Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

Pedagojik Formasyon Eğitim Sertifikası Nedir, Ne İşe Yarar?

0 11

Pedagojik Formasyon Eğitim Sertifikası

Pedagojik formasyon eğitimi zaten eğitim fakültesi lisans öğrencilerine kendi bölüm ve dersleri içinde verilir; ancak lisans eğitimlerinde eğitim fakültesi öğrencisi olmayanlara da 4. sınıfta ya da mezun olduktan sonra pedagojik formasyon almaları için bu eğitimi veren üniversitelere başvuru yapılması gerekir. Bu aşamada her üniversitenin özel başvuru günleri ve kuralları bulunur.

Pedagojik formasyon başvuru yapılabilmesi için bazı şartlar vardır. Lisans eğitimden mezun olan kişilerin mezuniyet ortalamalarının en az 4 üzerinden 2,50 ya da 100 üzerinden 60 olması gerekir bu şekilde eğitimi veren üniversitelere başvuru gerçekleşebilir. Üniversitelerin kendi öğrencilerine sunduğu farklı olanaklar da olabilir. Formasyon almak için başvuru yapmaları ve birtakım belgelerin tamamlanması gerekir.

Bu belgeler arasında başvuru formu, kişinin öğrenci belgesi ya da mezuniyet belgesi, 2 adet vesikalık fotoğraf, onaylı lisans not durum belgesi, nüfus cüzdanının hem aslı hem de fotokopisi ile program ücretinin dekontu gerekir. Üniversiteden üniversiteye istenen belgeler değişebilir. Formasyon eğitimi veren üniversitelerin istedikleri belgeler her sene güncellenir bu neden ile istenen belgelerin takip edilmesi gerekir.

Pedagojik Formasyon Eğitim Sertifikası Nedir, Ne İşe Yarar?

Formasyonun alınabilmesi için MEB tarafından belirlenmiş olan pedagojik formasyon eğitimi alınabilen bölüm okunması ya da bu bölümden mezun olunması gerekir. Kişinin hala okuyor olması durumunda da bu bölümde en az 2 yarıyılın bitmiş olmasına bakılır. Bunun yanı sıra öğrencinin akademik ortalaması ile üniversiteye giriş puanı ve okuldaki disiplin geçmişine de bakılır ve bu koşullarında uyumlu olması gerekir.

Bu eğitimin geçerli olduğu üniversiteleri YÖK belirler ve kişinin YÖK tarafından belirlenmiş üniversitelerden birinde okuması gerekir. YÖK her sene bu üniversitelere listeler gönderir ve hangi bölümden kaç kişinin alınacağı yazar. Pedagojik formasyon belgesi sorgulama için sonuçların açıklanması ile ÖSYM’nin resmi internet sitesi ne bakılarak ulaşılabilir. 

Formasyon eğitim süresi, öğrencinin eğitim durumuna göre değişiklik gösterir. Programının süresi en az 2 yarıyıl olarak belirtilir. Dersler iki yarıyıla bölünerek işlenir. Eğitimin bir öğretim yılında bitirilmesi hedeflenir; ancak bazen yoğunlaştırılmış dönemler de ara vermeden 7 hafta programın devam etmesi de gerçekleşir.

Pedagojik formasyon eğitim sertifikası için verilen derslerin başında eğitim bilimine giriş, öğretim ilke ve yöntemleri ile ölçme ve değerlendirme bulunur. Bu dersler haricinde sınıf yönetimi, gelişim ve eğitim psikolojisi, özel eğitim yöntemleri ve öğretmenlik uygulaması yer alır. İkinci döneminde de rehberlik, özel öğretim yöntemleri, öğretmenlik uygulaması ve teknolojileri ile materyal tasarımı adlı dersler verilir.

Derslerin isimleri üniversiteye göre değişebilir. Bu dersler öncelikle teori şeklinde alınır ardından staj ile pratiğe dökülür. Staj yapılır iken bir okulda öğrencinin okuduğu dala göre pratik gerçekleşir.

Pedagojik Formasyon Eğitim Sertifikası Neye Yarar

Pedagojik formasyon eğitim sertifikası nedir bir anlamda eğitim fakültesinden bölüm okumayan kişilerin öğretmenlik yapabilmeleri için alması gereken bir program olur. Pedagojik formasyon eğitim sertifikası, Fen Edebiyat Fakültesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ya da Beden Eğitimi Spor Meslek Yüksek Okullarından 4 yıllık eğitim alan; ancak öğretmenlik yapamayacak mezunların öğretmen olarak atanabilmeleri için düzenlenmiş olan eğitimden sonra alınan belge olur.

Pedagojik formasyon eğitim sertifikası kapsamında öğrenci lisans programı boyunca almadığı dersleri alır ve kişi, eğitim sonunda aldığı sertifika ile öğretmenlik yapmaya hak kazanır. Kişinin elinde pedagojik formasyon eğitim sertifikası olması durumunda atanması ya da sözleşmeli şekilde özel ya da kamu okullarında öğretmenlik yapabilir.

Pedagojik formasyon eğitim sertifikası, eğitim fakültesi mezunu olmadan öğretmenlik yapılabilmenin yolunu açan belgedir. Eğitim fakültesinde okuyan öğrenciler öğretmenlik yapılabilmesi için gerekli olan tüm dersleri eğitim sürecinde alır; ancak diğer fakültelerde okuyan öğrenciler bu dersleri almaz bu neden ile bu eğitime ihtiyaç duyulur. Bu şekilde bu formasyon ile kişiler öğretmenlik yapabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.