Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

Baş Döndüren Diyarbakır Yöresel Yemekleri

0 1

Tadılması Gereken Diyarbakır Yöresel Yemekleri

Doğu mutfaklarına has bir özellik barındıran Diyarbakır mutfağında yemekler genellikle et ağırlıklı oluyor. Bu durum alışık olan için bayram tadında olur iken alışık olmayan için ise biraz zor olabiliyor. Et çeşitlerinin yanı sıra bol baharat kullanımının olduğu Diyarbakır mutfağı, kahvaltıdan başlayarak insanın midesini şenlendiriyor.

Et yemekleri kadar tatlıları ile de ünlü olan şehirdeki tüm lezzetler damakta hoş bir tat bırakıyor. Kurutulmuş dolmalık biber, patlıcan, et ve baharatları ile beraber en özel 10 Diyarbakır yemekleri;.

  1. Meftune

Diyarbakır’ın neyi meşhur denir ise sahip olduğu mutfak örnek veriliyor. Bu mutfağın en önemli yemeklerinden biri de adını en çok duyuran Meftune olur. Meftune, insanın aklında sahip olduğu ekşi tadı ile kalıyor. Yemekteki ekşiliği sağlayan sumak ise kişinin farklı bir deneyim yaşamasını sağlıyor. Yemeğin bu denli ünlü olmasının sebebi zaten ekşi tadıdır.

Meftune et ile yapılan yemek olup bazen kabak ve patlıcan gibi sebzeler de eklenebiliyor. Diyarbakır yöresel lezzetleri arasında olan yemeğin özellikle etli olan şekli ile denenmesi öneriliyor. Etlerin yumuşacık tadı olup ağızda dağılırken sumaklı salça da farklı bir his veriyor. Bu muazzam lezzetin deneyimlenmesi için Diyarbakır’ın restoranları tercih edileceği gibi yöre halkının evine misafir de olunabiliyor.

  1. Pıçık

Diyarbakır yöresel lezzetleri arasında olan yemek bir o kadar da farklı bir tada sahiptir. Yemeğin ana malzemeleri yoğurt ve bulgur olup servisi salçalı ve yoğurtlu şekilde yapılıyor. Bu yemeği özel kılan şey ise kullanılan baharatlar ile ev yoğurdu oluyor. Ev yoğurdunun verdiği ekşi tat baharat ve salçalı sos ile birleşince ortaya enfes bir lezzet çıkıyor

  1. Duvaklı Pilav

Diyarbakır yöresel yemekleri arasında bulunan duvaklı pilav, özellikle misafirler ve önemli kişiler için yapılıyor. Özel zaman ya da kişiler için hazırlanan bu yemeğin oldukça zahmetli yapılışı bulunuyor. Duvaklı pilav, adını sahip olduğu görüntüsünden alıyor.

Restoranlarda da bulunan bir lezzet olan duvaklı pilavın yanına en çok yayık ayranı tercih ediliyor. Etli pilav tecrübesine Diyarbakır lezzeti olan duvaklı pilavın eklenmesi gerekiyor. Porsiyon başlarda küçük gibi gözükse de etin varlığının pilav ile birleşmesi sonucunda gayet doyurucu bir hal alıyor.

Diyarbakır yöresel yemekleri

  1. Nardanaşı

Diyarbakır mutfak kültüründe meyveler et ile birleşebiliyor. Nardanaşı, ilk etapta insanların şaşırdığı; ancak tadına bakınca da vazgeçemediği bir lezzet durumundadır. Harika görüntüsü ve lezzeti ile nar ve etin uyumunu yaşatan yemek, Diyarbakır yöresel lezzetleri arasında olup Diyarbakırlı ustaların çoğunlukla yaptıkları meyveli yemeklerden birisi oluyor.

Nardanaşı içinde olan büyük büyük köftelerin yanı sıra maydanoz, nohut ve nar ile beraber pişiriliyor. Nardanaşı’nın ekşi olduğu kadar salçalı bir tadı vardır. Ekşinin bir yemeğe bu kadar yakıştığı düşünülemezken Diyarbakır’da yenecek bir akşam yemeği nasıl da yakıştığını gösterebiliyor. 

  1. Tırşık

Diyarbakır’ın sebze bakımından en bol yemeği olan tırşık, birçok sebzenin beraber kullanılması ile elde ediliyor. Sebzelerin ve baharatların verdiği eşsiz lezzetine doyuruculuğuna da ekliyor. Yöre halkı tarafından bu yemek daha çok akşam yemekleri için yapılıyor. Yemeğin içinde yeşilbiber, domates, kuru soğan, patlıcan, kabak ve havuç bulunan bu lezzet özellikle çocuklar için de çok faydalı bir yemek çeşidi oluyor.  

