Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

2022 Memur Olmanın Şartları Hangileri?

Memur Olma Şartları Nelerdir?

0 76

Memur olmanın şartları günümüzde kanunlar kapsamında ele alınan ve belirlenen noktalardır. Memur olma şartları yaş sınırı, belirli özellikleri ile bulunmaktadır.

Günümüzde memur olmak birçok kişi tarafından talep edilen durumdur. Devlette işi neredeyse diğer işlere, özel sektöre göre daha garantiye alma söz konusudur.

Yalnızca işi garantiye almak değil çalışma şartları, maaşı ve dahası izin gibi durumlarından ötürü başta kadınlar olmak üzere erkekler için de avantajları fazladır.

Ancak her ne kadar herkese cazip gelse de memur olmanın şartları söz konusu olduğu için herkes memur olamaz. Yalnızca memur olma şartları olarak bilinen etkenleri karşılayan bireyler memur olabilir.

Peki kimler 657 kanununa tabi olabilir? Memur olmanın şartları neler? 2022 memur olma şartları yaş sınırı ne kadar?

657 Memur Olma Şartları Hangileri? Memur Olmanın Şartları 2022 Bilgisi

Memur olma şartları 2022 yılında güncel bir şekilde kanunda yer almaktadır. Yalnız herkes tarafından karşılanması gereken memur olmanın şartları çok sık değişiklik göstermez. Yine de dönem dönem belirli memur olma alanlarına göre değişiklikler meydana gelebilir.

Bu noktada memur olmak isteyenler için takip edilmesi, araştırılması gereken durumların başında bulunur. Siz de memur olma hayalindeyseniz mutlaka bu şartları bilmeli ve karşılamalısınız.

memur-olmanin-sartlari
Memur Olmanın Şartları

1- Memur Olma Şartları KPSS Puanı

Günümüzde memur olma avantajları konusundan yararlanabilmek amacıyla gerçekleştirilmesi gereken ilk husus, bir KPSS puanına sahip olmaktır.

Her memurluk KPSS şartı aramasa da neredeyse tamamı sınav puanı şartı isteyecektir. KPSS A – B  ya da önlisans, e-KPSS girişi olmalıdır.

Buradan elde edilecek puanlar kendi aralarında sıralanarak bir başarı sıralaması elde edilir. Kişiler buna göre memur olma şartı kapsamında istenilen durumu gerçekleştirdiğinden memur olma hakkını kullanır.

Elbette memur olmanın şartları diğer kapsamlarıyla da değerlendirilerek bir bütün halinde atanıp atanmayacağına karar verilir.

memur-olmanin-sartlari
Memur Olma Şartları

2- Memur Olma Şartları Askerlik Durumu

Diğer bir açıdan ülkemizde erkeklerin askerlik durumunu belirli bir şekilde devlete bildirmiş olması gerekir. Yalnız burada kafa karıştıran bir durum söz konusudur.

Erkekler için memur olmanın şartları arasında askerliği tamamlamış olması bulunmaz. Eğer askerliğinizi yapmadıysanız da memur olabilirsiniz.

Yalnız burada askerliğinizi tecil etmeniz gerekiyor. Kaçak durumundaysanız asla asker olamazsınız. Askerlik yapmadan memur olursanız, memurluk sürecinde askere gidip askerlik bittikten sonra doğrudan memurluğa dönebilirsiniz.

3- 657 Memur Olma Şartları Yaş Sınırı

Daha önce araştırmadıysanız şaşırabileceğiniz durumlardan birisi de yaş sınırı olmaktadır. Yaş sınırına bağlı olarak bazı kurumlara memur alımları yapılmaktadır.

Yalnız yaş sınırı her bakanlıkta, kurum ve kuruluşlarda bulunmaz. Örnek vermek gerekirse Sağlık Bakanlığı kapsamında yapılan atamalarda 35 yaş sınırı bulunur. 35 yaşından sonrakiler atanamaz.

Bununla birlikte KPSS A grubu kapsamında yapılan atamalarda 18 yaşından büyük olunması 40 yaşından küçük olunma şartı vardır. Bununla birlikte KPSS B kapsamında yapılan atamalarda asla yaş sınırı yoktur.

