Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

KYK Kredi Borcu Faizi Ne Zaman Silinecek? KYK Borcu Faiz Sildirme 2022

KYK Kredi Borcu Faizi Silindi mi?

0 96

KYK kredi borcu faizi son zamanların en çok tartışılan konular arasında yer aldı. Hala konuşulmaya devam eden konu hakkında haber kanallarında az miktarda bilgi bulunmaktadır. Her ne kadar KYK kredi borcu silindi haberleri duyurulmuş olsa da konu hakkında detayların tam olarak aktartılmamasından ötürü KYK kredi borcu alanlar tarafından endişe ile konu takip edilmektedir.

KYK kredi alan öğrenciler mezun aldığı günden itibaren düşündükleri konular arasında tartışmasız kredi borçları bulunmaktadır. Özellikle mezun olduktan iki sene sonra ödenmeye başlanması gereken aksi takdirde vergi dairesine düşen borçtan ötürü endişe ile takip edilmektedir. Son bir yıldır alınan borçların 2-3 katında geri ödemesi olması da KYK kredi borçları konusunda gündem değişmesine neden oldu.

Peki KYK kredi borcu faizi silindi haberi hakkında detaylar neler? KYK kredi borcu faizi ne zaman silinecek? KYK kredi borcu faizi ne kadar? İşte konu hakkında tüm detaylar!

KYK Kredi Borcu Faizi Silindi mi?

kyk-kredi-borcu-faizi

Öğrencilerin son günlerde sosyal medya hesapları üzerinde yaptığı KYK kredi paylaşımları oluşan yüksek geri ödemelere tepki gelmesine neden oldu. Örneğin; 32 bin TL kredi çeken bir öğrencinin 100 bin TL  geri ödendiği paylaşıldı. Bu aşamada tepkilerin giderek büyümesi ile durum siyasilerin de konuyu ele almasına neden oldu.

Özellikle meslek sahibi olamamış öğrencilerin bir de aldığı kredi üzerine bu denli yüksek geri ödemesi alması dolayısıyla ödemeler aksamaktaydı. Öğrencilerin mezun olur olmaz iki sene sonrasında ödemelerini yapılandırmaması karşısında vergi dairesi kapsamında borcun düşmesine neden olmaktaydı. Yalnız yapılan son düzenlemeler ile durum değişti!

KYK kredi borcu faizi kapsamında yapılacak düzenlemeler hakkında haberler yayıldı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamalar bu alanda çalışmaların Cumhurbaşkanı tarafından yapıldığı söylendi. Yapılan çalışmaların artık sonuç vermesi sonucunda açıklama yapıldı; kişilerin KYK kredi borcu faizi silinme kararı alındı.

KYK Kredi Borcu Faizi Silindi Haberi Geldi! Peki Şimdi Ne Olacak?

Cumhurbaşkanı tarafından duyurulan düzenlemeden sonra merak edilen bazı konular netlik kazandı. KYK borcu faizinin silinmesinden sonra yapılacak çalışmalar hakkında olumlu konuşuldu. Bilinen ayrıntıların başında özellikle son dönemlerde artan faiz oranına bağlı olarak yüksek geri ödemeler iptal oldu. Öğrencilerin de buna bağlı olarak araştırmaları da artış meydana geldi.

Bu aşamadan sonra öğrencilerin ya da mezunların yapması gereken belirtilen faiz silinmesi sonrası ödemelerini eksiksiz yapmasıdır. Zira KYK borcu tamamen silinmedi. Sadece faiz oranları kişinin ne kadarsa bu silindi. Geri ödeme olarak sadece ana paranın ödemesi kararı alındı. İşte konu hakkında ayrıntılar!

KYK Kredi Borcu Faizi Ne Zaman Silinir?

kyk-kredi-borcu-faizi
KYK Kredi Borcu Faizi

Her ne kadar mezun ya da öğrenci fark etmeksizin faizlerin silineceği haberi gelse de kişiler tarafından bu uygulamanın ne zaman hayata geçeceği merak konusu oldu. Cumhurbaşkanı ya da bakan tarafından faizin silinmesi hakkında net bir bilgi verilmedi. 2022-2023 güz dönemine yetişmesi beklenen düzenlemelerin hız kesmeden devam ettiği tahmin edilmektedir.

Özellikle e-devlet üzerinden KYK borcu hakkında bilgi almak isteyen kişiler sayfaya ulaşamamaktadır. Düzenleme ve değişikliğin yapılmasından dolayı sistemin kapatılması aslında bahsedilen bu düzenlemenin yakın zamanda geleceği sinyalini de vermektedir. Fakat hali hazırda yapılan ödemelerin durumdan süre anlamında nasıl etkileneceği bilinmemektedir.

KYK Borcu Faiz Sildirme 2022 | Faiz Sildirmek için İşlem Yaptırma Gerekir mi?

KYK kredi borcu faizi silindi haberinden sonra kişilerin ekstra bir işlem yapması en azından şimdi için gerekmemektedir. Yapılması gerekenler hakkında net bir bilgi verilmediği gibi aslında ekstra bir işlemin de yapılmayacağı düşünülmemektedir. E-devlet üzerinden borçların faizleri silinmesi ile ödenmesi gereken ana para ücreti belirlenecektir.

KYK Kredi Borcu Faiz Affı Kimleri İlgilendiriyor?

Başta KYK kredi borcu alanları ilgilendiren bir konudur. Bunun dışında faiz oranı silinecek kişiler listesinde:

  • Halihazırda okuyup kredi almış öğrenciler,
  • Seneye mezun olacak öğrenciler,
  • Vergi dairesine düşmüş borcu olanlar,
  • Geçmiş senelerde mezun olup ödemesi başlamayanlar,
  • Ödemesi başlayıp borcunu güncel olarak ödemeye devam edenler bulunmaktadır.

kyk-kredi-borcu-faizi

KYK Kredi Ödeme Planı Yaptırıp Ödeme Yapmaya Başlayanların Faizleri Silinecek mi?

Kafaları en çok karıştıran KYK kredi borcu faizi konusundaki durum borcunu ödemeye başlamış olan kişilerin durumudur. Ödemenin başlamasından sonra eğer borcun bitimine daha uzun bir süre varsa bu kişilerin de faizlerinde silinme meydana gelecektir. Fakat son raddeye gelerek ödemesi gereken miktarın faizden düşük olduğu durumlarda faiz oranı kişilere geri ödenecek mi bilinmemektedir.

KYK Kredi Faizi Ne Kadar? KYK Kredi Faizi Hesaplama Nasıl Yapılır?

kyk-kredi-borcu-faizi

Yapılan KYK kredi borcu faizi kaldırılmasından sonra merak edilen durum faiz oranlarının ne kadar olduğudur. Aslında Cumhurbaşkanı ve bakan tarafından da duyurulduğuna göre öğrencilerin borçlarına faiz oranı uygulanmamaktadır. TÜFE oranına bağlı ana para üzerine ekstra ücret eklenmektedir. Bu da enflasyon oranından etkilenmektedir son dönemdeki etki de bu yüzdendir.

Faiz oranlarını bulmak için ise kişilerin ekstra bir hesaplama yapmasına gerek yoktur. E-devlet üzerinde kişiler borçlarına dair bilgiler bulabilmektedir. Bu bilgiler arasında alınan ana para ve bunun dışında ödemesi gereken faiz oranı, yüzdeliği de belirtilmektedir. E-devlete henüz erişilemese de açıldığında direkt olarak oranlar hesaplanabilir.

İlginizi Çekebilir: Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır 2022 Rehberi

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.