Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

Asistan Hava Trafik Kontrolörü Giriş Sınavı

0 5

Asistan Trafik Kontrolörü Nasıl Olunur?

Asistan trafik kontrolörü nasıl olunur konusuna, aranan şartlarını yerine getirmenin yeterli olacağı cevabı verilebilecektir. Trafik kontrolörü olabilmek için aranan şartlar ise şu şekilde sıralanabilecektir;

  • Türk vatandaşı olmak,
  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • Üniversitelerin 4 yıllık meslek yüksek okulları veya fakültelerinden mezun olmuş olmak,
  • KPSS P3 türünde en az 70 puan almış olmak,
  • Son beş yıl içerisinde YDS sınavından en az C düzeyinde puan alabilmek,
  • Geçerli bir asistan hava trafik kontrolörü belgesine sahip olabilmek,
  • Kamu haklarından mahrum olmamak,
  • Askerlik durumu itibariyle, askerlik ile herhangi bir ilginin bulunmaması,
  • Taksirli suçlar haricinde diğer suçlardan hakkında herhangi bir hükmün bulunmaması,
  • ICO ANNEX kriterlerine uygun şekilde ‘’Hava Trafik Kontrolörü’’ olabileceği ibaresinin bulunduğu bir sağlık raporu alabilmek,
  • Ayrıca asistan hava trafik kontrolörü giriş sınavı için ter dökecek kişinin belirli bir aksan, lehçe, pelteklik, kekemelik bulunmaması ve aşırı heyecanlı olmaması gerekecektir.

Hava Trafik Kontrolörü Sınav Soruları Nasıl Hazırlanır?

hava-trafik-kontroloru-sinavi-1

Asistan hava trafik kontrolörü alımı hem yazılı hem de sözlü sınav sonrasında gerçekleştirilmektedir. Yazılı sınavda genel yetenek, zeka, muhakeme, hafıza ve hızlı karar vermeyi gerektiren sorular sorulmaktadır. Sınav konuları DHMİ resmi internet sitesi üzerinde açıklayıcı bir şekilde aktarılmıştır.

Bu konulara hazırlanan kişilerin yazılı sınav sonrasında, sıraya sokulmaktadır. Sonrasında asistan hava trafik kontrolörü olacak kişi sayısının ortalama 5 katı kadar kişi, sözlü sınav için çağrılmaktadır. Sözlü sınav sonucunda ise, alınacak kişiler resmi site üzerinden ilan edilecektir. Sözlü sınavda kişinin diksiyonuna, genel görünümüne, ruhsal durumuna, gelecek planlarının tamamına önem verilmektedir.

Asistan hava trafik kontrolörü giriş sınavı 2021 yılında Şubat sonu ya da Mart başı şeklinde yapılacaktır. Tarihi net olmamakla birlikte adayların 8-26 Şubat 2021 tarihleri arasında DHMİ sitesine girerek başvurusunu yapması gereklidir. Başvurusu olumlu olarak değerlendirilen adaylar resmi internet sitesi üzerinden ilan edilerek, sınav tarihi, yeri ve saati hakkında bilgiler paylaşılacaktır.

Asistan Hava Trafik Kontrolörü Maaşı

DHMİ asistan hava trafik kontrolörü maaşları 2021 yılında 6.500-7.500 TL aralığında değişiklik göstermektedir. Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan asistanlar ise çalışma hayatına direkt olarak hava trafik kontrolörü olarak devam edebileceklerdir. Bu durumda ise çalışanların maaşları artacak ve 10.800 ila 12.100 aralığına kadar ulaşabilecektir.

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.