Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

Verimli Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir? 11 Etkili Yöntem

0 21

Çoğu kişi yaklaşan bir sınav haftasında belki de ders çalışmayı son güne bırakmış ya da önceden belirli program dahilinde çalışmalarını sürdürmüş olabilir. Fakat eminiz ki her kişinin ders çalışma esnasında zorlandığı anlar olmuştur. Konsantre olamama, baş ağrısı, isteksizlik gibi sorunlarla karşılaşan kişiler de verimli ders çalışma için neler yapılabileceği hususunda size 11 muhteşem önerimiz olacak.

  1. Verimli Ders Çalışma İçin Uyku Şart

Sınav çalışmalarını son güne bırakan kişiler bu konuda sıkıntı yaşayabilir fakat çalışmadan önce kişinin uyku ihtiyacını tamamen gidermiş olması gerekir. Zihnin tam kapasitede ve algıların tamamen açık olması için uyku saatlerinin düzenli olması önemlidir. Böylece çalışan kişi baş ağrısı veya konsantrasyon eksikliği çekmemiş olacak.

  1. Egzersiz Yapmak

Uykunuzu aldıktan sonra ders çalışmaya başlamadan önce egzersiz yapmanız sizin için oldukça yararlı olacaktır. Egzersizin beyin üzerindeki faydaları pek çok bilim alanında kanıtlanmıştır. Egzersiz sonrası ter atmak sizi daha dinç kılacak ve daha verimli ders çalışma süreci yaşamanıza yardımcı olacaktır. O yüzden egzersiz yapmayı asla ihmal etmeyin.

  1. Çalışma Alanını Oluşturmak

Uykusunu alan ve egzersizini yapan bir kişinin geriye çalışma alanını organize etmesi ve bu esnada bazı şeylere dikkat etmesi çok önemlidir. Çalışma öncesinde eşyalarının hazır olduğundan emin olması gerekir; bu eşyalar not defterleri, ders kitapları, kalem vb. olabilir.

Dikkatinizi dağıtabilecek eşyaları uzaklaştırın ve olabildiğince rahat etmeye çalışın. Çalışma esnasında kullanılan ışığın göz alıcı şekilde fazla parlak olmamasına ya da uykunuzu getirebilecek loş bir ışık olmamasına dikkat edin. Işığın hem sizi rahatsız etmemesi hem de dikkatinizi derse verebilmenize imkan sağladığına emin olun.

  1. Rahatlatıcı Müzikler Dinlemek

Ders çalışma esnasında sizin rahatlamanıza yardımcı olan müzikler dinleyebilirsiniz. Müzik olarak sözlü müziklerden çok klasik müzikler tavsiye edilir. Bu yöntem ders çalışmanıza daha çok konsantre bir şekilde devam etmenize yardımcı olur. Fakat verimli ders çalışma yöntemleri arasında olsa da kimilerinin dikkatini dağıtabileceği için tercih de edilmeyebilir.

Verimli Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir? (11 Etkili Yöntem)

  1. Telefonu Yakında Tutmamak

Telefonlar, ders çalışmamız esnasında dikkatimizi en çok dağıtan unsurlardan biridir. Belki birkaç dakika bakmak için ele alınan telefon, birkaç saatimize mâl olabilir. Kimimiz bu konuda başarılı olsa da kimimizin de bu duruma engel olamayabilir. Bu kişiler ailelerinden herhangi bir bireyden telefonlarını çalışma vakitleri bitene kadar saklamalarını isteyebilirler. Böylece dikkatlerini dağıtabilecek en büyük unsurlardan birinden kurtulmuş olacaklardır.

  1. Zihin Açıcı Yiyecekler Tüketmek

Kahve ve şeker tüketmek sizi belli bir yere kadar idare etse de sonrasına kan şekeri düşmesi yaşarsınız. Bunun için kahve ya da çay yerine kuruyemişler, elma, çilek gibi odaklanmanızı artıracak sağlıklı besinler tüketmeniz verimli ders çalışma açısından daha etkili olacaktır.

  1. Dinlenmek

Ders çalışma esnasında yorgun düştüğünüz anlar olacaktır. Bu gibi durumlarda kendinizi zorlamak size verimli ders çalışma deneyimi katmadığı gibi sağlığınızı da kötü etkileyecektir. Bu yüzden kısa aralıklarla dinlenmeniz sizin için faydalı olacaktır. Fakat bu aralıkları uzun tutmadığınızdan emin olun.

  1. Test Çözmek

Ders çalışma esnasında belli bir konuyu tamamladıktan sonra yeni bir konuya geçmeden önce biten konu hakkında test çözmeyi unutmayın. Test çözmeniz hem sizin o konuyu tam olarak anlayıp anlamadığınızı göstermekle beraber sizin farklı farklı soru tipleri görmenize olanak sağlar. Böylece herhangi bir sınav esnasında benzer soru tiplerine rastladığınızda yabancılık çekmemiş olacaksınız.

  1. Arkadaşlarınızla Çalışma Grupları Oluşturmak

Tek başınıza ders çalışmanın yanı sıra arkadaşlarınızla birlikte bir çalışma grubu oluşturmak kimi kişiler için daha verimli ders çalışma ortamı yaratabilir. Arkadaşlarınızla birlikte birbirinize verdiğiniz tavsiyeler, konular hakkında birbirinize sorulan sorular çalışmanızın daha aktif olmasını etkili kılar. Fakat dikkat dağınıklığına yol açtığını düşünenler bu yöntemi tercih etmeyebilir.

  1. Kendiniz İçin Bir Sınav Oluşturmak

Çalıştığınız konular sonrası o konular hakkında sanki bir öğretmenin gözünden ‘’Ben bir sınav hazırlasam nasıl yapardım?’’ sorusuna cevap verebilmek için kendinizin oluşturduğu bir sınav oluşturun. Bu yöntem sizin hem gelebilecek soru tarzlarına karşı olan ön bilginizi, yaratıcılığınızı artırırken aynı zamanda çalıştığınız konuları daha da pekiştirmenize yardımcı olacaktır.

  1. Kendinize Güvenin!

Son olarak belki de çoğu kişi için artık oldukça klasikleşmiş olan bir söz… ‘’Kendinize güvenin!’’. Elinizden geldiği kadar verimli ders çalışma için gerekenlere uydunuz diyelim. Kendinizi tamamıyla hazır hissettiğiniz anda yapmanız gereken tek şey kendinize olabildiğince güvenmektir. Çünkü ne zaman stres yaparsanız bildiklerinizi dahi unutma olasılığınız yükselir. Sonuçta gireceğiniz sınav, oldukça önemli bir sınav olabilir ama başarısız olursanız bu dünyanın sonu olmayacak.

Bütün gireceği sınavlara bu düşünceyle girmeli bir insan. Başarısız olup yere düştüğünde bile ayağa kalkıp ‘’pes etmeyeceğim’’ diyebilmelidir kendine.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.