Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

10 Adımda Ders Çalışma İsteği Nasıl Gelir?

İnsanın Ders Çalışma İsteği Nasıl Gelir?

0 69

Ders çalışma isteği nasıl gelir, kısa sürede ders çalışmak için neler yapılabilir? Öğrenciler için ders çalışmak her zaman cazip gelen bir durum değildir.

Oluşan motivasyon kaybı ile birlikte bırakın ders çalışmayı masa başına geçmek bile zor gelebilmektedir. Bu aşamada genel olarak, öğrenciler tarafından çalışma isteğini yerine getirmek adına yolları bulmak adına adımlar atılır.

Fakat bu aşamada yani, ‘ders çalışma isteği nasıl gelir?’ sorusuna yanıt bulmak adına profesyonel bir adım atmak her zaman daha doğru sonuçlar verecektir.

Peki sahiden, ders çalışma isteği nasıl gelir? ‘Ders çalışma isteğim yok’ diyenler neler yapmalı? İşte motivasyon kaybı yaşayanlar için nasıl ders çalışma isteği gelir sorusunun cevapları!

‘Ders Çalışma İsteğim Yok’ Diyenlere: Ders Çalışma İsteği Nasıl Uyandırılır? Kısa Sürede Ders Çalışma İsteği Nasıl Gelir?

Ders çalışmayı yerine getirmek, motivasyonu sağlamak adına izlenebilecek çeşitli adımlar bulunmaktadır. Aslında her bir adımı gerçekleştirmek ‘ders çalışma isteği nasıl gelir?’ sorusuna birer yanıt olacaktır.

Ne kadar bu listede yer alan adımları yerine getirebilirsiniz, daha çok arttırırsanız masa başına oturma olasılığınız artmaktadır.

Nasıl ders çalışma isteği gelir konusunda uzmanlar ve eğitimciler tarafından bahsedilen adımlar şu şekilde yer almaktadır:

1- Kitaplardan Dağ Oluşturmayın

Karşınızda ne kadar çok çalışacağınız derse dair bir kitap yoğunluğu bulunursa, çalışma isteğiniz o kadar kaçacaktır. Bu aşamada ders kitaplarında çözeceğiniz testler, çalışacağınız konular gözünüzde büyüyecektir.

Öncelikle çalışacağınız masadaki kitapları sadeleştirmeniz hatta tüm kitapları kaldırmanız üzerindeki psikolojik baskıyı ortadan kaldıracaktır. Bu da yavaş yavaş rahatlamanıza, motivasyon arttırmanıza neden olur.

Çalışacağınız o an ki ders hangisiyse sadece o derse dair kitapları masaya alın. Ekstra farklı bir derse dair herhangi bir not görmeyin.

ders-calisma-istegi-nasil-gelir

2- ‘Hayvan Gibi Ders Çalışmak İstiyorum’ Modundan Çıkın!

Kişilerin düştüğü temel hatalardan birisi de tabiri caizse insanlık dışı çalışma düşüncesidir. Başlıkta da yer aldığı üzere hayvan gibi ders çalışmak istiyorum diyenler, aslında ‘ders çalışma isteği nasıl gelir?’ konusunda tamamen ters hareket etmektedir.

Amacınız sadece sınav için yeterli olacak bir çalışma sistemi olmalıdır. Sınava yönelik teknik ve program belirlemek de bunun taşlarıdır.

Yalnız bahsedilen bu adımları oluşturmak için de profesyonel destek almak, iyi araştırma yapmak gerekir. Çünkü günümüzde tüm bunlar için birden fazla seçenek bulunmaktadır.

3- Adım Adım Başlangıç Yapın

Eğitim sisteminde ‘küçük adımlar ilkesi’ oldukça önemli bir şekilde yerini almaktadır. Bloom başta olmak üzere çeşitli isimler tarafından desteklenen bir durumdur.

Küçük adımlar ilkesi öğrenilecek bir konu için küçük adımlar, yapı taşları oluşturmayı hedefler. Birey konu hakkında bütünlük sağlamak amacıyla adım adım hareket etmesi gerekir.

Aslında ders çalışma sürecini de buna benzetebilirsiniz. Başlangıçta oldukça küçük adımlar koyarak harekete geçebilirsiniz.

İlk aşamada kalkıp 1 saat çalışmak mümkün değildir. Ancak 30 dakika ya da 15 dakika bile olsa çalışmanız sizin için olacaktır. Böylece ilk aşamaları kolay atlatıp zamanla çalışma sürenizi ve isteğinizi arttırabilirsiniz.

ders-calisma-istegi-nasil-gelir

4- ‘Ders Çalışma İsteği Nasıl Gelir?’ Düşünme Süresini Kısaltın; Harekete Geçin!

Uzun süreli düşünmek, harekete geçmenizin önüne geçecektir. Bu yüzden ders çalışma isteği nasıl gelir konusuna yanıt arıyorsanız şimdi daha fazla araştırmayın! Bir an önce bu yazıyı bitirdiğinizde hemen dersin başına geçmelisiniz.

