Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

Zabıta Memuru Ne İş Yapar?

0 10

Belediye bünyesine bağlı olarak, güvenlik ve düzeni sağlamak amacı ile görevlendirilmiş kişilere zabıta memuru denir.

Zabıta Memurunun Görev Alanları Nelerdir?

Zabıta memurları, halkın güvenliğini ve kamu düzeni korumak için belediye hizmetlerine bağlı olarak görev alırlar. Zabıta memurlarının görevlerini icra ederken polis ya da jandarma alanlarında olması gereken dirlik ve düzenin sağlanması ve korunmasında ilk yetkili kişiler zabıta memurlarıdır. Gördüğünüz herhangi bir sorun ya da rahatsız edici bir durum karşısında yaşadığınız yerin belediye iletişim kanallarına ulaşarak duruma müdahale edilmesini talep edebilirsiniz. Talebiniz doğrultusunda açılacak olan şikayet ya da öneri kaydınız doğrultusunda adresinize en yakın yakın zabıta memurları olay mahalline gelip duruma müdahale edeceklerdir. Zabıta kadrosu her ilde ve her ilçede mutlaka bulunan bir hizmettir.

Zabıta Memuru Ne İş Yapar?

Zabıta Memuru Ne İş Yapar?

Zabıta memurlarının başlıca görevi halkın sağlığını ve huzurunu korumaktır. Kamu düzenini sağlamak, çevrede oluşabilecek ve hem kişilere hem de toplum düzenine zarar verebilecek olan olumsuzluklara müdahale edip refah ortamını sağlamak da diğer görevlerinden biridir.

Zabıta ekip bünyesinde çalışanlar görevlerini iki farklı türde yerine getirir. Birinci ekip gezici olarak görev alır ve halk ve kamu düzenini aktif şekilde korumak amaçlı olarak sürekli insanların arasında olur. İkinci ekip ise sabit görevli olarak çalışır ve işini belediye hizmet binasından yürütür. Zabıta memurlarının görevlerine daha kapsamlı açıdan bakmak gerekirse, ayrıntılı olarak şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Gıda üzerine üretim yapan, bu ürünleri satan ya da ürünlerin dağıtım işiyle ilgilenen tüm kurumların düzenli olarak denetiminin yapılması. Denetim sonucunda rapor oluşturulması ve bu raporun belediye üst birimlerine iletilmesi.
  • Şüpheli görülen durumlarda ya da olağan durumlarda denetleme yapılacak olan yerlere habersiz baskınlar yapılması.
  • Denetlemeler sonucunda hazırladıkları rapora göre halk sağlığını tehdit eden bir durumla karşı karşıya kalınması durumunda, denetleme yaptıkları alanın faaliyetlerine süresiz olarak ara verdirilmesi hatta gerekirse tam olarak kapatılması.
  • İş yerlerine gidip ruhsat kontrolünün yapılması ve ruhsatsız iş yerlerinin belirlenip cezai işlem uygulanması.
  • İş yerinin ruhsatı bulunsa dahi kurallara uymayan bir işletme olması durumunda olaya müdahale edilerek gerekli uyarıların verilmesi ve hatta uygun görülmesi durumunda cezai işlem uygulanması.
  • Bağlı olduğu bölgeye ait semt pazarlarının rutin olarak denetimlerinin yapılması
  • Belediyeden izin belgesi olmadığı halde çalışan işletmelerin ya da seyyar görevlilerin denetlenmesi ve belirlenmesi.
  • İzinsiz olarak afiş ya da ilan yapıştıran kişilerin takip edilmesi, belirlenmesi ve gerekli işlemlerin yapılması.

Zabıta Memuru Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Zabıta görevlileri hem memur hem de işçi olarak çalışabilmektedirler. Bu bağlamda bakıldığında belediye bağlı olarak çalışabildikleri gibi devlet bünyesinde de görev alabilmektedirler. Devlete bağlı olarak çalışabilmek için KPSS sınavına girmek ve sınavdan yeterli not almak zorunluluğu vardır. Zabıta memuru olabilmek için gerekli diğer şartları sıralamak gerekirse:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • En lise öğrenimi görmüş ve diploma sahibi olmak
  • Temiz bir sicile ve sabıka kaydına sahip olmak, herhangi bir suç işlememiş ve bundan dolayı ceza almamış olmak
  • Kamu haklarından yararlanabilir olmak
  • Erkek adaylar için en az 1.75 cm boyda olmak, kadın adayla için ise en az 1.65 cm boyda olmak

Saymış olduğumuz tüm bu kriterleri gereğince yerine getiren herkes zabıta memuru alımı için başvuruda bulunabilmektedir. Başvurular için, belediye resmi sitesi üzerinden bildirilen tüm gerekli belgeler temin edilmeli ve başvuru esnasında yine bizzat kişinin kendisi tarafından belediye hizmet binasına iletilmelidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.