Önlisans mezunu kişilerin KPSS sınavı sonrası yapacakları tercihlerde başvuracakları memur kadrolarını ifade eden kod, 3001 nitelik kodu olmaktadır. Bu kod ile KPSS tercih kılavuzu üzerinde bilgisi sunulan kadrolara, önlisans mezunları ya da mezun olabilecek kişiler tarafından başvuru gerçekleştirme hakkına sunulmaktadır.
3001 Nitelik Koduyla Alım Yapan Kurumlar
Önlisans mezunu olarak katıldığınız KPSS sınavı sonrasında 3001 nitelik kodu üzerinden alım yapan kurumlar:
- Devlet Hava Meydanları İşletmesi
- Belediyeler
- İl Özel İdareleri
- Üniversiteler
3001 Nitelik Kodu Kadroları Nelerdir?
Önlisans mezunlarının KPSS tercihlerinde 3001 nitelik kodu ile alım yapan kurumlarda yer alan kadrolar:
- Zabıta memurluğu,
- Kamu kumru şöförlüğü,
- Üniversite memurluğu,
- İşletmenlik,
- Kontrolör,
- Veri hazırlama ve kontrol işletmeni,
- Hizmetli,
- Sekreter,
- Anbar memuru,
- Kaloriferci,
- Polis,
- Astsubay,
Bu kadroların tümüne KPSS sınavına girip geçerli puanı elde eden, 3001 nitelikli kod kapsamındaki kurumlara başvuru yapan önlisans mezunları giriş yaparlar.
Bu kadrolar arasında mesleki yeterlilik belgesine sahip olanlar yerleştirilme aşamasında daha fazla avantaja sahip olurlar. Özellikle KPSS puanı 80 seviyesinin altında yer alanlar, belge sahibi olduklarını ifade ederek, atanma olasılıklarını yükseltebilirler. Üniversite memurluğu, veri hazırlama ve kontrol çalışanı, sekreter kadroları için ise bilgisayar sertifikası sahibi olmak avantaj sağlamaktadır.
3001 Nitelik Kodu Puan Cinsi Nedir?
3001 nitelikli kod’un puan cinsi KPSS P93 olarak bilinir. KPSS kitapçığı üzerinde yanında 3001 nitelikli kod ifadesi yer alan kurumlar ve açık kadroları KPSS P93 puan cinsi üzerinden alım yaparlar. Bu puan cinsinin elde edilmesi için KPSS sınavında, 30 Türkçe, 27 tarih, 18 coğrafya, 9 vatandaşlık, 6 güncel bilgi sorusunun çözülmesi gerekir. Sınav sonunda 85 ve üzeri puan alanlar kadrolara yerleşme şansı yüksek olan gurubu oluştururlar.
3001 Nitelik Kodu Taban Puanları Nedir?
3001 nitelik kodu taban puanları, KPSS kitapçığında 3001 kod ile bilgisi sunulan kurum ve kadrolara en son yerleşen kişilerin aldığı puanlardır. Örneğin 3001 nitelikli kodu kapsamında Devlet Hava Meydanları İşletmesi en son 93 puan ile çalışan alımı yapmıştır. Üniversiteler ise; 88 taban puanı üzerinden alım yapmıştır. Belirli kamu kurumları 80 puan üzerinden son çalışan alımlarını yapmışlardır.
Daha düşük puanların alınması halinde 5 senelik ehliyete sahip olma, yabancı dil bilme, bilgisayar sertifikasına sahip olma gibi özellikler atanma aşamasında avantaj sağlarlar.
3001 Nitelik Kodu Puanları Nasıl Hesaplanır?
Önlisans mezunlarının seçebileceği 3001 nitelik kodu kadrolarına giriş puanları, ‘’ 40+(yapılan toplam net X 0,5) ‘’ formülü üzerinden hesaplanır. Bu kapsamda bir önlisans mezunu 120 sorudan 90 net çıkarmış ise; ‘’ 40+ (90X0,5)’’ formülü üzerinden 85 puan elde eder. Bu puan kadrolara başvuru için ideal bir puandır. Yapılan net rakamının düşüşüne bağlı olarak puan seviyesi düşer.
Yoruma kapalı.