Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

Çiğköftenin Anavatanından Adıyaman Yöresel Yemekleri

0 7

Zengin mutfağı ve yemek kültürü ile Adıyaman yöresel yemekleri çok beğenilir. Çiğköftenin de anavatanı olan Adıyaman birbirinden farklı ve lezzetli yemeklerini yerli ve yabancı turistlerinde beğenilerine sunar.

Meşhur 10 Adıyaman Yöresel Yemekleri

Gezilecek yerleri ve tarihi dokusunun yanı sıra doğası ile de bütün olarak harika bir yer olan Adıyaman, kültür ve mutfak bakımından da son derece zengindir. Şehrin sınırlarını aşan yiyeceklerin eşsiz lezzeti yerli ya da yabancı turistlerinde büyülenmesini sağlar.

Adıyaman’a komşu olan şehirlerde de benzer yemek çeşitleri olmasına rağmen Adıyaman yemeklerinin yapımı, yemeklere verilen isimler ve kullanılan baharatlar farklı olup kendine özgü özelliklere sahiptir. Baş döndürecek lezzette olan Adıyaman yemek listesi aşağıdaki gibidir:

1. Besni Tava

Besni yemekleri arasında bulunan Besni Tavası, Adıyaman’ın en çok sevilen yemeklerinden biri olur. Sebze ve etin buluştuğu bir yemek olup Adıyaman’ın Besni ilçesinde ortaya çıkmış ve günümüzde şehrin her köşesinde yapılır hale gelmiş.

Fırın yemeği olarak yerli halk kadar turistlerden de ilgi gören Besni Tavanın içinde kuzu eti, soğan, patlıcan, biber ve domates bulunur. Bütün malzemeler kesilip tepsiye dizilir ve yemeğin daha lezzetli olması için üzerine kuyruk yağı eklenir.

2. Buhara Pilavı

Çiğköftenin Anavatanından Adıyaman Yöresel Yemekleri

Lezzeti ve görüntüsü ile göze hitap ettiği gibi damağa da hitap eden Buhara Pilavı, Adıyaman yöresel yemekleri arasında çok ilgi çeker. Pilavda ilk tercih kuzu eti kullanımı olur; ancak kuzu eti sevmeyenler için tavuk eti de alternatif oluşturur. Kuzu etinin olduğu pilavda bu lezzete ayrıca nohut, et suyu, soğan ve çeşitli baharatlar eşlik eder.

3. Kavurmalı Hıtap

Şehrin zengin mutfağına ait yemeklerden biri olan Kavurmalı Hıtap, yöre halkının özellikle kış aylarında tercih ettiği yemeklerden birisi olup turistler tarafından da ilgi görür. Midede adeta bir şölen yaşatan yemek içinde bulundurduğu başta kavurma olmak üzere soğan, sarımsak ve çeşitli baharatlar ile sağlık açısından da fayda sağlar.

Yemeğin içindeki tüm malzemeler zırh kullanılarak ince ince kıyılır. Alt tabanda kullanılacak hamur mayasız olur ve elde açılır. İnce kıyılan tüm malzemeler hamurun içine konulur ve taş ocakta pişirilir.
4. Yarpuzlu Köfte

Adıyaman yöresel yemekleri arasında pek bilinmeyen lezzetlerden olan Yarpuzlu Köfte, lezzet bakımından diğer tüm etli yemekler ile yarışabilir. Yemeğin adı yabani bir nane olan yarpuzdan gelir. Yemek özellikle kalabalık ailelerin vazgeçilmezi durumundadır.

Yemeğin ana malzemeleri kuşbaşı kuzu eti ve dana kıyma olur. Etler haricinde nohut, bulgur ve yarpuz konulur. Hem besleyici hem de sağlıklı olan bu yemek yöre halkının ve turistlerin içini ısıtır.
5. Adıyaman Köftesi

Her yörenin kendine ait köftesi olduğu gibi Adıyaman yöresel yemekleri arasında da Adıyaman’ın kendine has köfte yemeği olan Adıyaman Köftesi bulunur. Patlıcan ve kıymanın birleşmesi ile hazırlanır. Közlenmiş patlıcanın önce kabuğu soyulur dana eti ve kuzu etinden hazırlanan harç etrafına sürülür.