Geçmişte öğretmenlik atamaları için memur olmanın şartları arasında 40 yaşın altında olmak varken bu geçtiğimiz yıllarda kaldırılmıştır. Her yaştan birey öğretmen olarak artık atanabilir.

memur-olmanin-sartlari

4- Memur Olmanın Şartları Cezai Geçmiş

Devlet kapsamında çalışabilmek adına toplumda utanç durumu yaratacak cezalarla çarptırılmamış olmak gerekir. Asker kaçağı olmamak, devlete zarar verici suçlarda bulunmama, ormana zarar vermeden ötürü ceza almamak bu durum kapsamında ele alınır.

Fakat geçmişinizde ufak farklı suçlar bulunuyorsa bunlar memur olmanıza gerek yoktur. Bununla beraber kurum bazında alımlara göre bu durumlar değişiklik gösterebilir.

5- Psikolojik ve Fiziksel Sağlık Durumu

Sağlıklı olmayan bir bireyin memur olarak çalışması, devlete hizmet etmesi mümkün değildir. Fiziksel sağlık memur olmaya engel değildir. Aksine e-kpss adı altında engelliler için özel ve ayrı sınav yapılır.

Fiziksel durumundan ötürü gerçekleştirilen e-kpss sonucunda özel atamalar gerçekleştirilir. Yalnız psikolojik anlamda sağlık probleminiz varsa memur olmanıza engel olabilir.

Memur olmanın şartları arasında akli dengesinin yerinde olma şartı vardır. Depresyon, OKB ya da diğer psikolojik sorunlar memur olmanıza bir set oluşturmaz. Ancak akli dengesini kaybetmiş tek başına mantıklı hareketler edemeyen bireyler memur olamaz.

memur-olmanin-sartlari

MEB de Memur Olma Şartları Değişir mi? Düz Memur Olma Şartları Herkes için Geçerli mi?

Memur olmak için günümüzde en çok tercih edilen kurumlardan birisi Milli Eğitim Bakanlığı olmaktadır. MEB kapsamında memur olma adına şartlar bahsedilenlerle benzerlik gösterir.

Kısaca MEB de memur olma şartları arasında:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma,
  • Yaş sınırına uyma,
  • 18 yaşını tamamlamış olması,
  • Kamu haklarından mahkum olmama,
  • Askerliğini bitirmek ya da tecil ettirilmiş olması,
  • Akıl hastalığına sahip olmama,
  • Atanması yapılacak öğretmenlik lisans diplomasına sahip olma bulunmaktadır.

Diğer memurluklardan farklı olarak ekstra lisans diploması elde bulunması şartı vardır. PDR mezunu bir bireyin Fen öğretmeni olması mümkün olmayacağından tek bir lisans kapsamında atama yapılır.

Lisans Mezunu Memur Olma Şartları Nereden Öğrenilir?

Üniversitenin lisans bölümünden mezun olup KPSS’ye girdikten sonra tercih yapmak istediğinizde belirli aşamaları gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Bu noktada araştırma yapacağınız şey atanmak istediğiniz kurumun özellikleri olmaktadır. Kurumun atanma öncesi genellikle duyuruları olmaktadır.

Bahsedilen bu duyurulara göz attığınızda kurumun sizden talep ettiklerini tek tek görebilirsiniz. Kimi zaman ekstra eğitimler, lisans durumu, mezuniyet ortalaması ve en yaygın olarak ekstra mülakatlar gerekebilir.

memur-olmanin-sartlari

Memur Olmaya Engel Suçlar Nelerdir?

Her ne kadar memur olmanın şartları araştırılırken ayrıntılı olarak belirtilmese de memur olmak adına engel olarak ciddi suçlar bulunmaktadır.

Kanunlarla desteklenen bu durum karşısında kesinlikle bahsedilecek suçlara karışmamanız gerekir. Eğer sicilinize işlemiş bu suçlar varsa memur olmanız mümkün değildir.

Memur olmaya engel suçlar arasında:

  • Zimmet alma,
  • İrtikap,
  • Rüşvet ve yolsuzluk,
  • Hırsızlık ve dolandırıcılık,
  • Sahtecilik,
  • Güveni kötüye kullanma,
  • Hileli iflas,
  • İhaleyi fesat karıştırma,
  • Malvarlığı aklama/ kara para aklama ve kaçakçılık bulunmaktadır.

Bahsedilen bu suçlar memur olmak adına doğrudan engel olacak durumlardır. KPSS puanınız ya da mülakat sonuçlarınız ne kadar iyi olursa olsun sicilinizde bu gibi suçlar varsa memur olamazsınız.

İlginizi Çekebilir: 11 Başlıkta Psikolojik Danışman Nedir, Nasıl Olunur? 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.