Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

KPSS Tercihleri Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

0 188

Devlet kadrosuna yerleşmek amacıyla girilen KPSS zorlu bir yolculuktur. Sınavı kazanmak için adaylar tarafından türlü emekler verilir. Emeklerin karşılığını almak ise yapılan doğru tercih listesine bağlıdır. Geleceğinizin şekillenmesi sağlayan bu tercih işlemlerinde dikkat etmeniz gereken önemli noktalar vardır.  Yanlış kararlar verilerek yapılan hatalı tercih işlemleri size hayal kırıklığı olarak geri dönebilir.

Tercih Hatalarına Son! KPSS Tercihleri Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Her yıl yüzlerce kişinin yanlış tercih işlemleri yüzünden hayalleri yıkılmaktadır. Böyle olmaması için KPSS tercihleri yapılırken nelere dikkat edilmelidir konusunda dikkatli olmak gerekir. Adayların yaptığı hatalardan biri önceki yerleştirmelerin kontrolünün detaylıca yapılmamasıdır. Tercih sisteminde açılan illerin önceki yerleştirmelerde kaç puanla kaç kişi aldığı bilinmeli ve açılan iller ona göre seçilmelidir.

Sınava giren kişiler için sağlıklı tercih işlemi yapmalarını sağlayan bazı önemli hususlar vardır. Bunlar:

  • Mezun olunan bölümle açılan kadronun uyuşması
  • Seçilecek olan pozisyonun şartlarının taşınması
  • Kadronun hangi ilde ve ilçede olduğunun kontrolü
  • Zorunlu çalışma süresinin ne kadar olduğu

Bu önemli noktalar üzerinde durmak tercih işleminizin lehinize sonuçlanmasını ve hayallerinize kavuşmanızı sağlayacaktır.

Tercih yapılacak kişilerin bir diğer araştırdığı konu ise KPSS tercihlerinde sözleşmeli kadrolar nasıl anlaşılır konusudur. Sözleşmeli kadroların diğer kadrolara göre yıllık izinleri ve maaş durumları  gibi özellikleri değişmektedir. Bu özellikler tercih kılavuzunda ayrıntılarıyla anlatılmaktadır. Olumsuz bir durumla karşılaşmamak için ÖSYM tarafından sunulan tercih kılavuzu detaylıca incelenmelidir.

KPSS Tercihi Nasıl Yapılır?

KPSS Tercihleri Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sınava giren kişiler KPSS tercihleri yapılırken nelere dikkat edilmelidir konusu üzerinde titizlikle durmaktadır. Tercih yaparken ilk önce ÖSYM sitesinde duyurulan tercih kılavuzunu detaylıca incelemelidir. Kılavuz incelendikten sonra istenilen pozisyonlarda aranan nitelikleri ve kaç kişi alınacağı dikkatlice incelenmelidir. İstenilen pozisyonun mezun olduğunuz bölümle ilgisi olması gerekir. Aksi takdirde atama işleminiz olumsuz sonuçlanacaktır.

KPSS’de tercih sırası önemli mi sorusu kişilerin akıllarını kurcalamaktadır. Tercih yapacak kişilerin unutmaması gereken nokta kadro alımlarının puan sıralamasına göre yapıldığıdır. Bu yüzden kendi puanınızın üstünde olan yerleri ilk sıralara yazmamanız gerekir. Tercih listesinde ilk sıralarda gitmek istediğiniz ve puanı sizin puanınıza yakın olan yerler bulunmalıdır. Puanınızın yüksek olması atanmanızı daha da kolaylaştıracaktır.

KPSS tercih sırası nasıl yapılmalı 2020 yılında pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Sınav puanı az olan kişilerin yüksek puanla açılan illeri tercih listesine yazması ölü tercih yapmalarına neden olur. Ölü tercih yapmamak için tercih işlemlerini ciddiye almak şarttır.  Araştırmalarınıza dayanarak oluşturduğunuz tercih listesini ÖSYM’nin sitesinden tercih işlemleri bölümüne tıklayarak gerçekleştirmeniz mümkündür.

KPSS Tercih Robotu Nedir?

KPSS tercihleri yapılırken nelere dikkat edilmelidir araştırması yapanlar için oluşturulan sanal tercihlerden biri de tercih robotudur. Tercinizi yapabilmeniz için sizlere simülasyon olarak hazırlanan tercih robotu işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. İnternetten gireceğiniz tercih robotu siteleri kendinize uygun işaretlemeler yaparak kadro durumunuzun detaylarına ulaşabilme imkânı sunar.

Tercih robotunu ÖSYM ve MEB tarafından yapılan tüm sınavlarla ilgili olarak kullanabilmek mümkündür. Tercih robotlarında bulunan ve size geçmiş yıllara ait bilgileri sunan bu siteler tercih listesi oluşturmanızda sizlere fazlasıyla yardımcı olacaktır. Tercih robotu sayesinde yanlış tercih yapma şansınız oldukça azalmaktadır.

KPSS En Az Tercih Edilen İller Haritası

KPSS Tercihleri Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

KPSS tercihleri yapılırken nelere dikkat edilmelidir konusunda önemli noktalardan biride kadro açılan illerdir. Seçeceğiniz ilin veya ilçenin olanaklarını ve çevresini iyi araştırmanız gerekmektedir. Bütçeye uygun olmayan veya gelişmişlik düzeyi iyi olmayan iller tercih yapan kişileri zor duruma sokmaktadır.  İl ve ilçenin koşullarının araştırılmaması yaşanılan yerde verimsiz ve mutsuz olmanıza neden olabilir.

Tercih listesindeki illerin seçimi daha çok sunulan imkânlara bağlıdır. Çok pahalı ve kalabalık olan iller adayların pek fazla tercih etmediği yerlerdir. Bunun yanında gelişmişlik düzeyi düşük olan il ve ilçelerde tercih listesine pek fazla eklenmemektedir. Böyle bir durum yaşamamak için kendinize ve puanınıza uygun illeri tercih etmeniz gerekmektedir.

KPSS Tercih Ücreti Ne Kadardır?

Kamu Personeli Seçme Sınavına girenler için her yıl ÖSYM’nin belirlediği miktarda tercih ücreti alınmaktadır. Tercih işlemi yapacak adaylar tercih kılavuzunda yazan ücreti yatırarak tercih yapmaktadır. 2020/2 tercih işlemlerinde ise ÖSYM tarafından tercih işlem ücreti belirlenmemiştir. Dolayısıyla yapılacak olan ikinci tercih işlemi ücretsizdir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.