Közlenmiş patlıcan ve etin birleşmesinin ardından fırına atılır. Piştikten sonra üzerine domates sosu dökülür ve servis edilir. Yöre halkının ilgisi kadar turistlerin de bu yemeğe ilgisi büyüktür.
6. Dövmeç

Çiğköftenin Anavatanından Adıyaman Yöresel Yemekleri

Adıyaman yöresel yemekleri arasında bulunan ve farklı bir lezzet sunan Dövmeç aynı zamanda  mezelerin kralı olarak bilinir. Yöre halkının sıklıkla yaptığı mezede patlıcan, domates, biber, soğan ve sarımsak kullanılır. Patlıcan, domates ve biberin fırında közlenmesinin ardından kabukları soyulur ve püre haline getirilir. Püre haline getirildikten sonra üzerine sarımsak eklenerek üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Meze olarak yapılan bu lezzet, davet sofralarında yerini alır. Adıyaman’a ait olan bu mezenin Adıyaman’da denenmesi gerekir. Lezzetinin güzel olduğu kadar hafifliği ile de insanda yeme isteği uyandırır.
7. Malhuta Çorbası

Adıyaman’ın zengin mutfağı et yemekleri harici Adıyaman çorbaları ile de adından söz ettirir. Adıyaman yöresel yemekleri arasında bulunan Malhuta, yöre halkının vazgeçilmezleri arasında bulunur.

Soğuk kış günlerinde en çok aranan şey olan Malhuta, kırmızı mercimek ve pirinç ile yapılır ve servis edilirken üzerine tereyağlı sos dökülür.
8. Şillik Tatlısı

Un ve süt ile yapılan usta bir elden çıkan Şillik Tatlısının tadına bakılması gerekir. Burma tatlısından sonra en çok bilinen tatlılardan biri olan Şillik Tatlısı, halk arasında Şıllık Tatlısı olarak da bilinir.

Un ve süt kullanılarak krep hamuru elde edilir ve elde edilen hamur tavada pişirilir. Pişirildikten sonra tereyağı ve pekmez ilave edilir. Tatlı için özel şerbet hazırlanır ve en son da şerbeti ilavesi ile tatlı hazır hale gelir. Kişinin isteğine göre ceviz ve fıstık da eklenebilir.
9. Tene Helvası

Güzel yemeklerinin yanı sıra insanı mest eden tatlıları ile Adıyaman yöresel yemekleri gerçekten göz doldurur. Tene helvası da bu özel mutfağın tatlıları arasında bulunur. Yemekten sonra yenilebilecek besleyici ve lezzetli tatlılardan biri olur.

Helvanın yapımı diğer helva yapımlarından pek farklı olmasa da yöresinde ve usta ellerden yendiğinde fark net olarak anlaşılır. İçinde nişasta, pekmez ve tereyağın bulunduğu tatlı üzerine bol ceviz ile süslenerek servis edilir.
10. Topak Helvası

Güneydoğu Anadolu bölgesinin gelişen üzüm bağcılığı ile de pekmez kültürü de zenginleşmiştir. Bu neden ile Adıyaman’da pek çok tatlı içinde pekmez görmek mümkündür. Topak helvası da pekmez ile hazırlanan yöresel tatlılar arasında bulunur.

Uzun ömürlü bir tatlı olup kolay bozulmamasından dolayı bölgede fazlaca yapılır ve kapalı bir yerde tutulur. Topak helvası, geleneksel bir lezzet olup içerisinde pekmez, un susam, tereyağı ve ceviz ile bulunur. Şeker yerine pekmez kullanıldığı için daha sağlıklı olup bu neden ile daha fazla tercih edilir.

Adıyaman’ın meşhur içecekleri yanı sıra Adıyaman yemek kültürü oldukça gelişmiş ve kendine özgü pek çok Adıyaman yöresel yemekleri ile zengin bir mutfağın varlığı ortaya çıkar. Yöre yemeklerinin temel malzemeleri olarak et, buğday ürünleri, patlıcan ve domates kullanılır. Soğan, sarımsak, salça ve pul biber ile harmanlanarak daha lezzet oluşturması açısından baharatlar eklenir.

10 Muhteşem Adıyaman yemeğini sizler için listelerdik. Yöresel yemekler listelerimizden bir tavsiyemiz daha var: Baş Döndüren Diyarbakır Yöresel Yemekleri

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.