Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

Kısa Çalışma Ödeneği Uzatıldı mı?

0 1

Binlerce kişi tarafından oldukça merak edilen bu sorunun yanıtı ise kabine toplantısında belli oldu. Cumhurbaşkanı tarafından yapılan resmî açıklamaya göre kısa çalışma ödeneği son kez 31 Mart 2021 tarihine kadar uzatıldı. Dilerseniz, resmî gazete de yayınlanan ve Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan o kararı gelin birlikte inceleyelim.

Resmî Gazete de Yayınlandı!

Kısa çalışma ödeneği, geçtiğimiz günlerde alınan özel bir karar doğrultusunda 31 Mart 2021 tarihine kadar son kez olacak şekilde uzatıldı. Resmî gazete de yayınlanan karara göre söz konusu ödeneğin uzatılmasına, 4447 sayılı işsizlik kanunun 23. maddesi gereğince karar verildiği açıklandı.

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?

Kısa Çalışma Ödeneği Uzatıldı mı?

Kısa çalışma ödeneği, iş yerindeki çalışmanın herhangi bir nedenden ötürü durdurulmasından ya da azaltılmasından dolayı sigortalılara verilen özel bir finansal destektir. Söz konusu finansal destek normal koşullar da sigortalılara 3 aydan fazla olmamak kaydıyla verilmektedir.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için İŞKUR’ a başvurulması gerekmektedir. İşkura yapılan ödenek başvuruları müfettişler tarafından titizlikle değerlendirilmekte ve uygun görülmesi halinde sigortalılara verilmektedir.

Ödenek Tutarı Ne Kadar?

İşsizlik sigortası fonundan karşılanan ödenek, asgari ücret tutarının %150’ sini geçemez. Tamamen faaliyetleri durdurulan iş yerleri için ödenen tutar ise 1.752 TL ile 4.380 TL arasındadır.

İŞKUR’ a yapılan başvuruların olumlu sonuçlanması durumunda çalışan kişiler, maaşının 3 de 1’ ini iş verenden almaktadır. Çalışan kişilerin maaşının kalan kısmı ise İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca, başvurunun olumlu sonuçlanabilmesi için de çalışma süresinin haftalık en az 45 saat olarak beyan edilmesi gerekmektedir.

Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kısa çalışma ödeneği başvurusu, son derece kolay ve bir o kadar da pratik bir şekilde yapılabilmektedir. Söz konusu ödenekten yararlanmak isteyen kişiler, başvurularını e-devlet ve İŞKUR üzerinden gerçekleştirebilmektedir. Kısa çalışma ödeneğine başvurabilmek için istenen belgeler ise şu şekildedir;

  • Ödenek için özel olarak hazırlanan talep formu.
  • Çalışanların eksiksiz ve doğru listesi.
  • İşyeri faaliyetlerinin azaldığını veya tamamen durdurulduğunu kanıtlayan belge.
  • Ayrıca, iş yeri belgesi kişilerden istenmektedir.

Yapılan başvurular, son derece titizlikle incelenmekte ve en kısa süre içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Başvuru sonuçları ise kişilerin e-posta adresine gönderilmektedir.

Kısa Çalışma Ödeneği Sorgulama İşlemi

Ödenek sorgulama işlemi oldukça kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Sorgulama işlemini yapabilmek için aşağıda anlatılan adımları takip edebilirsiniz.

  • Sorgulama işlemi için öncelikli olarak E-Devlet platformuna girmelisiniz.
  • E-Devlet platformuna girdikten sonra arama kutusuna işsizlik ödeneği yazmalısınız.
  • İşsizlik ödeneği yazdıktan sonra karşınıza çıkan İŞKUR seçeneğine tıklamalısınız.
  • İŞKUR seçeneğine tıkladıktan sonra sorgulama sonuçları karşınıza gelecektir.

Yukarıda da görüldüğü üzere kısa çalışma ödeneği sorgulama işlemi son derece kolay ve pratik bir şekilde yapılabilmektedir.

İşten Çıkarma Yasağı Uzatıldı mı?

Pek çok çalışanın merak ettiği bir diğer konuda İşten Çıkarma Yasağı Uzatıldı mı? Pek çok sorusu olmaktadır. Bu konuda da yapılan son açıklama ve Resmi Gazete de yayınlanan karar çerçevesinde 31 mart tarihine kadar uzatıldığı ve gerekli olması halinde mayıs ortasına kadar uzatılması planlandığı belirtilmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.