Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

Adli Yargı Sınav Nedir? 2022 Adli Yargı Sınav Konuları Neler?

Adli Yargı Sınav Soru Dağılımları Nasıl?

0 112

Adli Yargı Sınav, ülkemizde gerçekleştirilen sınav türlerinden sadece birisidir. Hukuk mezunu olanları ilgilendiren bu sınav türü hakim ve savcı olmak isteyenlerin girmesi gereken sınavı temsil etmektedir.

Hukuk fakülteleri günümüzde yüzlerce üniversite kapsamında yer almaktadır. Her Hukuk fakültesi mezunu buradan hareketle tek bir mesleği icra etmemektedir.

Her ne kadar hukuka, hukuk türlerine ve anayasaya dair bilgiler verilmiş olsa da bir alanda uzmanlık elde edebilmek adına ekstra sınava girmek gerekir.

Adli Yargı Sınav da tam olarak Adli koşullarda savcı ve hakim olmak isteyenlerin gireceği sınavı temsil etmektedir. Bu sınav hakkında daha önce bilgisi olmayanlar ise Adli Yargı Sınavı nedir, neden yapılır, katılım koşulları nelerdir araştırması yapar.

Merak edenler için; Adli Yargı Sınav nedir? Adli Yargı Sınav koşulları neler? 2022 Adli Yargı Sınav konuları hangileri?

1- Adli Yargı Sınavı Nedir?

Adli Yargı Sınavı; ÖSYM tarafından gerçekleştirilen, hukuksal temellere dayanan ve sadece hukuk mezunları tarafından girilebilen bir sınavdır.

Bu sınavın temel amacı başarılı olan kişi ya da kişilerden Adli hukuk kanadında çalışabilecek savcı ve hakimler yetiştirmektir.

Sınavdan sonra mülakat, başarılı mülakat sonrası için belirli bir dönem stajyerlik yapılması gerekir. Bahsedilen tüm aşamalar tamamlandıktan sonra meslek yerine getirilebilir.

adli-yargi-sinav
Adli Yargı Sınav

Adli Yargı – Avukat Sınavı Nedir?

Adli yargı hukuk alanında sadece savcı ve hakimler bulunmaz. Aynı zamanda avukatlara da ihtiyaç bulunmaktadır.

Avukatlar da temel eğitimlerini fakültelerinde almaktadır. Fakat ‘avukat’ olabilmeleri adına belirli bir sınavdan başarı elde etmeleri şarttır.

Yazılı sınavdan başarı elde ettikten sonra sözlü mülakat sürecine geçilir. Bu alanda bittikten sonra artık stajyerlik dönemi başlar. Stajyerlik dönemi bittiğinde kişi mesleğini yapabilir hale gelir.

2- Adli Yargı Sınavı Soru Dağılımı Nasıldır?

Günümüzde gerçekleşen Adli Yargı Sınav soruları 30 adet Genel Yetenek Genel Kültür, 70 adet Alan Sınavı olmak şartıyla toplam 100 sorudan oluşmaktadır.

Soru dağılımları geneli ölçmekle birlikte kişinin hukuk alanındaki hakimiyetini de yoklamaktadır. Soruların kendi içerisindeki dağılımları eşit şekilde sağlanır.

Sınavın yapıldığı senelerde genelde dağılımları benzer şekilde ilerlediğinden sınava çalışacak kişilerin bu bağlamda çalışma sistemi oluşturması mümkündür.

3- Adli Yargı Sınavı Soruları Kim Tarafından Hazırlanır?

Sınav, ÖSYM tarafından koşulları hazırlanan ve gerçekleştirilen bir sınavdır. Soruları diğer sınavlarda olduğu gibi alanında uzman kişiler tarafından hazırlanmaktadır.

Sınav öncesi alanında uzman kişilerin dışarıdakilerle iletişimi kesilir. Özel seçilen sınav hazırlama komisyonu sorulacak soruları belirler.

Dışarıya herhangi bir şekilde sınav hazırlandığı bilgisi verilmez. Sınava dair bilgilendirme de yapılmamaktadır.

adli-yargi-sinav

4- Adli Yargı Sınav Konuları Neler?

Gerçekleştirilen Adli Yargı Sınav konuları için her oturum başına göre inceleme yapmak daha doğru olacaktır.

Genel Yetenek- Genel Kültür soruları:

  • 6 Matematik,
  • 6 Türkçe,
  • 12 Türk Kültür Medeniyeti ve Atatürk İlkeleri & İnkılap Tarihi,
  • 6 Temel Yurttaşlık Bilgisi olmak üzere toplam 30 sorudan oluşur.

