Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

Web Tapu Nedir, Web Tapu Randevu Nasıl Alınır?

0 71

Web tapu, her vatandaşın sahip olduğu taşınmazlarını internet ortamında takip edip, yönetebildiği bir platformdur. Bu platform sayesinde tapu müdürlüklerine müracaat etmeden, bireyler internet ortamında işlemlerini yerine getirebilir. İhtiyacı olduğu belgeleri sistem üzerinden karşılayabilir, başvuru sürecini yine online olarak internet ortamında gerçekleştirebilir.

Sistem sadece taşınmaz sahipleri için değil, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kullanabileceği online bir alandır. Taşınmaz sahibi olmayan bireyler, sistem üzerinden taşınmazı olmadığına dair belgeleri alabilir. Ayrıca tarafı olacağınız tapu işlemlerinde malikin yetki vermesi üzerine taşınmazın incelemesi ve tapu müdürlüğüne başvuru yapma yetkisine sahip olunabilir.

Bu ve benzeri daha pek çok işlem Web Tapu TKGM sisteminden yürütülebilir. 2017 yılından bu yana faaliyet gösteren sistem, tapu işlemlerinde meydana gelen pek çok zorluk ve zaman kaybının önüne geçmiştir. Ayrıca E-Devlet kimlik doğrulama sistemiyle birlikte kullanılabiliyor olması, sistemi daha kullanışlı ve ulaşılabilir hale getirmiş, böylelikle daha güvenli bir ortam oluşturmak amaçlanmıştır.

Web Tapu Sisteminde Hangi İşlemler Yapılabilir?

Bireyler online olarak tapu işlemlerini ve çeşitli hizmetleri sistem üzerinden gerçekleştirebilmektedir. Taşınmaz sahibi olunmasına bakılmaksızın, her vatandaş işlem yapabildiği gibi, zamandan da tasarruf etmiş olur. Tapu sistemi üzerinden yapılabilecek temel işlemler aşağıda sıralanmıştır.

  • Tapu sahibi sahip olduğu taşınmazların bilgilerini görüntüleyebilir.
  • Taşınmazlara ilişkin belgeleri sistem üzerinden temin ve takip edebilir.
  • Tapu sahibi sahip olduğu taşınmazların bir başkası tarafından incelenebilmesi için yetki verebilir.
  • İşlem yapmak isteyen bireyler online olarak web tapu randevu alma işlemlerini gerçekleştirebilir.
  • Tapu sisteminde gerçekleştirilen her işlemde, taşınmaz malikinin numarasına SMS bilgilendirmesi yapılır.
  • Sistem üzerinden alınan randevular memura iletilir. Memur gerekli hizmetleri karşıladıktan sonra sistemi kullanan kişiye (varsa) hizmet bedeli ve gerekli işlemlerin tamamlanabilmesi için imza tarihi SMS ile gönderilir.
  • Sistemi kullanan vatandaş da ilgili ödemeleri sistem üzerinden yapar ve geri kalan imza işleri için müdürlüğe giderek hizmet işlemini tamamlar.
  • Vatandaşlar, sahtecilik olaylarını engellemek adına sistem üzerinde bizzat kuruma gitmeden işlem yapılmasına engel koyabilir.

Yukarıdaki hizmetlerde vatandaşlardan alınmak üzere belirli ücretler belirlenmiştir. Son güncellenen hizmet ücret bedellerine göre;

  • Tapu sistemi üzerinden tapu senedi almak isteyen vatandaşlar 66 Türk Lirası,
  • Sahip olunan taşınmazın kayıt örneğini almak isteyen vatandaşlar ise 14 Türk Lirası

Ücretleri karşılığında hizmet alabilirler. Sistem üzerinden alınan randevular için son güncellenen bilgilere göre herhangi bir ücret talep edilmediği belirtilmiştir.

Tapu Sisteminden Kimler Faydalanabilir?

Tapu sistemi her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kullanabileceği bir platformdur. Sisteme E-Devlet kimlik doğrulama sistemiyle birlikte girilebiliyor olması nedeniyle, E-devlet şifresini bilen her vatandaş bu hizmetten faydalanabilir. Yalnızca taşınmaz malikleri değil, herhangi bir taşınmaza sahip olmayan bireyler de ilgili belgeleri sistem üzerinden alabilmektedir.

Ayrıca bazı işlemler için ilgili hizmet ücretinin ödenmemesi durumunda, sistemi kullanan kişi hizmetlere ulaşamamaktadır. İşleme devam etmek isteyen bireyler, hizmet bedellerini karşılamalıdır. Ücreti karşılanmayan hizmetler geçerli olmayacak ve iptal edilecektir.

Web Tapu Randevu Nasıl Alınır?

Web Tapu Randevu Nasıl Alınır?

Tapu sisteminde web tapu internet sitesinden ya da E-devlet üzerinden işlem yapılabilir. İşlem yapılacak internet sitesinin doğruluğundan emin olmadan işlemlere geçmeyiniz. Aşağıdaki adımları izleyerek randevu alabilirsiniz.

  • webtapu.tkgm.gov.tr adresine gidin.
  • Sitenin sağ üst kısmında yer alan “Bireysel” seçeneğine tıklayın.
  • Karşınıza gelen panelden “Web Tapu Şifresi ile Giriş” ya da “e-Devlet ile Giriş” seçeneklerinden herhangi birini kullanarak giriş yapın.
  • Tapu sisteminin ana ekranı karşınıza geldiğinde sol menüde yer alan “Başvuru İşlemleri” sekmesinin altında yer alan “Başvuru Yap” bölümüne girin.
  • Açılan sayfada işlem yapmak istediğiniz ilgili tapu işlemini seçin. Ardından alt kısımda yer alan çubuğa bir cümlelik işlem açıklaması girin ve ileri deyin.
  • Açılan ekranda işlem yapan kişinin sahip olduğu taşınmazlar listelenir.
  • İşlem yapılacak taşınmazların başında yer alan boş kutucuğu işaretleyin ve ileri tuşuna tıklayın.
  • Açılan ekranda işlem yapılacak tapu müdürlüğünü seçin ve ileri deyin. (Başka tapu müdürlüklerinin seçilmesi halinde normal işlem ücretinin 2 katı vatandaştan tahsil edilir.)
  • Açılan ekranda başvuru yapan kişinin bilgileri son kez teyit edilir. Ardından ileri denir.
  • Karşınıza gelen ekrandan karşı tarafa yönelik bilgileri ve taşınmazın diğer bilgilerini girin, onaylayarak ileri deyin.
  • Açılan ekranda bilgilendirme metnini okuyarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Web Tapu Başvuru Takip Nereden ve Nasıl Yapılır?

Yukarıda yer alan başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra, sürecin takibi sistem üzerinden gerçekleştirilebilir. Web tapu takip ve başvuru takip işlemlerinin tümünü tamamladıktan sonra, sistemin ana sayfasında sol menüde yer alan “Başvuru Takip” seçeneğinden işlemleri takip edebilirsiniz. Ayrıca işlemin ardından gerekli bilgilendirme cep telefonunuza SMS ile gönderilecektir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.