Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

Nakdi Ücret Desteği Nedir? Nakdi Ücret Desteği Ödemeleri Ne Zaman?

0 1

Nakdi ücret desteği, Covid 19 salgınının topluma yansıyan ekonomik etkilerini azaltmak amacı ile sunulan destektir. Bireylere ücretsiz izne çıkarıldıkları veya işsiz kaldıkları süre için İşsizlik Sigortası fonu kapsamında İŞKUR tarafından bu ödeme desteği yapılacaktır. Nakdi ücret desteği ödemeleri 8 Ocak itibari ile yapılacaktır.

Nakdi Ücret Desteği Başvuru Şartları Neler?

Nakdi ücret desteği alacakların sağlaması gereken şartlar:

  • Ücretsiz izne ayrılmış olmak veya iş akdinin fesh edilmiş olması,
  • Ücretsiz izne çıkanlar için 17-4-2020 tarihinde iş sözleşmesinin olduğu işveren tarafından ücretsiz iznin tanımlanmış olması,
  • Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmamış olmak,
  • Sosyal güvenlik kurumlarından yaşlılık maaşı almamak,
  • İş akdi bitirilenler için işsizlik ödeneğinden yararlanmamak ve işsizlik ödeneği almamak,

Bu şartları sağlayanlar nakdi ücret desteğinden yararlanırlar.

Nakdi Ücret Desteğine Başvuru Nasıl Yapılır?

Nakdi ücret desteğine başvuru için çalışanların her hangi bir işlem yapmasına gerek duyulmaz. Başvurular işverenler tarafında yapılmalıdır. Aylık bildirim kapsamında ücretsiz izni veren işveren, izni takip eden ayın 3’üne kadar https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi adresine şifre bilgileri ile giriş yapmalıdır. Sistem ana sayfasından ‘’ nakdi ücret desteği başvurusu’’ sekmesine giriş yaparak tablo üzerine çalışanın isim, soy isim, TC kimlik numarası, IBAN ve ücretsiz izin günü adedi bilgilerini girmelidir. Bu kapsamda onay sistemden verilir. Başvuru tamamlanır. Nakdi ücret ise işverenin başvuru sırasında girdiği çalışana bağlantılı IBAN numarası hesabına yatırılır.

Nakdi Ücret Desteği Nedir? Nakdi Ücret Desteği Ödemeleri Ne Zaman?

Nakdi Ücret Desteği Ne Kadar?

Nakdi ücret desteği, bir günlük ödeme kapsamında 39,24 TL olarak belirlenmiştir. Bu rakam kişinin ücretsiz izin günü sayısı ile çarpılır. Ortaya çıkan toplam rakam içerisinden ise; damga vergisi oranı kadar tutar çıkarılır. Vergi kesintisi ardından ödeme gerçekleştirilir. 10 günlük ücretsiz izine çıkışı belirtilen bir çalışan ortalama 390 TL nakdi ücret desteği alır.

Nakdi Ücret Desteği Ne Zaman Kesilir?

İzin aldıktan sonra farklı bir iş yerinde çalışmaya başlayan kişilerin nakdi ücret ödemeleri kesilir. Çalışma faaliyetine başvuru süreci içinde dahil olmak, destekten yararlanma hakkını sona erdirir. Diğer yandan kişi başvuru sırasında SGK yaşlılık aylığı almaya başlarsa, destek ödemesi kesilecektir.

Nakdi Ücret Kaç Ay Verilir?

Nakdi ücret desteği sadece 1 aya mahsus olmak üzere ödenir. Kişinin ücretsiz izne çıktığı veya iş akdini son buldurması ardından sadece 1 aylık ödemeden faydalanması söz konusudur. Desteğin devamlılığı bulunmaz. Ödeme ücretsiz izin günü rakamına bağlı olarak yapılır. 10 günlük bir izin süresi için 30 günlük ödeme yapılması mümkün değildir. İzin günü sayısı ile çarpılan günlük destek tutarı üzerinden ödeme gerçekleşir

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.