Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

4001 Nitelik Kodu Nedir | Memur Alımı Yapan Kurumlar Hangileridir

962

4001 Nitelik Kodu Nedir

Adayların öğrenim durumlarına göre yerleştirme yapılması sonucunda her nitelik kodunda eğitim durumu ve farklı şartlar yazılı olur. 4001 nitelik kodu içeriğinde ise bölüm fark etmeden herhangi bir lisans mezunu olma şartı aranır. Bu nitelik kodunun kısaca anlamı lisans programın eğitim almış ve mezun olan tüm adayların bu kod aracılığı ile bulunan kadrolar için başvuruda bulunabilmesi olur.

KPSS‘ deki nitelik kodlarına göre tercih ve başvuru yapan adaylar için en önemli nitelik kodlarından bir tanesi 4001 kodu olur. Bu kod ile açılan tüm memuriyet alımlarına lisansüstü kişiler başvurabilir.

Bu kod, merkezi atama kapsamında adayın 4 yıllık bölüm mezunu yani lisans mezunu olması kaydı ile başvurunun gerçekleştirilebileceği kadrolar olarak geçer. KPSS sınavında bulunan KPSS P3, lisans mezunu adayların genel kültür ve genel yetenek alanlarındaki test sonuçlarına göre hesaplanır.

4001 Nitelik Kodu Nedir

Hesaplanan puan türüne bağlı olarak memur alımı yapan kadroların listesi tercih kılavuzu ile merkezi atama döneminin başlamasına 1 hafta kala yayınlanır. Adaylar, tercih kılavuzunda 4001 kodu ile alım yapan kurumları ve kaç kişilik kadronun olduğu gibi bilgileri görebilir.

Bu koda bağlı olarak her kadronun memur alımı için aradığı lisans mezunu şartının yanı sıra geçerli mesleği yapacak kişi de aranılan başka şartlarda bulunur. Aranılan bu şartlar arasında çoğunlukla B sınıf ehliyeti, adayın belirlenen üst yaş sınırı, bilgisayar sertifikası ve benzeri şeklinde sıralanır.

Bu kod, herhangi bir mesleğe ihtiyaç duyulmaksızın sadece kişinin lisans mezunu olmasının yeterli olması anlamına gelir. Memur alımında ek olarak farklı şartlar da aranabilir. Bazı yerlerde kişi evrak takibi yaparken bazı yerlerde kurum, kişinin mevzuata hâkim olmasını isteyebilir. Düz memur ataması dışında kütüphaneci, sosyolog ya da mühendis olarak da çalışılabilir.

4001 Nitelik Kodu İle Memur Alımı

4001 nitelik kodu ile alım yapan kurumlar arasında Aile Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı gibi bakanlıkların yanı sıra belediyeler, üniversiteler, İSKİ, ASKİ ve il özel idaresi de bulunur.

Merkezi atama kapsamında PTT, KYK, Gümrük gibi kurumlar daha önceden olsalar da günümüzde bu kurumlar açıktan memur alımı yolunu tercih eder. 4001 nitelik kodu meslekleri ise daha çok veri hazırlama, şoför, hizmetli, bilgisayar bölümü, memur, ambar memuru, zabıta, itfaiye eri olarak sıralanır. 4001 nitelik kodu maaşları, kişinin hizmet verdiği yıl ile derece artışına göre zaman içinde artar.

4001 nitelik kodu taban puanları ise son dönemde artış göstermiştir. Sorulan soruların zorluk düzeyi çok değişmese de bu artışın en önemli sebeplerinden biri ise sınava giren aday sayısının fazla oluşu buna karşılık açılan kadro sayısının ise azalması olur ayrıca sınavın iki yıl geçerli olması da ayrı bir sebebini oluşturur.

Başvurular için ÖSYM sitesi takip edilir. ÖSYM, kendi resmi internet sitesinden başvuru tarihlerini yayınlar. Aday, T.C. kimlik ve şifresi ile sisteme girer ve KPSS memurluk başvurularını seçerek kodlara bakar. Belirtilen şartların sağlanması durumunda tercih listesini hazırlayıp onaylar. Bu bölümden yapılan değerlendirmenin sonucu da görülür.

 

 

Yoruma kapalı.