Son Dakika Güncel KPSS Haberleri

Jojoba Yağı Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

0 3

Jojoba yağı adı duyulmaya başlandığından beri oldukça popüler bir yağ oldu. Faydaları ile herkesin diline dolanan bu yağ artık ülkemizde de oldukça ulaşılabilir bir hal aldı. Peki, jojoba yağı nedir? Faydaları nelerdir? İşte, detaylar!
 
Jojoba Yağı Nedir?Jojoba yağı kullanım alanı genişledikçe insanlar jojoba yağı nedir, diye merak etmeye başladı. Jojoba yağı, çölde yetişen ve insan sağlığına birçok faydası olan çalı türündeki bir bitkinin yağıdır. İnsan sağlığına olan faydalarının yanı sıra sanayinin pek çok dalında da sıklıkla kullanılmaktadır. Yağ, Jojoba isimli bir bitkinin özünden üretilmektedir. 1930’lu yıllardan itibaren jojoba özünden doğal yağ üretimine başlanmıştır. 
Bitkiden elde edilen yağ, değerli bir yağdır ve diğer bitkisel yağlardan daha çok özelliği olduğu bilinmektedir. Hatta balinalardan elde edilen yağ ile bu yağ arasında bir benzerlik olduğu da söylenmektedir. Eski zamanlarda, yerliler tarafından deri kanserinin tedavisinde bu yağın kullanıldığına dair bir rivayet bulunmaktadır. Yağı sağlayan bitki, özellikle Meksika, Güney Kaliforniya ve Güney Arizona ağırlıklı olarak yetişmektedir.
Jojoba Yağı Nasıl Bir Yapıya Sahiptir?Jojoba yağı, fındığı andıran bir aromaya sahiptir. Yağın altın rengine benzeyen sarı bir rengi bulunmaktadır. Yağın kullanım şekli çok çeşitlidir. Saf olarak kullanılabilen yağ, diğer yağlarla karıştırılarak da kullanılabilmektedir. Yağ, uzun ömürlü bir yapıya sahiptir. Yağın emilim düzeyi çok yüksektir. Ciltte kullanıldığında çabuk bir şekilde cilt tarafından emilmektedir. Zaten cildi besleyen özelliği nedeni ile kozmetik sektöründe bu yağ, pek çok üründe kullanılmaktadır. 
Jojoba Yağı Ne İşe Yarar?Jojoba yağı kullanım alanı oldukça geniş bir yağdır. Jojoba yağı cilt sorunlarına iyi gelmesiyle bilinir. Aynı zamanda jojoba yağı saç sorunlarına da iyi gelerek saçları güzelleştirir. Bu faydalı yağ aynı zamanda şu işlere yarar;
Kırışıklık ve cilt lekelerine iyi gelir.Düzenli kullanımda özellikle ince mimik kırışıklıklarını yok eder.Cildin yağ dengesini sağlar.Yağlı ciltte fazla yağın giderilmesini sağlar.Kıl köklerini güçlendirir.Saç, sakal ve kirpikleri güçlendirir.İçerisinde E, B, çinko ve demir bulunduğundan cilde ve saçlara vitamin desteği sağlar.Sivilceleri iyileştirir.Güneş yanıklarına iyi gelir.Jojoba Yağı Kokusu Nasıldır?
Jojoba yağı kokusu pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Ağır kokusu olan yağları ve kremleri, kokusundan dolayı tercih etmeyen insanlara jojoba yağı gayet iyi gelecektir çünkü bu yağ kokusuzdur.
Kokusuz olan özelliği nedeni ile kremlerde direkt olarak kullanılabilmektedir. Kokusuz olduğu için yüze uygulandığından rahatsız edici herhangi bir etki oluşturmamaktadır. 
Jojoba Yağı Saçlara Nasıl Yarar Sağlar?Jojoba yağı, saçlara ciddi anlamda etkiler sunan doğal bir yağdır. Renksiz ve kokusuz bir yapıya sahip olması, saçlara uygulanması sırasında, kullanım açısından büyük rahatlık sağlamaktadır. Yağ, saçlarda kullanıldığında saçı besleyici bir etkiye yol açmaktadır. Yağ, saçtaki uç bölgelere hafif bir masaj ile sürülebilir. Saç derisinin beslenmesi için, yağı saç uçlarına sürdükten sonra tarakla hafifçe taramak faydalı bir kullanım yöntemidir. 
Jojoba Yağı Saç Maskesi TarifiJojoba yağı saç maskesi tarifi oldukça kolay yapılan ve uygulanan bir maskedir. Bu maskeyi uyguladıktan sonra saçlarınız parlar, bakımlı bir hal alır. Maske yapmak için; saçınızın uzunluğuna göre bir miktar yağı avucunuza alın. Diplere masaj yaparak, uçlara doğru uygulayın. Yağ uygulanmış saçınızı bir toka yardımıyla toplayın. Streç ile saçınızı sararak 40 dakika kadar bekletin ve ardından yıkayın.
