Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

KPSS Alan Bilgisi Nedir? KPSS Alan Bilgisi 1. ve 2. Nedir?

KPSS Alan Bilgisi Ücretleri Ne Kadar?

0 2.067

KPSS alan bilgisi nedir, ne demektir? İlk defa KPSS gibi bir sınava girecek olan kişilerin aklına takılan sorulardan birisidir. Oluşan bu karışıklığın temel sebebi genel bir sınav algısı kadar alan sınavlarıyla karışık bir durum olmasıdır.

ÖSYM tarafından hazırlanan ve yıl içinde milyonlarca kişinin memur olabilmek umuduyla girdiği KPSS denildiğinde akla genel olarak iki alan gelir: Genel Yetenek ve Genel Kültür.

Yalnız bazı bölüm ve meslekler için durum sadece bu iki durumla kısıtlı değildir. Araya bir de KPSS alan bilgisi olarak adlandırılan ayrı bir bölüm açılmaktadır. Mevzu bahis bu oturumlar olduğunda tahmin edildiği üzere sorumlu olunan dersler vs. artış gösterir.

Peki KPSS alan bilgisi nedir? KPSS alan bilgisi 1. ve 2. nedir? KPSS Alan sınavı ve ÖABT arasındaki fark nedir?

KPSS Alan Bilgisi Nedir?

KPSS alan bilgisi olarak adlandırılan sınav aslında en genel anlamıyla KPSS A oturumu olarak adlandırılır. KPSS A ise diğer KPSS türlerinden ayrılan bir sınıflandırmaya ve puanlamaya dahil olacaktır.

KPSS Alan Bilgisi Sınavı Nedir?

KPSS A yani diğer ismiyle alan bilgisi, klasik KPSS’den farklı olarak daha fazla oturuma ve konulara sahip olmaktadır.

Genel Yetenek ve Genel Kültür dersleri dışında bazı derslerin de sorumluluğunu alırlar. Bunun sebebi de üniversite kapsamında aldıkları derslerden kaynaklanmaktadır.

Bu yüzden sadece belirli meslek mensubu ve bölüm mezunu kişilerin sınava girme hakları mevcuttur. Diğer alanlardan yer alan meslek sahibi bireylerin sınava girme hakları bulunmaz.

kpss-alan-bilgisi

KPSS Alan Bilgisi ve Lisans Arasındaki Fark Nedir?

Temel anlamda çok net bir ayrım söz konusudur. Lisans sınavı her bölüm mezunun girebildiği bölümdür. Tek şart 4 senelik bölümden mezun olması bulunmaktadır.

Bunun dışında iki senelik üniversite mezunu yani ön lisans mezunu kişilerin girdiği önlisans KPSS ve e-KPSS için bile geçerli olan bir ders kapsamı bulunur.

Lisans sınavında; Genel Yetenek Sınavı (Türkçe ve Matematik), Genel Kültür (Tarih, Coğrafya, Vatandaşlık ve Güncel) derslerinden sorumlu tutulur.

Halbuki KPSS alan bilgisi kapsamında bahsedilen bu derslerin yanı sıra başta Hukuk olmak üzere; İktisat, Muhasebe vs. gibi derslerden sorumlu tutulur.

kpss-alan-bilgisi

KPSS Alan Bilgisi ve ÖABT Farkı Nedir?

Eğitim Fakültesi kapsamında mezun olan ya da formasyon eğitimi ile öğretmenlik mesleğini yerine getirme hakkına sahip olan bireyler tarafından girilen bir alan sınavı da ÖABT olmaktadır.

Aslında öğretmenler arasında ‘alan bilgisi sınavı’ olarak da adlandırılan bu sınav KPSS alan sınavı ile karıştırılmamalıdır.

ÖABT yani Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi sadece öğretmenlere özeldir. Öğretmenlik mesleğini yerine getirmek isteyenlerin üzerinde durduğu bir konudur. Her öğretmenin kendi alanına göre sadece bununla alakalı derslerden sorumlu olduğu görülür.

Örneğin; Psikolojik Danışmanlar sadece bu alanda gördükleri İstatistik, Mesleki Kariyer Kuramı, Psikolojik Danışma Kuramları gibi derslerden sorumluyken Tarih öğretmenleri ise Osmanlıca, İlk Çağ Tarihi ya da Orta Çağ Tarihi gibi alan derslerine sahiptir.

kpss-alan-bilgisi

KPSS Alan Bilgisi Sınavına Kimler Girer?

KPSS A olarak adlandırılan KPSS Alan sınavına girebilecek fakülteler kısıtlıdır. Başta İİBF olarak adlandırılan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları bu sınava girebilir.

Bunun dışında Sosyal Bilimler Fakültesi mezunu mesleklerin de katılım hakkı vardır. Son olarak ise Siyasal Bilimler Fakültesi ve Hukuk Fakültesi mezunları sınava girebilir.

KPSS Alan Bilgisi Konuları Neler? KPSS Alan Bilgisi Soru Dağılımı

KPSS Alan soruları kendi içerisinde belirli bir dağılıma göre gelmektedir. Bu alan içerisinde birden fazla ders bulunur. Bu dersler:

  • Hukuk,
  • İktisat,
  • Muhasebe,
  • Maliye,
  • ÇEKO,
  • Uluslararası İlişkiler,
  • İstatistik gibi noktalar mevcuttur. Bu dersler arasında en büyük ağırlık İktisat ve Hukuk bulunur.
kpss-alan-bilgisi
KPSS Alan Bilgisi

KPSS Alan Bilgisi Kaç Oturum ? KPSS Alan Bilgisi 1. ve 2. Nedir?

KPSS A sınavı birden fazla derse sahip olduğundan tek günde gerçekleşmemektedir. Bahsedilen bu sınava girebilmek için önce KPSS Lisans sınavına girilmesi gerekiyor.

Lisans sınavından sonra bahsedilen alan sınavları için ise iki ayrı oturum düzenlenir. İlk oturumda kişiler Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi derslerinden sorumlu olunur. İkinci oturum kapsamında ise Hukuk, İktisat ve Maliye dersleri bulunur.

KPSS Alan Bilgisi Ne Zaman?

İlk koşulu olan KPSS lisans sınavı 31 Temmuz 2022 yılında gerçekleşecektir. Bu sınavın sonuçları alınmadan kısa süre sonra KPSS Alan sınavı da 6 Ağustos 2022 tarihinde yapılacaktır.

Daha önce de bahsedildiği üzere bu sınava sadece belirli bölümler girecektir. Bunların dışında alan bilgisi 2.oturumu 7 Ağustos’ta yapılacaktır. ÖABT sınavı ise 14 Ağustos’ta gerçekleşip bitecektir.

KPSS Alan Bilgisi Sınav Ücreti Ne Kadar?

KPSS Alan sınav ücreti geçtiğimiz günlerde KPSS başvuru sürecinin başlaması ile belirlendi. Lisans için 115 TL olarak belirlenen ücret alan bilgisi oturumları için 80 TL olarak belirlenmiştir.

KPSS A girecek olan bireylerin 275 TL ödemesi gerektiği öğretmenlik bölümünden girecek olanların ise Lisans + Eğitim Bilimleri + ÖABT kapsamında tam 345 TL ödemesi gerekir!

İlginizi Çekebilir: KPSS A Grubu Konuları 2022 Sınavı Için Nedir?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.