Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

Stresle Mücadele Etmenin Yolları (10 Etkili Yol)

0 0

Stresle Mücadele de 10 Etkili Yöntem

Eğitim hayatında belirli bir başarı elde etmek, bir meslek sahibi olmak ve evlenmek toplum tarafından bireyden beklenen temel sorumluluklar arasındadır. Bu sorumluluklar her insanda stres tepkileri oluştursa da hayatımızdaki farklı olay ve durumlar da bu tepkiyi meydana getirebilir. Basit bir cümle kurmak, araba kullanmak, arkadaşımızı yemeğe davet etmek ya da alışveriş yapmak stres geliştirmek için iyi bir neden olabilir.

Nedeni her ne olursa olsun bu duygunun iyi bir biçimde yönetilmesi hayat kalitemiz açısından önemlidir. Bizim stres yönetimi olarak adlandıracağımız stresle mücadele için 10 etkili yöntem ile kendinizi daha iyi hissedebileceksiniz.

  1. Kendinizin ve Stres Kaynaklarının Farkında Olun

Her insanın belirli durumlar karşısında stres tepkileri göstermesi normal bir durum olsa da insanın kendisinin ve stresin farkında olması önemlidir. Öncelikle kendinizi iyi tanımanın yollarını bulmaya çalışmalısınız. Hangi durumların stres kaynağı durumuna geldiği konusunda farkındalık kazandığınızda doğru stratejiler sayesinde kendinizi kontrol edebilirsiniz.

Arkadaşlarının karşısında konuşma yapacağı için heyecanlanan ve stres içerisindeki bir öğrenci için kaygı yönetim teknikleri etkili olabilir. Evlilik stresi taşıyan birisinin ise olumlu düşünceler geliştirme yoluyla bu stresten kurtulması mümkün olabilir. Kendisini ve stresini tanıyan birisi doğru çözümü bulmak konusunda daha çok motivasyon sahibi olacaktır.

Stresle Mücadele Etmenin Yolları (10 Etkili Yol)

  1. Gerçekçi Hedefler Koyarak Küçük Adımlarla İlerleyin

Yıllardır aynı durumlar için yoğun stres tepkileri gösteriyorsanız bir anda çözüm bulmak kolay olmayacaktır. Bununla birlikte stresinizle ilgili küçük hedeflerinizin olması kendinizi kontrol etmeyi kolaylaştıracaktır.

Öncelikle stres düzeyinizi 0 ile 10 arasında, 0 en düşük değeri 10 en yüksek değeri, tanımlamak üzere belirleyin. Bu düzeye uygun olarak yapılabilecek çalışmaları ve hedeflerinizi not edin. Günlük hayatınızda küçük değişiklikler yapmayı ve stresiniz üzerinde çalışmayı deneyin. Atacağınız her küçük adım stresle mücadele için önemli bir basamağı aştığınız anlamına gelecektir.

  1. Yeni Etkinliklere Katılın ve Yeteneklerinizi Keşfedin

Stresle mücadele için kullanılabilecek en önemli yöntemlerin başında yeni etkinliklere katılmak gelir. Sıradan ve rutinlerle dolu hayatınıza farklı aktiviteler eklediğinizde stres düzeyinizde ciddi azalmalar olduğunu görebilirsiniz. Aktiviteleri yetenekli olduğunuz alanları belirlemede ve becerilerinizi ilerletmede de kullanabilirsiniz. Bir müzik aleti çalmaya başlamak, yeni bir spor dalı öğrenmek ya da doğada kamp yapmak stres yönetimi için denenebilir etkinlikler arasında yer alabilir.

  1. Erteleme Davranışından Vazgeçin Stresle Mücadele Edin

Erteleme alışkanlığı hareket etmemizi engelleyen ve motivasyonumuzu düşüren önemli bir durumdur. Eğer stres tepkileri gösteriyorsanız yapacağınız en olumsuz şey bu durumu ertelemek olacaktır. Stresinizi azaltmak ve kontrol etmek istiyorsanız bu işe hemen girişmeniz gerektiğini unutmayın. Stres çözülmediği sürece hayatınız içerisinde daha çok yer edinmeye başlayacaktır.

  1. Hayatınızı ve İşlerinizi Planlayın

Plansız bir yaşam önemli bir stres kaynağı konumundadır. Özellikle de yapmanız gereken birçok iş varsa plansız bir şekilde halletmek yoğun stres içerisine girmenize neden olacaktır. İşlerinizi öncelik sırasına ve amaçlarınıza göre planlamayı deneyin. Stresini yönetmek için bu planı ilk başlarda yazılı olarak da oluşturabilirsiniz.

  1. Fiziksel Aktiviteye ve Spora Önem Verin

Düzenli olarak yürüyüş yapmak ya da herhangi bir spor dalı ile ilgilenmek stresle mücadele üzerinde etkili olacaktır. Bedeninizi tanıdıkça ve geliştirdikçe başarmak konusunda daha istekli ve heyecanlı olacaksınız. Özellikle sporu bir rutin olarak hayatınıza geçirdiğinizde stres düzeyinizin azaldığını görebileceksiniz.

Stresle Mücadele Etmenin Yolları (10 Etkili Yol)

  1. Nefes Egzersizlerini Öğrenin

Nefes egzersizleri öfke, stres ve kaygı gibi yıkıcı duyguların bedenimiz üzerindeki etkileri noktasında yardımcı olur. Doğru soluk alıp verdiğinizde kendinizi kontrol etmek daha kolay olacaktır. Kendinizi daha özgüvenli ve kontrollü hissetmenizde doğru nefesin etkisi inkar edilemez.

  1. Uyku Düzeninize Dikkat Edin

Gün içerisinde kendisini yorgun hisseden ve enerjik olmayan bir kişinin stresle mücadele göstermesi olağan bir durumdur. Kaliteli bir uyku düzeni oturtmak stresiniz üzerindeki kontrolü artıracaktır. Uykuda yapılacak küçük düzenlemeler ile bu durumu kolaylıkla halledebilirsiniz.

  1. Bitkilerden Yararlanmayı Deneyin ya da Meditasyon Yapın

Hayatınızda daha stresli olmak konusunda davranışsal değişimler başarılı olmadıysa bitkilerden yardım almayı deneyebilirsiniz. Ayrıca meditasyon yaparak daha az kaygılı hissedebilir ve rahatlayabilirsiniz.

  1. Bir Uzmandan Yardım Alın

Yaşamınızı yoğun biçimde etkileyen stres için bir uzmandan yardım almak stres yönetimi konusunda size yararlı olacaktır. Özellikle bilişsel davranışçı terapiler stres üzerinde etkilidir.   

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.