Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

6 Adımda Özsaygı Nasıl Geliştirilir?

0 3

Özsaygı, bireyin kendisine verdiği değer ve kendini taksir etme durumudur. Kısacası bireyin kendisine karşı olan tutumudur. Bu tutum kimi zamanlarda olumlu sonuçlar doğururken kimi zaman da olumsuz etkileri olmaktadır. Bu aşamada özsaygı nasıl geliştirilir sorusu büyük önem kazanmaktadır.

Her insanın kendisine karşı sorumlulukları vardır. Kişi ilk olarak kendisini iyi hissedecek ki çevresini de iyi etkileyebilsin. Birey öncelikle kendisini tanıması ve neyi sevip sevmediğini, hangi durumlar karşısında mutlu olup olmadığını bilmesi gerekmektedir. Özsaygısını geliştirememiş kişilerde şiddet, genç yaşta hamilelik, intihar ve daha birçok olumsuz durum ortaya çıkmaktadır.

Özsaygısını geliştirmiş insanlarda ise birçok olumlu özellik ve bunun yanı sıra hayattan keyif alma ve kolay bir şekilde mutluluğu yakalayabilme görülmektedir. Özsaygı asla bencillik olarak algılanmamalıdır çünkü hem kişiye hem de çevresindeki insanlara olumlu dönütü bulunmaktadır.

Özsaygı Nasıl Geliştirilir?

Özsaygı kazanmak iyi kararlar verme yeteneğini geliştirir ve hayal kırıklığı, başarısızlık gibi durumlarda pes etmeden yeniden başlayabilirler. Aynı zamanda stresle ve kaygılarla rahatlıkla başa çıkabilen inşalar olurlar. Özsaygıyı geliştirmenin yolları ise oldukça basittir.

  1. Herkesi Memnun Edemezsin

Özsaygı nasıl geliştirilir sorusunda ilk olarak herkesi memnun etmenin mümkün olmadığının bilincinde olmak gerekmektedir. Her insanın farklı bir hayat görüşü, farklı inançları ve farklı beklentileri vardır. Bir insanı memnun etmeye çalıştığınızda bir başka insanı üzebilirsiniz. Sürekli insanları mutlu etmek üzerine kurulu bir yaşam bireyin kendi mutluluğu için daha az çaba harcamasıyla sonuçlanacaktır.

Unutulmamalıdır ki herkes kendi hayatından sorumludur ve insanlara karşı beklentisiz olmak her zaman mutluluk getirecektir. Beklentiniz olmadığında hayal kırıklığına uğrama olasılığınız da ortadan kalkacaktır. En önemli soru ben ne istiyorumdur. Ben birini memnun etmeye çalışırken sonuçtan memnun olacak mıyım yoksa benim için vakit kaybı mı olacak? Bu sorunun cevabını belirleyip ona göre hareket etmek en mantıklı yoldur.

  1. Hayır Demekten Korkma

İnsanları reddedebilmek her zaman kötü bir şey değildir. Eğer bir şeyi sırf başkaları istiyor diye yapıyorsanız bu kendinizi değersiz hissetmenize neden olacaktır. Unutulmamalıdır ki siz istemediğiniz müddetçe kimse siz zorla bir şey yaptıramaz. İnsanların sizin yerinize karar vermelerine izin vermeyin. Kendinizi en iyi siz tanıyorsunuz ve neyi yapıp yapamayacağınızı sizden daha iyi kimse bilemez. Bu şekilde istemediğiniz bir durumda hayır demek özsaygınızın gelişmesi için oldukça önemlidir.

İnsanları kıramıyorum diye düşünüyorsanız emin olun ki insanlar da bunun farkında. Sizin kıramayacağınızı bildikleri için istediklerini kolayca yaptıracak ve bir süre sonra sizi hiç düşünmeden yalnızca kendi isteklerine göre yaşamanızı isteyeceklerdir. Böyle bir durumda hem karşı tarafa hem de kendinize hayır demeyi bildiğinizi sık sık hatırlatmanız yararınıza olacaktır.

6 Adımda Özsaygı Nasıl Geliştirilir?

  1. Sana Yanlış Gelen Şeyi Yapma

Öncelikle bu konuda en önemli şey vicdanınızla çelişmemenizdir. Kendiniz dinleyin. Nasıl ki değer verdiğimiz insanların düşüncelerini dinleyerek onları içinde bulundukları durumlardan nasıl kurtarır nasıl iyi hissetmesini sağlarız aynı şeyi kendimiz için de yapmamız gerekmektedir. Kendinizi dinleyin ve size göre doğru ve yanlış olan şeyleri belirleyin.

