Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır 2022 Rehberi

2022 Üniversite Tercih Listesi Oluşturma Adımları!

1 127

Üniversite tercihi nasıl yapılır 2022 yılındaki tercih dönemi için araştırılmaya başladı. YKS sonuçlarının açıklanması ile birlikte öğrenciler temel bir arayışa girdi. Özellikle ilk defa üniversite tercihi yapacak olan öğrenciler, doğru hareket edebilmek amacıyla ince eleyip sık dokunmaktadır. Peki üniversite tercihi nasıl yapılır 2022 tercihinde nelere dikkat edilmeli?

Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır 2022 Tercih Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Genel anlamda üniversite tercihi nasıl yapılır 2022 üniversite araştırmasında izlenmesi gereken yollar neler konusu oldukça nettir. Öğrencilere genel bilgi verilmediği için üniversite tercih rehberi zor gelebilir. Fakat doğru adımları izlediğiniz müddetçe üniversite tercih aşamaları oldukça kolaydır! İşte üniversite tercihi nasıl yapılır 2022 aşamaları:

universite-tercihi-nasil-yapilir-2022

1- Yetenek Araştırması Yapılmalı

Kişinin yeteneklerini araştırması temel olarak başlangıçtır. Bu noktada aslında yetenek araştırmalarının çoktan yapılması gerekir. Yalnız yine de kişi genel bir bilgiye sahip değilse öncelikle yetenek testleri uygulatabilir. Yeteneklerini öğrendikten sonra doğru meslekleri araştırabilir.

2- İlgiler Göz Önünde Bulundurulmalı

Kariyer danışmanlığı kapsamında göz önünde bulundurulan ikinci aşama ilgilerdir. Üniversite tercihi nasıl yapılır 2022 araştırmasında öğrencilerin kesinlikle dikkat etmesi gerekir. İlgiler bir durumu sevip sevmediğiniz anlamına geldiğinden ileride yapılacak mesleğe de yön verici unsura sahip olmaktadır.

3- Değerlere Dikkat Edilmeli

Son aşamada kişinin kendisini tanıması ve meslek seçimine yön vermesi için değerler saptanmalıdır. Değerler çalışma ortamıyla, toplum ile ve iş karşılığında alınacak her konuyla ilgidir. Hayalinizdeki çalışma ortamı netse değer netleşebilir ya da değerlerinize göre yüksek maaşlı bir iş önemli olabilir. Tüm bu unsurlar mesleği belirlemekte etkilidir.

4- Elde Edilen YKS Sonuçları İncelenmeli

2022 YKS sonuçları açıklansa da birçok öğrenci bu puanları nasıl değerlendirmesi gerektiğini bilmediği için genel itibari ile üniversite tercihi nasıl yapılır 2022 rehberi konusunda sıkıntı yaşamaktadır. Sonuçları puanlara göre değil sıralamaya göre değerlendirmek gerekiyor. Aynı zamanda bölümlerin ilişkisi, yığılmalar göz önünde bulundurularak geçmiş senelerde en yakın sınav saptanmalıdır.

universite-tercihi-nasil-yapilir-2022

5- 2022 Üniversite Taban Puanları Araştırılmalı

2022 YKS tercih kılavuzu yayınlandığı andan itibaren en son sene gerçekleşen üniversite alımları belirlenmektedir. Bu belirleme neticesinde üniversite bölümlerinin taban puanları ve sıralamaları netleşmektedir. Üniversitelerin genel itibari ile taban sıralamalarına ve kontenjan sayılarına bakmak gerekir. Özellikle uygulamalı bölümlerde az kontenjan daha değerli olacaktır.

6- Tercih Listesi Oluşturmadan Üniversite Tercih Kılavuzu İncelenmeli

Üniversite tercihi nasıl yapılır 2022 konusunda kritik aşamalardan birisi kılavuzun ve bölümlerin araştırılmasıdır. Her bölüm ortak bir ihtiyaç oluşturmaz. Özelikle bazı bölümlerde yetenek sınavları da gerekmektedir. BESYO ya da konservatuar gibi alanlarda üniversite bazında yetenek sınavlarına girilerek sonucunda bir başarı elde edilmesi gerekebilir.