Sebze yemekleri sağlıklı oldukları kadar da doyurucu oluyor. Sebzelerin varlığı ile insanlardaki açlık hissi gideriliyor. Zengin sebze seçenekleri ile içine et konmayan nadir yemeklerden olan tırşık, Diyarbakır yöresel lezzetleri arasında insanları şaşırtan bir yemek olarak yerini alıyor. Şehri arşınlarken bu lezzete hemen hemen her restoranda denk gelmek de mümkün oluyor.

  1. Gevre

Gevre, bir börek türü olup Diyarbakır ilinde oldukça yaygın şekilde bulunuyor Katmer böreği olarak da bilinen gevre, diğer börek türlerine kıyas ile insanı daha uğraştırıyor. Diyarbakır yöresel lezzetleri arasında bulunan börek, zor bir tarife sahip olsa da özellikle ağızda bıraktığı güzel tadı için yöre halkı tarafından sıklıkla yapılıyor.

Bu böreği bilen pek çok kişinin vazgeçemediği bir lezzet olan börek aynı zamanda bayram böreği olarak da adlandırılıyor. Bu böreğin eşsiz tadına daha iyi varabilmek için kuzine sobada pişiriliyor.

  1. Hıncık

Ramazan ayının gözdesi olan yemek, Diyarbakır’da en çok üretilen yemeklerden birisi oluyor. Hıncık yemeğinin yoğurtlu bir yemek olmasından dolayı biraz şaşkınlık yaşatıyor; ancak her yolculuk ya da her seyahat biraz da değişime aralanan kapı niteliği taşıyor. Bu sebep ile de farklı bir yemek denemek anlamında hıncık, doğru bir tercih anlamına geliyor.

Yapımı oldukça kolay olan hıncık için gerekli malzemeler arasında kitel bulgur, sarımsak, sıcak su, yoğurt ve belirli baharatlar yer alıyor. Baharat kullanımı ile yemek hem daha güzel görünüyor hem de lezzet bakımında daha güzel bir hale geliyor.

  1. Habenisk

Et ve sebzelerin bir arada kullanıldığı bir diğer lezzet olan habenisk, içerisinde bulundurduğu koyunun kol eti ile yemeğe farklı bir tat katıyor. Etin yanı sıra aşurelik buğday, nohut ve daha birçok baklagiller de yemeğin içinde yer alıyor. Lezzetli olduğu kadar doyurucu bir yemek olan habenisk yemeği yöre halkı tarafından düğün ve bayramlarda yapılıyor.

Yapımı da oldukça zor olan yemek içerisinde yer alan et ve benzeri malzemeler ile bir anlamda protein deposu haline geliyor. Et harici buğday ve nohudun da açlık hissini gidermesi sebebi ile habenisk, güzel bir öğle yemeği ya d akşam yemeği oluyor.

  1. Mehir

Her ne kadar et tüketimi daha fazla olsa da şehirde çorba tüketimi de oluyor. Diyarbakır’da sıkça tercih edilen çorbalardan biri olan mehir çorbası, sıcak şekilde tüketiliyor. Lezzetinin yanı sıra kolay bir tarife sahip olan çorba, Diyarbakır halkı tarafından oldukça fazla tercih ediliyor. Mehir çorbasını yapmak için kullanılan malzemeler ise oldukça azdır.

Malzemeler arasında yoğurt, buğday, nohut, nane ve tuz bulunur. Kişinin tercihine göre sarımsak da kullanılabiliyor. Her ne kadar az malzeme ile yapılabiliyor olsa da bu lezzetin tadı ana vatanında daha güzel oluyor.

  1. Sur Tatlısı

Etleri kadar tatlıları ile de ünlü olan şehrin en özel tatlarından biri olan sur tatlısı, Diyarbakır’ın Sur ilçesine özgü yöresel bir tatlı türü oluyor. Diyarbakır’ın meşhur tatlıları arasında olan sur tatlısı özellikle kış aylarında tüketiliyor. Tatlı, yöre halkı tarafından da oldukça tercih ediliyor. İrmik helvası ve keçi sütünden yapılan dondurmanın buluşması ile enfes bir lezzet ortaya çıkıyor.

Diyarbakır yöresel yemekleri nerede yenir denir ise şehir merkezinde pek çok restoranda bu özel yemekler bulunuyor. Herhangi bir köyde ise yöre halkının evine misafir olma fikri de cazip alternatifler arasında yerini alıyor. Diyarbakır’da havaların ısınmasıyla birlikte Diyarbakır’ın meşhur içecekleri arasında olan ve pek çok hastalığa iyi geldiği bilinen meyan şerbeti de tezgâhlardaki yerini alıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.