Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

2021 SGK Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

0 1

Ülkemizde uygulanan sigorta sisteminin başlıca amacı vatandaşların sağlık masraflarını karşılaması ve emeklilik haklarını sağlaması olmaktadır. Ancak çalışanlar hastalandıkları ve bu sebeple de rapor aldıkları dönemlerde işverenleri tarafından ücretlerinde kesintiye gidilmektedir. İşte bu durumlarda işçinin haklarının korunabilmesi için devreye yine SGK sistemi girmektedir. İşçilerin çalışmadıkları bu dönem boyunca kayıplarını sistem, Sgk rapor parası olarak karşılamaktadır.

Rapor Parası Nedir? İş Göremezlik Ödeneği ile Rapor Parası Aynı mı?

SGK rapor parasının ne olduğu hususunda bazı kafa karışıklıkları yaşanmaktadır. O nedenle öncelikle bu bedelin ne için ödendiğini öğrenmek çok daha doğru olacaktır. SGK rapor parası olarak ifade edilen kanunda Geçici işgöremezlik ödeneği olarak geçmektedir. Özellikle doğrum sonrası alındığı için doğum parası olarak da sık sık ifade edilir. Halbu ki sadece doğum değil kaza ya da hastalık gibi sebepler ile de ödenebilmektedir.

Bu paradan yararlanabilmek için öncelikle iş görmezlik raporunun 2 günden fazla süre ile düzenlenmesi gerekmektedir. Bunun için bir diğer şart ise bu raporun devlet tarafından tanınmış ve onaylanmış hekimler tarafından verilme gerekliliğidir.

2021 SGK Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

Rapor Parası Ne Zaman Alınır?

Rapor parasının SGK tarafından yatırılması için öncelikle işveren tarafından SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir. Bu bildirim süresinden itibaren 15 gün sonra ise raporlu olunan gün sayısının ücreti yatırılmaktadır.

Geçici işgöremezlik ödeneği yani rapor parası, hak sahibinin adına PTT aracılığı ile ödenmektedir. Ancak 2 ay gibi bir süre tahsil edilmeyen Geçici işgöremezlik paraları kuruma geri iade edilir.

Rapor Parası Alabilmek İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?

Elbette ki rapor parası almanında kanuni olarak belirli koşulları bulunmaktadır. Geçici işgöremezlik ödeneği ismi altında ödenecek rapor parası alma koşulları;

  • Rapor alınan tarihten bir yıl öncesinde, en az 90 gün süre ile SGK priminin yatırılmış olması,
  • Rapor süresinin 3 veya daha fazla gün olması,
  • Doktor tarafından verilen raporda mutlak suretle hastalığın teşhisinin yer alması,
  • Alınan iş görmezlik raporunun hangi SGK müdürlüğüne gönderildiğine dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

Rapor Parası Alma Süreci

Doğum, kaza ya da hastalığa bağlı alınan raporların en geç 2 iş günü içerisinde işverene teslim edilmesi zorunludur. İşveren kendisine iletilen raporu 5 iş gününü aşmadan e-rapor sistemine giriş yapar.

SGK tarafından incelenen E-Rapor girişleri onaylanmasının ardından hak sahibine ödeme yapılması için PTT’de ödeme talimatı oluşturulur. PTT tarafından kişiye rapor parası ödemesi taahhüt etmesi halinde SMS ile bilgi verilmektedir.

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.