İnsan düşündükçe çalışmamak hareket etmemek için çeşitli nedenler üretmektedir. Bu nedenlerin içinden çıkabilmenin tek yöntemi de tabii ki hareketten geçmektir.

Araştırmalarınızı kısa tutun, notlarınızı alın. Hemen düzenlemenizi yapın ve harekete geçin.

5-  Çalışmazsanız Kaybedeceklerinizi Düşünün

Genelde öğrenciler tarafından ‘ders çalışma isteği nasıl gelir?’ konusuna odaklanılsa da aslında bakılması gereken bir diğer nokta da aslında çalışmadığınızda olacaklar olmalıdır.

Çünkü insan kaybedeceği şeyleri bildiğinde de aslında bununla birlikte motivasyon sağlayabilmektedir. Dünyanın en iyi ders çalışma programı sahibi olmanız gerekmiyor, basit bir ders çalışma programı bile sizlere aslında hedefinize ulaşmakta yardımcı olacaktır.

Durup bir düşünün bugün o dersi çalışmadığınızda uzun vadede neyi kaybedeceksiniz? Hayalinizdeki bir okulu ya da mesleği mi?

Eğer gerçekten istiyorsanız kaybedeceğinizi düşündüğünüzde ders çalışmak için harekete geçeceksiniz.

ders-calisma-istegi-nasil-gelir
Ders Çalışma İsteği Nasıl Gelir?

6- İleride Hedeflediğiniz Okulu, Mesleği Hayal Edin

Yıllardır aslında insanın ders çalışma isteği nasıl gelir konusunda söylenen durumlardan birisi de hayal etmektir. Hayal etmeyen bir insan dünyada neredeyse bulunmaz.

Hayalleriniz sizi çalışmak için kamçılayacak durumlardan birisidir. Bu yüzden modunuz düştüğünde, ders çalışmak istemediğinizde sürekli hayal kurun.

Eğer meslek elde etmek içinse çalışma ortamınızı, okul içinse okumak istediğiniz okula dair hayallerinizi sürekli genişletin.

7- Uygun Evde Ders Çalışma Teknikleri Belirleyin

Genellikle öğrencilerin düştüğü temel yanlışlardan birisi de yanlış ders çalışma teknikleri ile ilerlemektir. Bu yanlış seçim aslında dersten de çalışmaktan da kişiyi soğutacaktır.

Bu yüzden başta yazın ders çalışma isteği nasıl gelir olmak üzere her anda iyi olmak, çalışabilmek amacıyla ders çalışma tekniklerinizi gözden geçirin.

Belki de çok daha farklı ders çalışma teknikleriyle ilerlemeniz veriminizi arttırmakla birlikte başarınızı arttırmakla birlikte isteğinizi de yerine getirecektir.

ders-calisma-istegi-nasil-gelir

8- Arada Ödüllendirme Yapın

Her ne kadar düzenli ders çalışmak önemli olsa da özellikle belirli durumlarda, zamanınız da varsa aralarda kendinizi ödüllendirmeyi unutmayın.

Çünkü bir asker havasında sürekli derse odaklanmak, başta KPSS olmak üzere diğer sınavlar için hayattan zevk almayacak durumuna gelmeniz iyi gelmeyecektir.

Derslerden uzaklaşmanız için temel sebepler bunlar olmaktadır. Bahsedilen sınav türleri uzun maratonlu olduğu için zaman içerisinde ödüllerinizi kendinize vermelisiniz.

9- Zaman Düzenlemesi Oluşturun

Zamanın iyi yönetilmemesi aslında kişilerin dersten alacağı verimi düşüren durumlardan birisidir. Okullarda Okul Psikolojik Danışmanları tarafından da aslında zaman yönetimi oluşturmak adına programlar, çizelgeler oluşturulur.

Zamanınızı iyi yönettiğiniz takdirde programınızı tamamlamış ve böylece aslında rahatlamış da olacaksanız. Ancak bunun dışında zamanınızı kötü yönlendirirseniz programınız yarım kalır bu da zamanla motivasyonunuzu düşürecektir.

ders-calisma-istegi-nasil-gelir

10- Ders Çalışırken Dikkat Dağıtıcı Unsurlardan Uzaklaşın

Telefon, bilgisayar kullanımı dikkat dağıtıcı temel unsurlardan birisidir. Dikkatinizi dağıtan bu durumlardan uzak durabilmeniz aslında ‘ders çalışma isteği nasıl gelir?’ sorusuna verilebilecek temel yanıtlardan birisidir.

Dikkatiniz dağılmadığı müddetçe odağınız artar, başarınız yükselen grafiğe sahip olur. Bu da zamanla motivasyonunuzu sürekli olarak olumlu yönde izlemesini sağlar.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.