7- Üniversitelerin Yer Aldığı Fakülte Konumuna Bakılmalı

Sadece üniversite YKS tercih kılavuzu PDF bakmak yetersizdir. Birçok üniversite öğrencisinin üniversiteye gittikten sonra yaşadığı hayal kırıklığı fakültenin bulunduğu konumdur. Genelde fakülte bazında araştırma yapılmadığından kampüste yer aldığı düşüncesi hakimdir. Halbuki şehirde tüm fakülteler kampüste yer almaz, küçük ilçelerde de yayılım göstermektedir.

universite-tercihi-nasil-yapilir-2022

8- Bölüme ve Şehre Dair Bilgi Edinilmeli

Seçme olasılığı bulunan bölüm ve şehir hakkında araştırma yapmak her durumda avantaj sağlayacaktır. Şehirde öğrenci olarak ihtiyaçlarınızın karşılanması kadar sosyal aktivitelerin geniş olması gerekecektir. Bunun yanı sıra gelişime uyum sağlayabileceği aktivitelerin ve bölüm içi çalışmalarının fazla olup olmadığına bakmak gerekiyor.

9- Yurt ve Kiralık Ev İmkânları Değerlendirilmeli

Şüphesiz üniversite tercihi nasıl yapılır 2022 yılında diğer yıllara nazaran daha fazla önem kazanan bir durum vardır. Bu da yurt ve kiralık evlerdir. Enflasyon artışına göre kişilerin kalacak yer sıkıntısı zora düşmektedir. Yurt fiyatları konusunda istediğinizi bulabilmek adına yurt sayısının ya da kiralık evin bol olduğu şehirleri tercih edebilirsiniz.

10- Bölümün Akademisyen Kadrosuna Göz Atılmalı

Kaliteli bir eğitim meslek hayatında büyük kolaylık sağlamaktadır. Bu aşamada üniversitelerin akademik anlamda kalitesini arttıracak unsurda akademisyen kadrosundan geçmektedir. Seçme olasılığınızın bulunduğu üniversitedeki bölüm çalışanlarına, uzmanlarına göz atmalısınız. Özellikle deneyimli kişilerin olması daha iyi olacaktır.

11- Ulaşım Seçeneklerine Bakılmalı| Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır 2022

Şehir içi ulaşım temel bir üniversite tercihi nasıl yapılır 2022 rehberi için etmendir. Büyük şehirlerde genellikle bu tarz bir  sorun yaşanmaz. Örneğin İstanbul’da birden fazla ulaşım seçeneği bulunmaktadır. Yalnız küçük şehirlerde tek bir seçeneğin olması hem maddi hem de manevi anlamda yıpratıcı olabilmektedir.

universite-tercihi-nasil-yapilir-2022
Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır 2022

2022 Üniversite Tercihleri Ne Zaman Başlayacak?

2022 YKS sonuçları açıklandı haberinden sonra ilk araştırılan ‘üniversite tercihi nasıl yapılır 2022’ olmasının yanı sıra tercihlerin ne zaman başlayacağı bilgisidir. Kısa sürede tercih imkânı bulunmaktadır. Bu tarih de 27 Temmuz olarak belirlenmiştir. 27 Temmuz itibari ile tercih haftası başlayacak olup 5 Ağustos’ta son bulacaktır.

YKS Tercih Kılavuzu Yayınlandı mı? 2022 Tercih Kılavuzu Ne Zaman Yayınlanacak?

Henüz üniversiteler için tercih kılavuzu yayınlanmadı. Yalnız sayısal sonuçların yayınlanmasından sonra kılavuzun geleceği de garanti oldu. Zira sonuçlardan yalnızca birkaç gün içerisinde kılavuz yayınlanmakta daha sonra da öğrencilerin tercih dönemi başlamaktadır. Bu yüzden bu hafta içinde kılavuzun gelmesi beklenmektedir.

İlginizi Çekebilir: Tercih Listesi Oluşturma Esnasında Nelere Dikkat Etmeli?

1 yorum
  1. Sena diyor

    27.000 sayısal sıralamam var tıp için tercih yapabilir miyim
    yada diş hekimliği için hangi sıralamadan başlamalıyım

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.