Saçın beslenme aşamasının tamamlanması için saçın üzerinde ilk yıkamadan sonra yağın kalması önemlidir. Yağın, saç şekillendirmede de kullanıldığı görülmektedir. Kuru ve temiz haldeki saçın şekillendirilmesinde yağdan faydalanılabilmektedir. Bu kullanım şekli sayesinde saçtaki kırılmalar azalmaktadır ve saçların kolay bir şekilde taranması sağlanmaktadır. 
Jojoba yağı kullanım önerisi olarak şampuanın içerisine biraz karıştırarak yağı kullanmak da mümkündür. Saçın şampuanla her yıkanışında yağın etkileri saça nüfuz etmektedir. Yağın doğal yağlarla karıştırılarak kullanılması mümkün olduğundan, şampuanda bulunan aromalarla birlikte de kullanılabilmektedir. Bazı şampuanlarda çok çeşitli bitkisel özler yer aldığı için jojoba ile kullanımı öncesinde dikkatli olmakta ve araştırma yapmakta yine de fayda bulunmaktadır. 
Jojoba Yağı Cilde Hangi Faydaları Sağlar? Yağın düzenli kullanımı ile cilde pek çok fayda sunduğu kanıtlanmıştır. Ciltteki makyajı silmek için de yağdan faydalanılabilmektedir. Pamuk kullanarak jojoba yağı cilt temizliğinde de kullanılır. Cildin temizlenmesi ve arınması için 1 tatlı kaşığı kadar yağın cilde sürülmesi ve bu şekilde yarım saat kadar beklenmesi gerekmektedir. 
Yarım saatlik bekleme süresi geçtikten sonra cildin ılık su ile durulanması gerekmektedir. Böylelikle cildin temizlenmesi ve beslenmesi sağlanmaktadır. Cilt nemlendiricisi kullanılıyorsa, yağın nemlendirici ile kullanımı da mümkündür. Mevcut olarak kullanılan cilt nemlendiricisinin içerisine 1 çay kaşığı kadar yağ karıştırılarak, nemlendirici kreminizi kullanabilirsiniz. Cildin soğuk karşısında yıpranmasını da yağ ve nemlendirici krem birlikte önlemektedir. 
 Jojoba Yağı Tüylenme Yapar mı?Jojoba yağı saç, sakal ve kirpikleri gürleştirdiğinden herkesin aklına haliyle bu yağın tüylenme yapıp yapmayacağı geliyor. Ancak bu doğal yağ tüylenme yapmaz. Sadece cildinizde bulunan mevcut saç, sakal ve kirpikleri gürleştirir.
Jojoba Yağı Göz Çevresine Sürülür mü?Göz çevresi oldukça hassas bir bölge olduğundan jojoba yağının göz çevresine sürülüp sürülmediği merak edilir. Kullanımda abartıya kaçmamak kaydı ile bu yağı göz çevrenizde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Günde birkaç damla jojoba yağını parmak uçlarınız yardımıyla göz çevrenize sürdüğünüz de ince çizgilerin zamanla yok olduğunu göreceksiniz.
Jojoba Yağı Başka Nerelerde Kullanılır?Jojoba yağı kullanım olanı oldukça geniştir. Sanayi, kozmetik, saç ve ciltte kullanıldığını öğrendiğimiz yağın diğer kullanım alanları ise şu şekildedir;
Çatlayan ve sürekli kuruyan dudakların bakımındaEgzama tedavisindeKaşıntı olan bölgelerdeVücut nemlendirmede bu yağı kolaylıkla kullanabilirsiniz.Hamile olan kadınlar ilk 3 ay bu yağı kullanmamalıdır. İlk 3 aydan sonra doktorlarına sorarak kullanabilirler.
Jojoba Yağı Kullananlar Nasıl Yorumlar Yapmaktadır?Jojoba yağı kullananlar yaptıkları yorumlarla, yağın etkilerini merak edenlere yardımcı olmaktadır. Yapılan yorumlarda yağın nemlendirici özelliğinin etkili sonuçlar verdiği ve saçlar için de sayısız faydaların yağ sayesinde elde edildiği söylenmektedir. Saçta kullanımı sonucunda saçın yumuşak ve parlak bir hal aldığı da yapılan diğer yorumlar arasında yer almaktadır. Yağın cilde olan faydaları, kullanıcıları memnun etmektedir.
 
 
  Source

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.