İçten içe yanlış olduğunu bildiğiniz bir durumu ısrarla yaptığınızda bilinçaltınız sizin iyi bir şey yapmadığınızı bilecek ve rahatsız olmanızı sağlayacaktır. Bu durumda kendi seçimlerimiz ve ortaya koyduklarımızda ilk başta kendimizin arkasında durmamız gerektiğini biliyor olmamız gerekiyor. Siz kendinizin doğru bir şey yaptığına inanmazsanız kimse inanmayacaktır.

Rahatsız hissetmemek için ve başarılı olduğunuzu hissetmek için vicdanınızı sorgulatacak şeylerden kaçınmanız gerekiyor. Vicdan rahatlığı daimi mutluluk getirir.

  1. Kendini Sev Ve Asla Kötüleme

Kendinizi sevmek aynı zamanda da kendinize değer vermektir. Bu da özsaygı geliştirmek için olmazsa olmaz bir unsurdur. Yanlışlarınızla doğrularınızla siz değerlisiniz. Hayat yanlış yaparak öğrendiğimiz bir yerdir aynı zamanda. Yaptığınız yanlışlardan ders almak ve bir daha tekrarlamamak oldukça önemlidir. Bu bilince vardığınızda kendiniz sevmeye başlayacaksınız.

Hiçbir insan mükemmel değildir. Başkalarını kendinizle kıyaslayarak kendinizi psikolojik olarak aşağı çekmiş olursunuz. Bu da uzun vadede depresyona kadar ilerleyen sonuçlar doğurabilmektedir. Siz, siz olduğunuz için güzel ve değerlisiniz. Dış görünüşünüz ya da huylarınız, inançlarınız sizi siz yapan unsurlardır ve bu sayede varsınız. Kendiniz takdir etmeyi öğrenin ve hatalarınızı olumlu bir şekilde ele alın.

  1. Kontrol Edemediğin Şeylerle Uğraşma

Unutulmamalıdır hayatın olağan akışında her şeyin sizin elinde olması mümkün değildir. Bunun için sürekli olarak bir çaba sizin kendinizi yorgun hissetmenize neden olacaktır. Yapabileceğiniz ve yapamayacağınız şeyleri bilin.

Bazı durumlara asla engel olunamamaktadır. Bu durumlar için haddinden fazla çaba harcayarak hem umutsuzluğa kapılır hem de zamanla gücünüzü yitirdiğinizi hissedersiniz. Bu sebeple kontrolünüz dışında olan şeylerin üzerinde durmanız sizi olumsuz etkileyecektir. Bu tarz durumlarda gerçekçi olmaya özen gösterin ve kendinize karşı dürüst olun.

Kendini kandıran insanlar hiçbir zaman mutluluğa erişemezler. Eğer bir konuda elinizden geleni yaptıysanız daha fazlası için uğraşmanıza gerek kalmamış demektir. Aksi takdirde boşa kürek çekmekten başka işe yaramayacaktır.

  1. Sana İyi Gelmeyen İnsanları Hayatından Çıkar

Özsaygı nasıl geliştirilir sorusunun son adımında ise size zarar veren ve iyi olmanızı engelleyen insanlardan uzak durmanızı öneririz. Maalesef çoğu zaman bu insanlar sizin kötülüğünüzü isteyen insanlar olamayabiliyor. Sizi seven insanlar da istemeden size zarar verebiliyor. Örneğin sürekli mutsuz ve hayat enerjisini sıfırlamış insanlarla vakit geçirdiğinizde dolaylı olarak siz de olumsuz etkilenebiliyorsunuz. Böyle insanlarla fazla vakit geçirmek yine uzun vadede sizin de psikolojinizi bozacak ve hayata negatif bakmanıza sebep olacaktır.

Bir de sizin gerçekten kötü olmanızı isteyen insanlar vardır ki bunlardan kesinlikle uzak durmanız gerekmektedir. Bu tarz insanlar ya sizi kıskanıyor ya da kendi hayatıyla ilgilenmeyi reddetmiş ve başkalarının hayatındaki gelişmelere çok fazla kafa yoran insanlardır. Kendisine bir şekilde faydası olmayan insanların size hiçbir faydası olmaz tam tersi zarar verir. Her zaman sizi destekleyen yanınızda olan ve sizin iyi olmanızı isteyen insanlarla bir arada olmanız gerekmektedir. Bu sayede güçlü ve güvenli ilişkiler kurabilir sağlıksız ilişkilerden uzak durabilirsiniz.

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.