Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

Tercih Listesi Oluşturma Esnasında Nelere Dikkat Etmeli?

Öğretmenler Tercih Listesi Nasıl Oluşturmalı?

0 215

Tercih listesi oluşturma şüphesiz öğretmenler başta olmak üzere memurların dikkat etmesi gereken temel konulardan birisidir. Memur olacak kişinin belirli bir dönem çalışma yerinde sabit kalması listeyi oluştururken de dikkat etmesi gereken aşamaları arttırmaktadır. Peki tercih listesi oluşturma esnasında nelere dikkat edilmeli?

İşte tercih listesi oluşturma sırasında göz önünde bulundurulması gerekenler:

Tercih Listesi Nasıl Oluşturulur? Tercih Listesi Oluşturma Adımları

Memur olma esnasında tercih listesi nasıl oluşturulur sorusu için değişik cevaplar verilebilmektedir. Fakat öğretmenler için tercih listesi oluşturma aşamaları görece diğer memurlara göre daha nettir. Çünkü kapsam içerisinde yer alan etmenler her zaman için sabit ve nettir.

1- Şehirlerin Gelişmişlik Seviyesine Bakılmalı

Tercih listesinde yer alacak şehirlerin gelişmişlik seviyesi her anlamda kişilerin hayatını kolaylaştırmaktadır. Gelişme durumu yüksek olan şehirlerde daha yaşanabilir alan bulunmaktadır. Başta sağlık olmak üzere çeşitli unsurların daha iyi durumda olması şehirde bulunulan süre bazında memurlara kolaylık sağlamaktadır.

tercih-listesi-olusturma

2- Ulaşım Kolaylığına Dikkat Edilmeli

Şehir içi ulaşım başta olmak üzere şehirlerarası ulaşım da tercih listesi oluşturma esnasında oldukça kritiktir. Şehir içinde özellikle ev okul arasında rahat gidebilmek bununla birlikte şehir değiştirirken de birden fazla seçeneğe sahip olmak avanta sağlamaktadır. Kısıtlı seçeneklerin bulunduğu noktalarda öğretmenlerin daha çok zorlanması muhtemeldir.

3- Okulun Bulunduğu Konum Detaylandırılmalı

Genellikle öğretmenler tarafından okul tercihleri şehre göre yapılmaktadır. Halbuki iyi bilindiği düşünülen bir şehre ait okul ters konumda, ilçede bulunabilir. Keza gelişmemiş olduğu düşünülen şehrin herhangi bir ilçesi şehre göre daha iyi konumda olabilir. Bu yüzden şehre göre değil okulun bulunduğu ilçeye bağlı olarak ilerlemek daha doğru olacaktır.

4- Okulda Norm Fazlası Olunup Olunmadığı Bilgisi Elde Edilmeli

Genellikle MEB tarafından okulda norm fazlası olunup olunmadığı bilgisi verilmemektedir. Tercih listesi oluşturma esnasında tek tek listede olması düşünülen okullar aranmalıdır. Başta Psikolojik Danışmanlar olmak üzere her bölümden birey norm fazlası olup olmadığını saptamak zorundadır. Böylece geleceğe dair daha net bir tercih yapılacaktır.

tercih-listesi-olusturma

5- Tercih Listesi Oluşturma Esnasında Eğitim Kademesi Belirlenmeli

Tek bir kademeye bağlı olan öğretmenlik bölümlerinden değilseniz seçeceğiniz okul kademesi de oldukça önemlidir. Genelde ilk senesi olan öğretmenlerin daha kolay olacağı düşüncesiyle ilkokul ve ortaokul seçiminde bulundukları görülmektedir. Elbette tercihe bağlı olarak liseler de göz önünde tutulabilir. Kademelere bağlı olarak listeyi oluşturmak daha doğru olacaktır.

6- Şehrin İklimine Uyum Göz Önünde Bulundurulmalı

Ülkemizde dört mevsim yaşansa da bu mevsimlerin kendi içerisinde yoğunlukları ve zorlukları oldukça farklıdır. Bu yüzden tercih listesi oluşturma sırasında uyum sağlayabileceğinizi düşündüğünüz bölgedeki okulları bulundurmalısınız. Örneğin Akdeniz’den Erzurum’a gidecek bir öğretmen oldukça zorlanacakken Ege ve Marmara bölgeleri kendileri için daha uygundur.

7- Sağlık ve Ulaşım Seçenekleri Değerlendirilmeli

Her ne kadar tercih listesi oluşturma esnasında daha çok öğretmenler okullara odaklansa da şehri bütün değerlendirmek gerekir. Zira en az 3-4 sene o şehirde olacağınızı düşünülürse sağlık ve ulaşım gibi faktörler de daha büyük önem kazanacaktır. Özellikle sağlık konusunda problem yaşanmayan ve hastane sayısı fazla olan ilçelere yönelebilirsiniz.

tercih-listesi-olusturma
Tercih Listesi Oluşturma

8- Kaçıncı Zorunlu Hizmet Bölgesi Olduğu Belirlenmeli

Memurlar için Türkiye haritası belirli bölgeler her bir bölge ise farklı kademelere ayrılmaktadır. Oluşturulan bu bölümler ise öğretmenlerin kaç sene zorunlu memurluk yapması gerektiğini belirmektedir. Eğer evlilik ya da farklı durumlara bağlı olarak daha kısa sürede tayin almak isterseniz buna göre kademelere dikkat etmelisiniz. Fakat yüksek puan toplamak isterseniz sınır bölgelerini tercih edebilirsiniz.

9- Kira Fiyatları Araştırılmalı

Tercih listesi oluşturma sırasında elbette kira fiyatları da günümüzde araştırılmak zorundadır. Giderek artan ve değerlenen emlak piyasasında kiralara göre seçim yapmak herkes için önemlidir. İstanbul gibi büyükşehirler özellikle bu konuda öncü gelmektedir. Eğer maaşınızın büyük bir bölümünü kiraya vermek istemiyorsanız sitelerden kira fiyatlarına dikkat etmelisiniz.

Bahsedilen Etkenler Önemli Değilse 41. Tercih Açık Bırakılabilir!

tercih-listesi-olusturma

Değinilen tercih listesi oluşturma etmenleri herkes için geçerli olmamaktadır. Zira sadece atanayım ya da öğrencilerime kavuşayım düşüncesinde olan her bir öğretmen tercih listesinde 41. Tercihi seçebilir. Bu tercih ‘Türk bayrağının dalgalandığı her toprakta görev yaparım’ anlamında geldiğinden şehir fark etmeksizin kesin olarak atanmanızı sağlayacaktır.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.