınavı yapılmayacağı için adayların, 2020 yılında aldığı puan ile atama dönemlerini takip etmesi ve tercih yapması gereklidir. Bunun yanı sıra memur olmak isteyen bireyler, kura sistemi ile alım yapılan ilanları mutlaka takip etmelidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.