Alan Sınavı soruları ise:

  • 7 Anayasa Hukuku,
  • 7 İdare Hukuku,
  • 7 İdari Yargılama Usul Hukuku,
  • 6 Ceza Hukuku (Özel & Genel)
  • 6 Ceza Mahkemesi Hukuku
  • 6 Borçlar Hukuku
  • 7 Medeni Usul Hukuku
  • 7 Medeni Hukuk
  • 6 İcra ve İflas Hukuku
  • 6 Ticaret Hukuku
  • 5 İş Hukuku olmak üzere toplam 70 sorudan oluştuğu görülmektedir.

adli-yargi-sinav

5- Adli Yargı Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sanıldığının aksine diğer sınavlarda olduğu gibi Adli Yargı Sınav başvurusu basit ve benzer süreçler izlenerek oluşturulmaktadır.

Sınav ÖSYM kapsamında gerçekleştiği için sınav başvuruları ÖSYM sitesi üzerinden başlatılmaktadır. Online olarak başvuru talebi oluşturulur.

Başvuru süreci sonrası resmi onay verebilmek adına sınav ücreti bankalara yatırılmalıdır. Ödeme yapıldıktan sonra asıl onay gelir ve başvuru tamamlanmış olur.

6- Hakimlik Savcılık Sınavı Ne Zaman? Hakimlik Savcılık Sınavı Yılda Kaç Kere Yapılır?

İhtiyaca bağlı olarak Adalet Bakanlığı isteğine bağlı olarak senede kaç kere yapılacağı değişiklik gösterebilir. Fakat genel olarak senede 1 kere gerçekleştiği görülmektedir.

Sadece 2017 yılında istisnai olarak senede iki kere yapılmıştır. Fakat bunun sebebi de siyasi temellere dayanmaktadır.

Hakimlik sınavı tarihleri çok önceden net olarak Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) gibi doğrudan belli değildir. Son 5-6 yılın ortalamasına bakıldığında yıl sonunda Adli Yargı imtihanı yapılmıştır.

Bu senede aynı süreçlerden geçilmesi beklense de 2023 yılının da seçim senesi olmasından ötürü sınavın sonbahar aylarına çekilme olasılığı da bulunur.

Adli Yargı Sınav İlanı Nereden Duyurulur?

Adli Yargı Sınavı ilanı genelde iki site üzerinden doğrudan duyurulmaktadır. İlki tahmin edildiği üzere ÖSYM tarafından gerçekleştirilir.

Özellikle yaklaşan sınavlar kapsamında gelecek tarihlerin verildiği alanda kesin olarak denk gelebilirsiniz.

Bunun dışında bu sınavdan başarılı olanların Adalet Bakanlığı kapsamında görev yapmasından ötürü Bakanlık sitesi kapsamında da duyurular gerçekleşebilir.

adli-yargi-sinav

7- Adli Yargı Sınav Yerleri Neresi?

Diğer ÖSYM sınavlarından net olarak ayrılan bir yanı sınavın yapıldığı merkezlerdir. Sınavın yapıldığı tek şehir Ankara olarak belirlenmiştir.

Pandemi standartları gereği bu durum esnetilse de bundan sonrası için eski kurallar uygulanmaya devam edecektir.

Yazılı ve sözlü mülakat için belirtilen tarihlerde sınav merkezinde bulunma şartı koyulmuştur.

8- Adli Yargı Sınav Süresi Ne Kadar?

Pandemi döneminde sınav sürelerinde esnetilme oluşturulmuş olsa da artık günümüzde eski süreçlere dönüldüğü görüşmüştür.

Sınav kapsamında adayların soruyu cevaplaması adına toplam soru bazında 80 dakika verilmiştir. 80 dakika içinde tüm sorular cevaplandırılır.

9- Adli Yargı Sınav Sonucu Nasıl Hesaplanır?

Adayların en çok merak ettiği konulardan birisi de sınav sonuçlarının nasıl hesaplandığına yöneliktir. Sınav sonuçları hesaplaması kapsamında GYK ve Alan sınavı kendi içerisinde farklı ağırlıklara sahiptir.

Adli Yargı Sınav sonuçlarında yazılı sınavda %20 GYK %80 Alan ağırlıkta olmak üzere puanlar alınmaktadır. Yani iki GYK sorusu 1 alan sorusuna tekabül eder.

Kişiler yazılı sınav sonrası mülakatlara giriş yapar.

Mülakatlardan elde edilen puanların %30’u yazılı sınavın genel sonucunun ise %70’i alınarak asıl puan artık kesin olarak ortaya çıkarılmaktadır.

10- 2022 Adli Yargı Sınav Ücreti Nedir?

Ücretler konusunda net bir bilgi vermek oldukça zordur. Zira, Adli Hakimlik ve Savcılık Sınav bilgisi sınavdan kısa süre önce duyurulmaktadır.

Aynı zamanda her sene değişen sınav ücretleri vardır. İnternette yer alan bilgiler güncelliğini yitirmiştir. ÖSYM tarafından kılavuz yayınlanmadığı müddetçe konu hakkında bilgi edinilemez.

İlginizi Çekebilir: Online KPSS Kursları Tavsiye 2022 | Online KPSS Kursu Listesi! 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.